Δύο Μεσσήνιοι στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

Δύο Μεσσήνιοι στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

Πέρα από το γενικότερο ενδιαφέρον, το 20ό συνέδριο του ΚΚΕ είχε και μεσσηνιακό χαρακτήρα, αφού δύο από τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι από την περιοχή μας. Πρόκειται για τον Νίκο Κουτουμάνο και το Δημήτρη Τζαβάρα. Ο δε τελευταίος επανεκλέχτηκε στο όργανο του κόμματος.
Στη θέση του γενικού γραμματέα επανεξελέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ οι σύνεδροι εξέλεξαν νέα Κεντρική Επιτροπή, με αυξημένο αριθμό μελών, σαφώς ανανεωμένη και με σημαντικές αποχωρήσεις.
Το πρωί του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, που εκδόθηκε το ίδιο μεσημέρι, «η Εισήγηση και το Κλείσιμο της Κ.Ε. του ΚΚΕ υπερψηφίστηκαν ομόφωνα».
Το ίδιο συνέβη με την Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου, όπως και με την Εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ).
Στο συνέδριο έλαβαν τον λόγο 70 σύνεδροι, επτά λιγότεροι σε σχέση με το 19ο Συνέδριο.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και της ΚΕΟΕ, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν χθες το πρωί. Η νέα Κ.Ε. αριθμεί 69 μέλη, έξι περισσότερα σε σχέση με το όργανο που εξελέγη από το προηγούμενο συνέδριο.
Μέχρι την έναρξη του συνεδρίου, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι πιθανό να μειωθεί ο αριθμός των μελών της Κ.Ε., ώστε η ηγετική ομάδα να αφήσει ισχυρό το στίγμα της στη σύνθεση του οργάνου.
Αντ’ αυτού σημειώθηκαν πολλές αποχωρήσεις από την παλιά Κ.Ε., αλλά και πολλές προσχωρήσεις στελεχών της νεότερης γενιάς.
Α.Π.