Πώς «ξεγλίστρησε» από τα χέρια της «Αθηνάς» η Λογοθεραπεία Καλαμάτας

Πώς «ξεγλίστρησε» από τα χέρια της «Αθηνάς» η Λογοθεραπεία Καλαμάτας

Ημέρα χαράς, αισιοδοξίας και ευχαριστιών ήταν η χθεσινή για τους ανθρώπους του ΤΕΙ Πελοποννήσου, οι οποίοι θέλησαν μέσω συνέντευξης Τύπου να κάνουν γνωστό πώς, τελικά, η Λογοθεραπεία Καλαμάτας, καθώς και άλλα 8 τμήματα, «ξεγλίστρησαν» από τα χέρια του σχεδίου «Αθηνά».
Μετά τα όσα συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια, οι διοικούντες του Ιδρύματος δήλωσαν αισιόδοξοι για το μέλλον, ενώ ευχαρίστησαν και όσους βοήθησαν για το αποτέλεσμα της Δευτέρας.
Ξεκινώντας ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Δημήτρης Βελισσαρίου, θέλησε να θυμίσει τι περιλάμβανε το Σχέδιο «Αθηνά», το οποίο καταργούσε 20 τμήματα σε όλη τη χώρα, ενώ αυτό της Λογοθεραπείας Καλαμάτας είχε τεθεί σε μεταβατικό στάδιο και το 2018 θα συγχωνευόταν με το αντίστοιχο της Πάτρας. Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, που έγινε γνωστό το σχέδιο, υπήρξαν κινητοποιήσεις και είχε δημιουργηθεί μεγάλο πλαίσιο υποστήριξης εντός και εκτός ΤΕΙ, προκειμένου το τμήμα να παραμείνει στην Καλαμάτα.
Τόνισε δε, ότι παρά τα χρόνια που πέρασαν πολλοί συνέχισαν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, θέλησε να τους ευχαριστήσει.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετώπισε η νέα αλλά και προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τα υπό κατάργηση τμήματα. Στην αρχή η κα Αναγνωστοπούλου είχε ζητήσει προτάσεις από τα Ιδρύματα που είχαν μεταβατικά τμήματα, οι οποίες να αιτιολογούν για ποιο λόγο θέλουν να παραμείνουν ανοιχτά. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στο υπουργείο και μία από αυτές ήταν η τεκμηριωμένη, όπως είπε ο κ. Βελισσαρίου, για το Τμήμα της Λογοθεραπείας.
Ακολούθησε ο νέος υπουργός Παιδείας που ζήτησε από τη Σύνοδο των Πρόεδρων των ΤΕΙ εισήγηση σχετικά με αυτό το ζήτημα, ώστε να υπάρξει διάλογος υπουργείου και προέδρων των τμημάτων. Διάλογος που ολοκληρώθηκε με τις αποφάσεις της Δευτέρας, ενώ, όπως ήταν γνωστό, αυτή την περίοδο έτυχε πρόεδρος της Συνόδου να είναι ο ίδιος ο κ. Βελισσαρίου.
Στη συνέχεια υπήρξε συγκέντρωση των προτάσεων, τις οποίες μετέφεραν στην ηγεσία του υπουργείου, χωρίς οι ίδιοι να εκφέρουν γνώμη, αφού ήταν κάτι που δεν επιθυμούσαν.
 
Πώς από τα 20 μεταβατικά τμήματα φτάσαμε στα 9 που δεν κλείνουν
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου θέλησε να κάνει γνωστή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τα 20 τμήματα από 10 διαφορετικά Ιδρύματα. Αφού έλαβαν τις προτάσεις, τις χώρισαν σε κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, υπήρχαν αυτές που τα Ιδρύματα είχαν χειριστεί το μέλλον των τμημάτων τους και δεν τους ενδιέφερε η παραμονή στο μεταβατικό στάδιο, ενώ κάποια από αυτά ενσωμάτωσαν το υπό κατάργηση σε άλλο τμήμα του ίδιου ΤΕΙ.
Η δεύτερη κατηγορία αφορούσε Ιδρύματα που είχαν δηλώσει ότι για να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα υπήρχαν κάποιες οικονομικές προϋποθέσεις, καθώς και παραπάνω προσωπικό.
Η τρίτη και η τελευταία κατηγορία αφορούσε στα 9 τμήματα που «κατέβασαν» τεκμηριωμένες προτάσεις, με βασικό επιχείρημα ότι δε θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους.
Κι ενώ για το Τμήμα Λογοθεραπείας, καθώς και για ένα στις Σέρρες, το υπουργείο δεν έδωσε ποτέ κανένα μόνιμο καθηγητή, κάτι που ήταν αρνητικό στην απόφαση, ο κ. Βελισσαρίου υποστήριξε ότι το τμήμα της Καλαμάτας λειτούργησε άψογα. Κάτι που, τελικά, το έκανε να «απογειωθεί» και να αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, αφού προσφέρει μέσω της κλινικής ομιλίας και λόγου σε ασθενείς, και ήδη από αυτή έχουν περάσει μέχρι σήμερα 150 άτομα.
Προκειμένου, όμως, να μην υπάρχει το «πάτημα» για τους μόνιμους καθηγητές, όταν το υπουργείο κατένειμε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα Ιδρύματα (για την Καλαμάτα ο αριθμός ήταν 7), υπήρξε δέσμευση από το Ίδρυμα ότι αν η Λογοθεραπεία ξαναμπεί στο Μηχανογραφικό, οι 5 από τις 7 θέσεις θα πάνε σε αυτό.
 
Τα τμήματα που αντιμετωπίζονται ως κουκκίδες
Από την παραπάνω διαδικασία ο κ. Βελισσαρίου δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος και, μάλιστα, υποστήριξε ότι υπήρξε άμεσος διάλογος, αφού πολλές φορές τα Ιδρύματα αντιμετωπίζονται απλά ως κουκίδες, χωρίς να γνωρίζει η ηγεσία την προσφορά τους στην εκπαίδευση.
Όπως είπε ακόμη, στο ΤΕΙ έχουν πάρα πολύ καιρό να δουν υπουργό, κάτι που απέδωσε στο φόρτο εργασίας τους. Όμως, πρόσθεσε, δεν μπορεί κάποιος να χειρίζεται κάποια θέματα αν δε γνωρίζει τι ακριβώς κάνει ένα τμήμα.
 
Οι φορείς που ενδιαφέρθηκαν και τελικά ξέχασαν το ζήτημα
Σε ερώτηση προς τον πρόεδρο του ΤΕΙ για τους φορείς που ασχολήθηκαν από τις πρώτες στιγμές για το «σώσιμο» της Λογοθεραπείας αλλά μετά το ξέχασαν, απάντησε ότι κατά καιρούς υπήρχαν συζητήσεις με φορείς της πόλης, αλλά ο ίδιος θεωρούσε πως «ό,τι έπρεπε να γίνει, θα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή».
Βέβαια, όπως δήλωσε, αυτή η κατάλληλη στιγμή όλο και απομακρυνόταν, αφού όλο και πλησίαζε το 2018, τελικά όμως φτάσαμε στη συλλογική λύση των τμημάτων και στην ευχάριστη απόφαση.
Επίσης, τόνισε ότι υπήρχαν άνθρωποι που αγωνιούσαν, ενώ στο σημείο αυτό ευχαρίστησε τους βουλευτές, αλλά και όσους χωρίς να φαίνονται βοήθησαν με κινήσεις τους.
 
Τα διάσπαρτα ΤΕΙ και το τοπικιστικό συμφέρον
Σε ερώτηση σχετικά με τα ΤΕΙ που υπάρχουν διάσπαρτα σε πόλεις της Ελλάδας απλά για να υπάρχουν, ο κ. Βελισσαρίου σχολίασε ότι η πράξη έδειξε την αξία του τμήματος, ενώ χωρίς κανέναν ενδοιασμό είπε ότι έπρεπε πάση θυσία να μείνει στην Καλαμάτα. Πρόκειται για τμήμα με τεράστια ζήτηση και «αν έκλεινε, θα ήταν έγκλημα», ενώ μίλησε και για τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που ήδη υπάρχει στο ΤΕΙ.
 
Το Τμήμα Σπάρτης και τα προβλήματα  
Ως γνωστόν, το ΤΕΙ Πελοποννήσου εδώ και χρόνια λειτουργεί παράρτημα στη Σπάρτη, ενώ πολλές φορές έχουν ακουστεί προβλήματα στη λειτουργία του. Για το λόγο αυτό ο κ. Βελισσαρίου ρωτήθηκε μήπως θα ήταν πιο ορθό να στεγαστεί στα υπάρχοντα κτήρια της Καλαμάτας.
Ο ίδιος απάντησε ότι το όλο ζήτημα απασχολεί κατά καιρούς τη διοίκηση του ΤΕΙ, όμως αυτή τη στιγμή το Τμήμα της Σπάρτης έχει ένα πολύ καλό κτήριο, που προήλθε από δωρεά, κι αυτός είναι ο ισχυρός λόγος που το υπουργείο επιμένει να μείνει στη λακωνική πρωτεύουσα, αφού αν φύγει, θα αποθαρρυνθούν αντίστοιχοι δωρητές.
Κλείνοντας την απάντησή του ανέφερε ότι το Τμήμα Σπάρτης είχε προβλήματα και στην πρώτη κατανομή θέσεων που έγινε, πήγαν εκεί τρεις καθηγητές, ώστε «να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να έχει μια σχετική αυτοδυναμία».
Όσο για την κοινωνία της Σπάρτης, σχολίασε ότι το στηρίζει πάρα πολύ και θα γίνει προσπάθεια αυτή η στήριξη να ενισχυθεί.
 
Οι μόνιμες θέσεις καθηγητών και πώς θα γίνει η επιλογή
Σχετικά με τις πέντε μόνιμες θέσεις, ο πρόεδρος του ΤΕΙ απάντησε ότι αυτές θα προκηρυχθούν, όταν το τμήμα και τυπικά μπει στο μηχανογραφικό. Για αυτές η Σύγκλητος έχει δεσμευτεί, ενώ θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις και μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
Όσο για το αν θα προτιμηθούν συμβασιούχοι που έχουν ήδη εργαστεί στο τμήμα, ο πρόεδρος απάντησε ότι οι καθηγητικές θέσεις στα Ιδρύματα δεν είναι θέσεις διορισμού. Αφού προκηρυχτεί ανοιχτά η θέση και οι υποψήφιοι κάνουν τις αιτήσεις τους, ακολουθεί η εκλεκτορική διαδικασία, μια διαδικασία πολύ αυστηρή, όπως τόνισε, και από αυτή θα προκύψει ο καλύτερος.
Για τους ήδη εργαζόμενους στη Λογοθεραπεία, όπως είπε, απέδειξαν εκ του αποτελέσματος ότι είναι πάρα πολύ καλοί, και εξέφρασε την ελπίδα να είναι και οι καλύτεροι στο εκλεκτορικό.
 
Τμήμα Ακτινολογίας
Όταν αποφασίστηκε η έναρξη της Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα, στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα αναφερόταν και το Τμήμα Ακτινολογίας, που όμως δεν ξεκίνησε ποτέ. Έτσι ο πρόεδρος ρωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει κάποτε.
Όπως είπε, αν το Τμήμα είχε ξεκινήσει τότε, θα είχε μεγάλη βιωσιμότητα. Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί με έναν καλό τρόπο από τις προηγούμενες διοικήσεις και υπήρχε συνεννόηση με το νοσοκομείο, για αλληλοκαλύψεις σε θέματα εξοπλισμού. Τελικά, όμως, λόγω πολιτικών αποφάσεων εκείνης της εποχής δεν μπήκε πότε στο μηχανογραφικό. Το Προεδρικό Διάταγμα παρέμεινε μέχρι που και αυτό καταργήθηκε, άρα ουσιαστικά αυτό το τμήμα έχει καταργηθεί και θα πρέπει να προκύψουν ευνοϊκές συνθήκες στη χώρα για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες από την αρχή και αν συμβούν, η διοίκηση θα το πράξει.
Πάντως, όπως είπε κλείνοντας, αν το Τμήμα Λογοθεραπείας χανόταν, θα χανόταν αυτομάτως και η Σχολή, αφού με το Τμήμα Ακτινολογίας ανήκαν στην ίδια, τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας ειδικότερα.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣΗ δύναμη του τμήματος ήταν οι φοιτητές 
Μετά τον πρόεδρο και τη σειρά ερωτήσεων που του τέθηκαν, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Λογοθεραπείας Δημήτρης Πετρόπουλος, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος και ικανοποιημένος μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσει εκ νέου το τμήμα.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τη διοίκηση του Ιδρύματος και ειδικότερα τον κ. Βελισσαρίου, που από την αρχή πίστεψε ότι το τμήμα πρέπει να παραμείνει. Επίσης ευχαρίστησε τους βουλευτές Πέτρο Κωνσταντινέα και Γιώτα Κοζομπόλη, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την παραμονή του τμήματος στην Καλαμάτα. 
Σχετικά με αυτό, είπε ότι δεν είναι τυχαίο, αλλά τμήμα-πρότυπο, κάτι που δε λένε οι άνθρωποι της Λογοθεραπείας, αλλά οι συναλλασσόμενοι με αυτό και σε τοπικό επίπεδο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Σχετικά με την απορροφητικότητα των πτυχιούχων, σχολίασε ότι αγγίζει το 100%, ενώ αρκετοί έχουν ξεκινήσει ακαδημαϊκή καριέρα.
Αναφορικά με τις κατατακτήριες για τις οποίες πολλοί ενδιαφερόμενοι ρωτούν, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι στις πρώτες σκέψεις της διοίκησης είναι τα δύο πρώτα χρόνια να μην πραγματοποιηθούν, ώστε να μπορέσει το τμήμα να είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Κλείνοντας θέλησε να απαντήσει σε κάτι προσωπικό, για το τι θα έκανε αν έφευγε το Τμήμα. Όπως είπε, ο ίδιος ανήκει στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, όπου διδάσκει οικονομικά μαθήματα, άρα, αν το τμήμα έφευγε, θα επέστρεφε στη ΣΤΕΓ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση