Η Αρχαία Θουρία κέρδισε το νου και τις καρδιές στο Λονδίνο

Η Αρχαία Θουρία κέρδισε το νου και τις καρδιές στο Λονδίνο

Με αυτό τον τίτλο αξιολόγησε το μεγαλύτερο αγγλόφωνο διεθνές ναυτιλιακό περιοδικό allaboutshipping την εκδήλωση για την Αρχαία Θουρία. Και συνεχίζει: «Νωρίς απόψε, και ενώ υπήρχε το πιο κρύο βράδυ αυτού του χειμώνα στο Λονδίνο, μία πολύ “ζεστή” πολιτιστική εκδήλωση έλαβε χώρα στη κατάμεστη αίθουσα “των Φίλων” του Ελληνικού Κέντρου!».
Οι ομιλητές dρ Θεοδώρα Σκούρα και δρ Γιώργος Σκούρας, στο πλαίσιο της Aρχαιοκοινωνιολογίας, τεκμηρίωσαν τους θρησκευτικούς προσανατολισμούς των κατοίκων της περιοχής της Μυκηναϊκής Άνθειας – Αρχαίας Θουρίας και τους συνέδεσαν με την ύπαρξη του ναού και του ιερού της Συρίας Θεάς στην περιοχή. Ακόμη παρουσιάστηκαν οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων μέσα από το μεγάλο αριθμό νομισμάτων του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας. Τέλος, με τη βοήθεια της αρχαιοκλιματολογίας και της αρχαιοβοτανικής προσδιορίστηκαν οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση της εντροπίας στην περιοχή.
Την εκδήλωση που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου προλόγισε πολύ συγκινητικά η διευθύντριά του, Αγκάθα Καλησπέρα..
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η κα Edme Λεβέντη από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, η κα Δρακοπούλου από Ίδρυμα Νιάρχος, ο κ. Γιάννης Πεσμαζόγλου, πολλοί ξένοι διπλωμάτες, ιδίως από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, διακεκριμένοι Έλληνες τραπεζίτες από την Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών στο Λονδίνο, Βρετανοί αρχαιολόγοι και ερευνητές από την Οξφόρδη και το Καίμπριτζ κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου δήλωσε ότι η επιτυχία της εκδήλωσης ξεπέρασε τις προσδοκίες της, οι δε καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφού δήλωσαν τον εντυπωσιασμό τους για την ιστορία του τόπου, ζήτησαν να επισκεφθούν την περιοχή της Αρχαίας Θουρίας.

Ξένη Αραπογιάννη, η γυναίκα που «φέρνει» στο φως την Αρχαία Θουρία μιλά στο «Θάρρος»