Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας: «Ένα ταξίδι μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες»

Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας: «Ένα ταξίδι μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες»

«Ένα ταξίδι μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες» πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας την περασμένη Κυριακή στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού «Αγία Σοφιά» που βρίσκεται στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία της Ευρώπης που επιτελεί  το σπουδαίο έργο διατήρησης της συλλογικής μνήμης και ανάδειξης της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και Πολιτισμού.

Τα μέλη και οι φίλοι του Σ.Μ.Κ. που συμμετείχαν στην εκδρομή ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και με συγκίνηση είδαν τη συλλογή  του από δεκάδες κειμήλια και σπάνια εκθέματα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και τα οποία δώρισαν στο μουσείο τα παιδιά τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι ξεχωριστοί χώροι για τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Στέλιο Καζαντζίδη, καθώς και όλη η ενότητα «οι πρόσφυγες μεγαλουργούν» που αναφέρεται σε παιδιά προσφύγων, όπως Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ψαθάς, Νίκος Ξανθόπουλος, Κάρολος Κουν, Γιώτα Λύδια, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου… 

Επίσης, επισκέφθηκαν το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Ν. Ιωνία, το οποίο περιλαμβάνει τρεις εκθεσιακές ενότητες με τους αντίστοιχους χώρους: Μουσείο Ιστορίας, Λαογραφίας και Υφαντουργίας – Ταπητουργίας.