Αιχμηρός ο Κατσίβελας για την ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τα απορρίμματα…


Εξέπληξε πολλούς στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος άφησε αιχμές για την ερώτηση των δέκα βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για το άλυτο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, με την αναφορά του ότι, «οι αγωνίες είναι και λίγο τεχνικές».
Πάντως, ο κ. Κατσίβελας απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα σε σχέση με τη θέση της δημοτικής Αρχής επί της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ και τη σύγκρουση με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, που έθεσε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος.
 
Ο Ζ. Κανελλόπουλος
Ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι, «στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η Περιφέρεια ακολουθούσε τη δική της γραμμή για να λύσει το πρόβλημα. ΦΟΔΣΑ, ΠΕΣΔΑ, συνεντεύξεις, συνελεύσεις, συνεδριάσεις, αλλά λύση δε δινόταν. Το ερώτημα το δικό μου, είπε, είναι συγκεκριμένα προς τη δημοτική Αρχή: Έχοντας υπόψη μας όλα αυτά και το ότι η Περιφέρεια απεντάχθη από το ΕΣΠΑ, αλλά και την τελευταία σύγκρουση όλων των βουλευτών της Πελοποννήσου (σ.σ. της ΝΔ) με την Περιφέρεια, εμείς 1ον υιοθετούμε τις ανησυχίες των βουλευτών της Πελοποννήσου; 2ον Κύριε δήμαρχε, εμείς τώρα που βρισκόμαστε; Υιοθετούμε την πολιτική της Περιφέρειας ή τις ανησυχίες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της περιφερείας Πελοποννήσου; 3ον Τι έχουμε υπογράψει, κ. Τσίγγανε μέχρι τώρα;».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο κόστος, σημειώνοντας πως η διαχείριση στην Κρήτη γίνεται με 50 ευρώ τον τόνο, στην Περιφέρεια Μακεδονίας με 50 ευρώ, ο δήμος Πύλου – Νέστορος διαπραγματεύεται για 40 ευρώ τον τόνο «και, δεν ξέρω αν αληθεύει, μάθαμε ότι η Περιφέρεια μιλάει για 120 ευρώ τον τόνο».
«Βεβαίως, μιλάμε για ολική διαχείριση απορριμμάτων κι αν δε μπορεί να γίνεται με 40 ευρώ, λογικά να είναι στα 60. Αλλά από τα 60 στα 120; Μήπως ήταν αυτό η αιτία και η απένταξη από το ΕΣΠΑ που ξεσήκωσε τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες γι’ αυτές τις πολιτικές; Εμείς, ως δήμος, πού βρισκόμαστε; Νομίζω ότι είμαστε στην ώρα μηδέν… […]. Γιατί επί δέκα χρόνια δεν βρίσκεται λύση; Είναι ανίκανοι; Ή παίζονται μεγάλα συμφέροντα;».
 
Απάντηση Δημάρχου
Απαντώντας ο δήμαρχος Τριφυλίας, είπε πως, «Εάν νομίζετε ότι η δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει κάτι, το πρέπον θα είναι να δίνετε προτάσεις και λύσεις». Συμπλήρωσε δε, πως, «πάμε τώρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ήμουν απ’ αυτούς που ήθελα καθαρές λύσεις. Είτε κεντρική διαχείριση που ήταν στη δυνατότητα της κυβέρνησης είτε και περιφερειακή διαχείριση. Εμείς, τις δύσκολες αποφάσεις, που ήταν των χωροθετήσεων, τις έχουμε πάρει σε ανύποπτο χρόνο κι όλη η διαδικασία είναι τελειωμένη. Εάν η κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε φορέας πει ότι “εγώ χρηματοδοτώ την περιφερειακή λύση”, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το πρόγραμμά μας. Εάν η κυβέρνηση πει ότι “εγώ χρηματοδοτώ την κεντρική λύση”, είμαστε έτοιμοι, το προβλέπει και το τοπικό μας πλάνο, το δικό μας πλάνο δράσεων».
Ακολούθως ο κ. Κατσίβελας είπε με έμφαση πως, «όταν λέμε π.χ. ότι η τάδε διαχείριση κοστίζει 50 ευρώ, πρέπει να πούμε που θα πάει το υπόλειμμα. Όταν μιλάμε για 120 ευρώ,  θα πρέπει να λέμε είναι όντως 120 ευρώ ή πετάμε νούμερα στον αέρα;».
Αιχμηρός ήταν ο δήμαρχος Τριφυλίας ως προς την ερώτηση των βουλευτών και τη θέση της δημοτικής Αρχής, τόνισε δε με έμφαση πως, «βλέπω ότι οι αγωνίες είναι και λίγο τεχνικές. Αυτό το οποίο έχω να δηλώσω υπεύθυνα είναι ότι είμαι δήμαρχος Τριφυλίας, για όσο καιρό θα είμαι, και θα υποστηρίζω τα συμφέροντα των πολιτών της Τριφυλίας. Δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν άλλον εκτός από το λαό ο οποίος με ψήφισε. Κατά συνέπεια, αν έχετε αγωνίες με ποιον είμαι και με ποιον δεν είμαι, σας λέω ότι είμαι με το συμφέρον της κοινωνίας. Και έχω πει κάτι. Μην φορτίζετε τα θέματα τα οποία είναι από τη φύση τους καυτά και αδιέξοδα». Για, δε, τις συνεδριάσεις του ΦΟΔΣΑ είπε ότι, «ελάτε να δείτε τι κόλαση γίνεται και πόσο μαρτύριο είναι να συγκρούεσαι με τρελούς». Πρόσθεσε δε, πως «δεν ξέρω κατά που είναι τα συμφέροντα και κατά που δεν είναι. Αυτό που είναι βέβαιον, είναι ότι τη λύση που θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο, θέλεις με το ΕΣΠΑ, θέλεις με κρατικούς πόρους, μ’ εκείνο θα πάμε…».
 
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου