Αποφεύχθηκε ο πόλεμος δεν έλειψαν οι μαχαιριές, στην κόντρα για τα σκουπίδια

Αποφεύχθηκε ο πόλεμος δεν έλειψαν οι μαχαιριές, στην κόντρα για τα σκουπίδια

Στη Νέα Δημοκρατία αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του “Θάρρους”, να βάλουν προσωρινό… πάγο στη ρήξη “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών στην Πελοπόννησο και βουλευτών, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την ερώτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στην αρχή όλα έδειχναν ότι η απόφαση της ρήξης της Ν.Δ. με τον Πέτρο Τατούλη έχει ληφθεί από την κορυφή του κόμματος. Κι αυτό, γιατί είχε οργανωθεί για χθες από τη γραμματεία αυτοδιοίκησης συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, μαζί με όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Πελοπόννησο.
Σε αυτή τη συνάντηση είχαν κληθεί όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο κόμμα. Οι πληροφορίες θέλουν οι περισσότεροι να είχαν αποφασίσει να παρευρεθούν, αλλά την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε το… στρογγυλό τραπέζι για να πέσουν οι τόνοι.
Πάντως, μετά την κατάθεση της ερώτησης των 10 βουλευτών (μέσα σε αυτούς και ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς), πολλά στελέχη του κόμματος και, κυρίως, περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και κάποιοι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, δήλωναν αιφνιδιασμένοι και ζητούσαν διευκρινίσεις από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Εάν, τελικά, ισχύσει η πρόσκληση, αναμένεται να αποσαφηνισθεί η πρόθεση και η γραμμή του κόμματος απέναντι στον Πέτρο Τατούλη και, βεβαίως, τα παραπάνω στελέχη θα κληθούν να πάρουν θέση. Και μέσα σε αυτούς είναι και αρκετοί και αρκετές με περαιτέρω πολιτικές φιλοδοξίες.
 
Πάντως, χθες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ.  Βασίλη Κικίλια,   όταν ο τελευταίοε ερωτήθηκε  για την απουσία του κ. Πέτρου Τατούλη από την πρόσφατη συνάντηση των «γαλάζιων» περιφερειαχών με τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε ότι «ο κ. Τατούλης δεν είναι μέλος της ΝΔ». Για τις φήμες περί τον κ. Τατούλη, υπενθύμισε, απλώς, ότι οι βουλευτές Πελοποννήσου της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση για τον περιφερειακό σχεδιασμό και ότι η ΝΔ εκτιμά ως θετικές τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις των βουλευτών.

Ο νέος πελοποννησιακός πόλεμος
Με το θέμα ασχολήθηκε εκτενώς, με δύο σημειώματα, προχθές και χθες, ο “Μικροπολιτικός” στα “ΝΕΑ”, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στα γεγονότα.
Προχθές, σχολίαζε ότι “η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Πελοπόννησο για το θέμα των απορριμμάτων γύρω από το έργο ΣΔΙΤ, που ύστερα από μύρια κύματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων βρίσκεται λίγο πριν από την τελική υπογραφή του, φαίνεται ότι δεν έχει σε τίποτε να κάνει μετά απορρίμματα.
Αυτό κατάλαβαν όσοι διαπίστωσαν την απίστευτη ένταση των σχετικών αντιπαραθέσεων στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, που δεν υπήρχε ούτε όταν η Τρίπολη είχε γίνει μια απέραντη χωματερή ούτε όταν το Πόρτο Χέλι ξεχείλιζε από σκουπίδια στη μέση της τουριστικής σεζόν, εξευτελίζοντας τον πολυτελέστερο τουριστικό προορισμό της Πελοποννήσου.
Πρωταγωνιστής της υπόθεσης ο βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ., Κώστας Βλάσσης, ο οποίος – αφού είχε υποστηρίξει φανατικά τον Πέτρο Τατούλη στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές- έφτασε να τον κατηγορεί τώρα ως «προδότη», ενθυμούμενος ξαφνικά το 2017 ότι ανεξαρτητοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή πριν από μία δεκαετία…
Το πραγματικό αντικείμενο της διαμάχης είναι, βέβαια, άλλο. Είναι η απειλή της νέας υποψηφιότητας της κόρης του Τατούλη, Εύης, στην Αρκαδία και η προσπάθεια να εξουδετερωθεί μέσω της ταύτισης του περιφερειάρχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα όμως πολεμούσε με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο έργο!
Έργο που ο Βλάσης από την πλευρά του υποστήριζε στις προηγούμενες εκλογές, γνωρίζοντας φυσικά πολύ καλά από το 2013, όταν ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος, όλες τις λεπτομέρειές του (κόστη κ.λπ.). Μπάχαλο δηλαδή…
Τα θύματα της υπόθεσης θα είναι βέβαια οι κάτοικοι και ο τουρισμός της Πελοποννήσου, που αν το έργο ματαιωθεί, δεν πρόκειται να δουν λύση στο πρόβλημα ούτε το 2025».
 
Τρίβουν τα χέρια τους οι «μαφίες των χωματερών»
Χθες υποστήριζε: «Σας αποκαλύπτουμε ποιοι τρίβουν ήδη τα χέρια τους γι’ αυτή την εξέλιξη. Πρόκειται για τις γνωστές – άγνωστες ‘μαφίες των χωματερών’, οι οποίες με χορηγία τοπικών πολιτικών παραγόντων κάνουν φέτος πρόωρο Πάσχα. Ο λόγος; Η επερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία ζητείται επί της ουσίας η ακύρωση του έργου ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων προσωρινά στους επί μέρους Δήμους. Γιατί εκεί που θάβουν και καίνε τα σκουπίδια όπου βρουν, βάζοντας τεράστια ποσά στις τσέπες τους ενόσω το κράτος κάνει τα στραβά μάτια, τώρα μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν ακόμα ένα σκασμό λεφτά για να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά. Όχι, όμως, πλέον στα κρυφά και στα μουλωχτά, αλλά νόμιμα, φανερά και με τη μεγάλη σφραγίδα του κράτους».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη