Το σημερινό πρόγραμμα στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Το σημερινό πρόγραμμα στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Το πρόγραμμα της σημερινής έκτης μέρας προβολών
 
Έκτη μέρα προβολών για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σήμερα Τετάρτη και το πρόγραμμα προβολών ξεκινά στις 3.00 μετά το μεσημέρι με το ντοκιμαντέρ του Markus Toth “Spain against the current” (Η Ισπανία κόντρα στο ρεύμα).
 
«Η Ισπανία κόντρα στο ρεύμα»

españacontracorriente.jpg
Το διάρκειας 40 λεπτών ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ισπανία, πώς η οικονομία ανακάμπτει σιγά σιγά και το πολιτικό τοπίο αλλάζει καθώς νέες δυνάμεις, όπως Ciudadanos και Podemos, κερδίζουν έδαφος.
Ωστόσο, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2015 δεν υπάρχει ακόμη μια συμφωνία για σχηματισμό καινούργιας κυβέρνησης και τα περισσότερα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης εξακολουθούν να επηρεάζουν την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Ακόμη και αν συνέπειες όπως η ανεργία, οι εξώσεις, οι χαμηλότεροι μισθοί κ.λπ., προκαλούν δύσκολες καταστάσεις, μια κρίση όπως στην Ισπανία είναι επίσης μια ξεχωριστή στιγμή προβληματισμού και καινούργιας αρχής. Άνθρωποι που υπό κανονικές συνθήκες δε θα άλλαζαν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, ξαφνικά αρχίζουν να ανοίγουν νέους δρόμους. Είναι δύσκολο να βάζεις σε αριθμούς όλα όσα έχουν καταφέρει, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρα αλήθεια: μετά τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με καινούργιες ιδέες και εναλλακτικές λύσεις σε διάφορους τομείς όπως χρηματοπιστωτικά, πολιτική, βασικές υπηρεσίες και διατροφή, επικοινωνίες και εμπόριο. Παρ’ όλες τις προκλήσεις πιστεύουν ότι η αλλαγή είναι εφικτή να γίνει από κάτω προς τα πάνω.
 
«Ο χρόνος απλώς περνά»

time simple passes.jpg
Στις 4.00 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Time Simply Passes («Ο χρόνος απλώς περνά») σε σκηνοθεσία Ty Flowers. Ο Τζέιμς Τζόζεφ Ρίτσαρντσον είναι ένας Αφροαμερικανός που ασχολείται με τη συγκομιδή πορτοκαλιών στην αγροτική Φλόριντα και ο οποίος καταδικάστηκε αδίκως για το θάνατο από δηλητηρίαση των επτά παιδιών του το 1967. Καταδικάστηκε σε θάνατο και πέρασε 21 χρόνια στη φυλακή μέχρι να αφεθεί ελεύθερος το 1989, όταν από θαύμα αναιρέθηκε η καταδίκη του. Μετά την αθώωσή του, ο Ρίτσαρντσον έγινε διάσημος σε όλη την Αμερική και εμβληματική μορφή του Κινήματος της Αθωότητας (Innocence Movement). Όταν όμως καταλάγιασε ο ενθουσιασμός, έμεινε άφραγκος και μόνος σε έναν άγνωστο κόσμο, χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος που του στέρησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ενώ ο πραγματικός δολοφόνος των παιδιών του παρέμενε ασύλληπτος.
Τα τελευταία 26 χρόνια καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να δικαιωθεί από την Πολιτεία της Φλόριντα. Αυτή είναι η ιστορία του.
 
 
«Τα μάτια της Πόλης»

the eye of instanbul.jpg
Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, “Τhe Εye of Ιstanbul” (Τα μάτια της Πόλης), στις 5.00 μ.μ. είναι η ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, του θρυλικού Τουρκοαρμένιου φωτογράφου ο οποίος, στα 87, παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, ασεβής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές που αποτύπωσαν τη ζωή των ανθρώπων και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του.
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Αρά καθώς προετοιμάζεται για την αναδρομική έκθεσή του. Θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές.
Το φιλμ έχει διάρκεια 60’ και σκηνοθέτες του είναι οι Binnur Karaevli, Fatih Kaymak.
 
«Το πεδίον του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή»

Το πεδίον του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή”.png
Στις 6.00 το απόγευμα θα προβληθεί το διάρκειας μισής ώρας ντοκιμαντέρ των Άγγελου Κοβότσου, Αννέτας Παπαθανασίου και Αντώνης Τολάκη «Το πεδίον του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή».
Η γιαγιά Νισά ήρθε από το Ιράν με άλογο. Ο Αλή, διερμηνέας από το Αφγανιστάν, έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν. Ο 17χρονος Ζεκρολά θέλει να φτάσει στην Ευρώπη από τα βορεινά σύνορα της χώρας. Όλοι με ένα κοινό θέλω: να σωθούν και να ζήσουν. Τρεις σκηνοθέτες συναντιούνται και κινηματογραφούν αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, που αναζήτησαν την ειρήνη στο κέντρο της Αθήνας, εδώ στο πάρκο που φέρει το όνομα του θεού του Πολέμου: το Πεδίον του Άρεως.
Η προβολή θα γίνει παρουσία των σκηνοθετών Αγγελου Κοβότσου και Αντώνη Τολάκη.
 
Οντισιόν

camera+test+1.jpg
Αμέσως μετά, στις 6.30 μ.μ., η Ιρανή Sahra Assadollahi θα βρεθεί στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της “Acting Audition” (Οντισιόν).
Τα παιδιά γίνονται τα μέσα ώστε οι γονείς να πάρουν αυτά που χρειάζονται. Μια οντισιόν για μικρά παιδιά, που όμως τα ίδια ίσως δε θέλουν να βρίσκονται εκεί.
Ένα διασκεδαστικό ντοκιμαντέρ για το πώς οι γονείς χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για τους προσωπικούς τους λόγους ο καθένας.
 
«33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη»

33333odusseia-afisa-600x336.jpg
Στις 7:30 μ.μ. ο Μένιος Καραγιάννης θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη». Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Στη Σουηδία, ένας άντρας 102 ετών, μαθαίνει ελληνικά και μεταφράζει την Οδύσσεια. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα. H Οδύσσεια συγκινεί, θυμώνει, προβληματίζει. Φιλοσοφικές, φιλολογικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές προσεγγίσεις επιχειρούν να φωτίσουν ένα έργο που, αν διαβαστεί προσεκτικά, μπορεί να αλλάξει την ψυχή του αναγνώστη…
 
«Ο τερματισμός»

τερματισμος.jpg
Το πρόγραμμα προβολών της ημέρας θα κλείσει με το ντοκιμαντέρ της Ελιάνας Αμπραβανέλ «Ο τερματισμός» στις 9.15 μ.μ. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 70’, παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που… δε βιάζονται να τερματίσουν. Ο Ιδομενέας είναι ένας εύρωστος Κρητικός που τρέχει ξυπόλητος, φορώντας αρχαιοελληνική πανοπλία. Ο Αντώνης είναι ένας βοσκός του παλιού καιρού, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν προσπέρασε κατά λάθος ένα λύκο που του είχε κλέψει ένα πρόβατο. Ο Στέλιος είναι ο γηραιότερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, που μοιάζει να τρέχει πρόσω ολοταχώς προς την αθανασία. Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο. Ο μόνος λόγος που αγαπούν τη γραμμή του τερματισμού είναι γιατί τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον πραγματικό τους εαυτό.

Το κοινό της Καλαμάτας, που υποστηρίζει τη διοργάνωση και προσέρχεται μαζικά στις προβολές από τις πρώτες μέρες έναρξης του θεσμού, καλείται στο τέλος κάθε προβολής να καταθέσει τη γνώμη του, ώστε να αναδείξει, στο τέλος του φεστιβάλ, το Καλύτερο Ελληνικό και Διεθνές Ντοκιμαντέρ, τα οποία θα βραβευθούν κατά την Τελετή Λήξης και θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ.