Ένας σύλλογος που θέλει να αφήσει «αναμμένη τη φλόγα» της Μικράς Ασίας στην Καλαμάτα

Ένας σύλλογος που θέλει να αφήσει «αναμμένη τη φλόγα» της Μικράς Ασίας στην Καλαμάτα

Μόλις λίγους μήνες «ζωής» μετρά ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, έχοντας, όμως, καταφέρει να πραγματοποιήσει ήδη αρκετές εκδηλώσεις, ενώ στόχος των μελών του είναι αυτές να συνεχιστούν, όπως και να ενταθούν οι δράσεις τους. Δράσεις καθαρά πολιτιστικές, με σκοπό να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της Μικράς Ασίας στην πόλη.
Εν όψει, λοιπόν, της αποψινής εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στη «Μικρασιάτισσα Γυναίκα», συναντήσαμε την προσωρινή πρόεδρο του Συλλόγου, Ρούλα Μητράκου και την αντιπρόεδρο Τασία Νταμάτη, και μιλήσαμε για τις δράσεις, αλλά και τους στόχους τους.
Ο Σύλλογος, όπως μας είπαν, ιδρύθηκε το 2016, αλλά έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πραγματοποιήσει αρκετές δράσεις, όπως το δρώμενο στη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, που λέγεται «Βάρβαρα» και έγινε αναβίωσή του, και τα «Καλέσματα» τα Χριστούγεννα στην πλατεία της Καλαμάτας, όπου μοιράστηκαν παραδοσιακά γλυκίσματα της Μικράς Ασίας.
Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει τα 160 μέλη, με τα πιο πολλά από αυτά να είναι ενεργά, ενώ η πλειοψηφία τους είναι γηγενείς Μικρασιάτες. Με μεγάλη, δε, χαρά βλέπουν ότι υπάρχουν και φίλοι σε αυτή την προσπάθεια.
Στόχος του Συλλόγου είναι να αναβιώσουν έθιμα, αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν την κουλτούρα της Μικράς Ασίας στις νέες γενιές. Αυτό που δε θέλουν είναι να χαθεί ο πολιτισμός της, γι’ αυτό «άναψαν τούτο το φάρο», όπως είπαν χαρακτηριστικά, ελπίζοντας να μείνει αναμμένος για αιώνες. 
Παράλληλα, δηλώνουν πως ο σύλλογος είναι ανοιχτός και σε συνεργασίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει χορωδία, καθώς και ορχήστρα, ενώ άμεσα θα δημιουργηθεί τμήμα Καραγκιόζη, καθώς και άλλα τμήματα.
Όπως σημείωσαν, οι δυο τους είναι πρώτης και δεύτερης γενιάς Μικρασιάτες, αλλά είχαν την «ευλογία» να μεγαλώσουν σε ένα σπίτι γεμάτο Μικρά Ασία, αφού τα ακούσματα από την πρώτη μέρα της ζωής τους ήταν για αυτά τα χαμένα μέρη.
Οι ίδιες είναι γέννημα-θρέμμα των Προσφυγικών της Δυτικής Παραλίας. «Χηραίικα», όπως μας είπαν, τα έλεγαν τότε, αφού εκεί πήγαν οι χήρες. Χήρες που μεγάλωσαν τα παιδιά τους και όταν έφτασαν στην πόλη τέθηκαν στο περιθώριο, αφού πολλοί ήταν αυτοί που φοβούνταν μήπως πάρουν τους άντρες, τις δουλειές, ακόμα και τον αέρα!
Όμως, τελικά, οι Μικρασιάτες απέδειξαν ότι είχαν πολιτισμό και σεβασμό και έτσι κατάφεραν οι δύο πλευρές να έρθουν κοντά και να συνυπάρξουν αρμονικά.
Η αποψινή εκδήλωση, όπως προαναφέραμε, είναι αφιερωμένη στις Μικρασιάτισσες γυναίκες, που, όπως μας εξήγησαν, είχαν πίκρα μέσα τους, αφού άφησαν τα πάντα πίσω και ήρθαν σε ένα ξένο για αυτές μέρος. Ωστόσο, ποτέ δεν έχασαν την αισιοδοξία τους και κατάφεραν να επιβιώσουν με το τίποτα.
Να σημειωθεί πως τα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στην οδό Θεμιστοκλέους 70.
 
Η αποψινή εκδήλωση
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα Γυναίκα, με τίτλο «Σαν τι τραγούδι να σου πω», σήμερα Σάββατο, 1η Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Αριστομένους 95, με ελεύθερη είσοδο.
Σε αυτήν θα μετάσχουν η Γιασεμή και ο Νίκος Σαραγούδας, καθώς και η χορωδία του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Ψαραδέλλη. Θα χορέψουν μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Μεσσηνίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδος «Η Αργώ». Θα παίξουν ούτι ο Νίκος Παλαιολόγος και πολίτικη λύρα ο Στρατής Ψαραδέλλης.
Κείμενα – αφήγηση: Τάσος Μπουκουβάλας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση