Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ σήμερα από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι»  του Κιούμπρικ σήμερα από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας σήμερα στις 9.30 το βράδυ στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο.
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Anthony Burgess, το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» αναφέρεται στην εγκληματική δράση μιας συμμορίας κακοποιών, που επιδίδεται ανελέητα σε πράξεις βίας και βανδαλισμού, ώσπου ο αρχηγός της Άλεξ συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε μια ειδική θεραπεία πλύσης εγκεφάλου, ώστε να νοιώθει αποστροφή για οποιαδήποτε μορφή βίας.
Ο Stanley Kubrick, προφητικός και εκκεντρικός, σκηνοθετεί μια σπουδή πάνω σε όλες τις εκφάνσεις της βίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο αντιμετώπισής της από την πλευρά της Πολιτείας και του σωφρονιστικού συστήματος, ταράζοντας τα νερά της εποχής του και προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Το έργο βρίθει νοημάτων, συμβολισμών και μηνυμάτων, τα οποία υπογραμμίζονται έντονα από σωρεία σκηνοθετικών και οπτικών εφέ, με έναν τρόπο που παραμένει ριζοσπαστικός ακόμα και σήμερα, 46 χρόνια μετά τη δημιουργία της.
Στην Αγγλία, εκδηλώθηκε ένα μεγάλο κύμα μιμητών της ταινίας, με αποτέλεσμα να φτάσει το ζήτημα στα έδρανα της Βουλής. Ο Κιούμπρικ ισχυρίστηκε ότι  «Η βία υπήρχε πάντοτε στην τέχνη, υπάρχει στη Βίβλο, στον Όμηρο, στον Σέξπηρ. Ουδέποτε ένα προϊόν τέχνης προκάλεσε κοινωνική ζημιά». Πικραμένος από τη σκληρή επίθεση που δέχτηκε το δημιούργημά του, απαγόρευσε ο ίδιος την προβολή της στην Αγγλία και η απαγόρευση κράτησε μέχρι το θάνατό του.
Η ταινία απέκτησε φανατικούς θαυμαστές, που τη λάτρεψαν και τη λατρεύουν, ενώ συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Είσοδος: 4 ευρώ, κατάλληλο από 17 ετών.