Ρίχνει… «κούτσουρα» στο «τζάκι» της αντιπαράθεσης για τα σκουπίδια ο Παναγιώτης Νίκας

Ρίχνει… «κούτσουρα» στο «τζάκι» της αντιπαράθεσης για τα σκουπίδια ο Παναγιώτης Νίκας

Χωρίς… φόβο και πάθος ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όχι μόνο δεν κλείνει από την πλευρά του το μείζον θέμα που προέκυψε με τη σύγκρουση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας – μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς – για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου, αλλά ρίχνει συνέχεια κούτσουρα στο… τζάκι της αντιπαράθεσης.
Βέβαια, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί οι απόψεις του δημάρχου ανταποκρίνονται σχεδόν στην πραγματικότητα. Τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν τα δικά τους… βαρίδια για την τροπή που πήρε το όλο ζήτημα.
Ειδικότερα, χθες έγινε διπλή παρέμβαση του δημάρχου. Η πρώτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και η δεύτερη κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε.
Το ενδιαφέρον, πάντως, των δηλώσεων Νίκα εστιάζεται στο γεγονός ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, όχι μόνο επανέλαβε τη θέση του υπέρ της λύσης της Περιφέρειας, ερχόμενος σε αντίθεση με τους 10 «γαλάζιους» βουλευτές που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση, αλλά εξαπέλυσε βολές τόσο κατά της κυβέρνησης Σαμαρά (2013) όσο και κατά της αντιπολιτευτικής τακτικής που σήμερα ακολουθεί η Ν.Δ. επί του ζητήματος.
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου: «Το θέμα των σκουπιδιών είναι 30 χρόνια στην επικαιρότητα, γιατί το πολιτικό σύστημα δε θέλησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, διότι δε θέλησε να συνεννοηθεί στα στοιχειώδη.
Το 2013, η τότε κυβέρνηση μπορούσε να καταργήσει το διαγωνισμό. Αντίθετα, τον επαίνεσε! Τα λόγια “κρέμονται” ακόμα στο διαδίκτυο, με τέσσερις – πέντε υπουργούς που παραβρέθηκαν στην Τρίπολη. Το 2015, η σημερινή κυβέρνηση μπορούσε να καταργήσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος μάλιστα έχει εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και η μία κυβέρνηση μπορούσε να τον σταματήσει και η άλλη και το έργο να έχει επαναδημοπρατηθεί.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο ένα διαγωνισμό, εγκεκριμένο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με προβλήματα; Με προβλήματα! Έχει υψηλό κόστος; Έχει υψηλό κόστος! Αυτό, όμως, μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Τι έχουμε εκτός από αυτόν σήμερα; Απολύτως τίποτα! Και το ενδεχόμενο να γεμίσει η Πελοπόννησος σκουπίδια είναι ορατό – και η Καλαμάτα και οι άλλες πόλεις και τα χωριά.
Ως δήμαρχος, από το 2011 ομιλώ για το συγκεκριμένο θέμα, για τις δυσκολίες που έχει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, για το κόστος, το οποίο ήταν υψηλότατο. Όμως, δεν προτάθηκε κάτι άλλο στην πορεία, απολύτως τίποτα!
Και μιλάμε για τοπικές διαχειρίσεις… Τοπική διαχείριση πήγαμε να κάνουμε εδώ στο Βαλτί και στο Παλιορροβούνι. Τι προχώρησε; Το μόνο που προχώρησε είναι χρήματα – και μάλιστα πάρα πολλά – για τη σύνταξη των μελετών.
Εγώ στηρίζω το συγκεκριμένο διαγωνισμό, γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Μπροστά στο κόστος να γεμίσουμε σκουπίδια, οποιοδήποτε άλλο κόστος είναι μικρό. Αν υπήρχε πολιτική βούληση, προφανώς θα είχαμε άλλα αποτελέσματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση!».
 
Η τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Με την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου λίγο αργότερα ο δήμαρχος Καλαμάτας εξαπέλυσε νέες βολές για το ζήτημα. Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα δε θέλει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «μια λέει έτσι και την άλλη γιουβέτσι», ενώ κατηγόρησε και την κυβέρνηση για ολιγωρία και πολυγλωσσία. Σχολίασε, δε, ότι «άλλα λέει για το θέμα ο Σταθάκης, άλλα ο Φλαμπουράρης, άλλα ο Φάμελλος και πάει λέγοντας. Γενικότερα και οι μεν και οι δε λένε ό,τι θέλουν».
Τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει όσους υποστηρίζουν ότι πίσω από την κίνηση των 10 βουλευτών της Ν.Δ. «κρύβονται» εσωκομματικές έριδες που στόχο έχουν τον Π. Τατούλη. Ο δήμαρχος Καλαμάτας ξεκαθάρισε ότι τον ίδιο τον απασχολεί η ουσία του προβλήματος και όχι το όποιο κομματικό παρασκήνιο. «Δε με ενδιαφέρουν αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη