Εντυπωσιακό και φέτος το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού 14-23 Ιουλίου στην Καλαμάτα

Εντυπωσιακό και φέτος το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού 14-23 Ιουλίου στην Καλαμάτα

ΜΕ 8 ΞΕΝΕΣ ΚΑΙ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, 6 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ 6 ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Η Καλαμάτα καταξιώνεται όλο και πιο πολύ ως ιδανικός τουριστικός προορισμός, αλλά το 10ήμερο 14-23 Ιουλίου ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός δίνει επιπλέον σημαντικούς λόγους να την επισκεφθεί κανείς. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού θα πραγματοποιηθεί φέτος για 23η συνεχή χρονιά προσελκύοντας κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ένα σεμινάριο, τρία εργαστήρια, δύο masterclass και έξι παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι τέσσερις συνολικά εκδηλώσεις συγκροτούν ένα πλούσιο πρόγραμμα υψηλού όπως πάντα επιπέδου, που θα αγκαλιάσει όλη την πόλη και τους κατοίκους της, αφού επιπλέον έμφαση δίνεται στις ανοικτές και δωρεάν για το κοινό παραστάσεις.
Το μέγαρο χορού θα βρίσκεται στο επίκεντρο, εκπληρώνοντας στο έπακρο το ρόλο του, όμως εκτός από τις εντυπωσιακές παραστάσεις εκεί από επαγγελματικές χορευτικές ομάδες (από την Γαλλία, τη Νότια Αφρική, το Ισραήλ, τη Σουηδία, την Ισπανία και την Ελλάδα), δράσεις που περιλαμβάνουν εκτός από χορό, κινηματογραφικές προβολές ακόμα και ρεσιτάλ πιάνου θα εκτυλιχθούν στο Προαύλιο του Μεγάρου, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου, ως πρωτοπορία εντός του αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτα και ακόμα στην Παραλία, στην Κεντρική Πλατεία και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο και στο Ζουμπούλειο.
Κοινός τόπος των φετινών παραστάσεων είναι ότι κινούνται με κεντρικούς και αλληλοσυμπληρούμενους άξονες την ανάγκη για αλλαγές και μετατροπές κοινωνικών συνθηκών και νοοτροπιών, άλλοτε μέσω δυναμικών συγκρούσεων και άλλοτε μέσω ειρηνικών αναζητήσεων, καθώς και στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στη σύγχρονη χορευτική γραφή και την παράδοση.
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ της Καλαμάτας είναι αφιερωμένο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού Ζουζού Νικολούδη, η οποία το στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της.
Χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα οι διοργανωτές παρουσίασαν το αναλυτικό πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην οποία παραβρέθηκε ο Καλαματιανός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη στη 2η θητεία της, η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, ενώ λόγω απουσίας στο εξωτερικό απουσίαζε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, την οποία εκπροσώπησε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη–Βλαζάκη. Η ανταπόκριση από τα αθηναϊκά και μεσσηνιακά ΜΜΕ ήταν μεγάλη, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη μεταξύ άλλων η Βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, ο καταγόμενος από τη Μεσσήνη πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Θεοδωρόπουλος και ο Κορωναίος επιχειρηματίας κ. Μανιατάκης.
Η κοινή πεποίθηση ότι πρόκειται για μια διοργάνωση καταξιωμένη διεθνώς με πολυεπίπεδα οφέλη για την Καλαμάτα και γενικότερα τη χώρα μας είναι που έχει ενώσει τις προσπάθειες όλων ώστε το φεστιβάλ χορού της Καλαμάτας όχι μόνο να διεξάγεται, αλλά και να αναβαθμίζεται κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό καίρια είναι η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης ότι στο εξής θα υπάρξει σχεδιασμός 3ετίας, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και την έγκαιρη εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Το κόστος του 23ου Φεστιβάλ είναι στις 400.000 ευρώ, όσο και το περυσινό, με το μπάτζετ να καλύπτεται κατά 40% από την Πολιτεία και κατά 60% από το Δήμο, που φέτος πάντως κατόρθωσε να εξασφαλίσει αυξημένες χορηγίες.
«Το Φεστιβάλ έχει καταφέρει στα 23 χρόνια λειτουργίας του να καθιερωθεί και να κατοχυρώσει ένα ρόλο, που υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός και στόχος μας είναι να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Θα ήθελα να επισημάνω πως, για να μπορέσει το Φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια να παίξει το ρόλο που του αρμόζει και να κατοχυρώσει την παρουσία του και στο διεθνές στερέωμα του χορού, πρέπει από κοινού να συζητήσουμε έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο κ. Χαρίτσης, ενώ ευχαρίστησε το ΥΠΠΟ και το Δήμο Καλαμάτας για τη συνεργασία.
Η κ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη τόνισε ότι μέσα από το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας επιβεβαιώνεται ότι ο πολιτισμός έχει μεγάλη σημασία για την χώρα μας και θα πρέπει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη  ώστε να επιτευχθεί σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη. Το ΥΠΠΟ «δίνει μεγάλο βάρος όχι μόνο στην πολιτιστική  κληρονομιά, αλλά και στο σύγχρονο πολιτισμό», όπου εντάσσεται και η σταθερή στήριξη της διοργάνωσης της Καλαμάτας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα για την επιτυχία και του φετινού φεστιβάλ.
«Η Καλαμάτα αποτελεί ένα παράδειγμα μιας μεγάλης περιφερειακής πόλης, η οποία αγωνίζεται μέσα στην οικονομική κρίση, συνεργάζεται αρμονικά με την κυβέρνηση, προσπαθεί να λύνει προβλήματα και να διασφαλίζει προοπτικές.
Το φεστιβάλ είναι για εμάς ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, ένα μεγάλο ανοικτό παράθυρο στην Ευρώπη και τον κόσμο που σηματοδοτεί την ευρωπαϊκή πορεία της πόλης και της περιοχής και δεν ξεχνάμε ποτέ τους δημιουργούς του φεστιβάλ, με πρώτη την κα Μαραγκοπούλου, κι εγώ έχω την τιμή στα μισά σχεδόν φεστιβάλ να είμαι δήμαρχος σε αυτή την πόλη.
Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση για την καλή συνεργασία, την υπουργό την κα Κονιόρδου, την κα Βλαζάκη και ιδιαίτερα να σταθώ στον κ. Χαρίτση, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα της Καλαμάτας και πάντα δίπλα μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκας, ενώ διαβεβαίωσε ότι κάποια προβλήματα στην σκηνή του Μεγάρου χορού θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Με τη σειρά της η κα Κασιούμη ευχαρίστησε όλους για τη στήριξή τους στο φεστιβάλ και εν γένει στο χορό, χαρακτήρισε αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα τη 2η χρονιά της ως καλλιτεχνικής διευθύντρια, καθώς «υπήρχε περισσότερος χρόνος για να αναδυθεί και να αποκαλυφθεί η δύναμη και η ομορφιά, αλλά και οι δυσκολίες που κρύβει η διοργάνωση ενός τέτοιου θεσμού», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με την παρουσίαση των σχημάτων και των δράσεων.
Ευχαρίστησε επιπλέον τις πρεσβείες της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Ισπανίας για την υποστήριξη και «ανατροφοδότηση» του φεστιβάλ που αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μια στιγμή συγκίνησης έκρυβε η αναφορά της Κατερίνας Κασιούμη στην αείμνηστη Ζ. Νικολούδη, καθώς εκτός από την στήριξη στο φεστιβάλ μεταλαμπάδεψε και στην ίδια την αγάπη για το χορό, αλλά και την αρχή το «πόσο σημαντικό είναι να κάνεις με ποιότητα ό,τι κάνεις».
Τέλος, η κα Μπελογιάννη κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την Καλαμάτα τον Ιούλιο και να παρακολουθήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.
 
Αρχαία Μεσσήνη, ανοικτό θέατρο Καλαμάτας, Δημόκριτος, φεστιβάλ χορωδιών 
Από τις «ειδήσεις» που βγήκαν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν η πλήρης ικανοποίηση και στήριξη που εξέφρασε ο κ. Νίκας στην κα Κασιούμη, η σύμβαση της οποίας θα ανανεωθεί και για του χρόνου τόσο στο Διεθνές Φεστιβάλ, όσο και ως Διευθύντριας της σχολής χορού της «Φάρις».
Ακόμη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας μετέφερε ότι η επικείμενη μετακόμιση της σχολής χορού στο Μέγαρο Χορού θα επιτρέψει την παραχώρηση του Ζουμπούλειου για τη στέγαση του πρώτου περιφερειακού παραρτήματος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικων Επιστημών «Δημόκριτος».
Ο ίδιος ζήτησε από τα αθηναϊκά ΜΜΕ την αντίστοιχη προβολή μιας ακόμη διεθνούς διοργάνωσης που θα γίνει για 2η φορά τον Οκτώβριο στην Καλαμάτα, του Διεθνή Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών.
«Οι προκλήσεις και οι δυνατότητες της Μεσσηνίας σε σχέση με τον πολιτισμό είναι πολύ μεγάλες» τόνισε ο κ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στην δρομολόγηση συνοδών έργων στην Αρχαία Μεσσήνη και την ένταξη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ του ανοικτού θεάτρου της Καλαμάτας.

Το Πρόγραμμα
14 & 15.7 | 22:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Rose-variation της Mathilde Monnier 
Opal Loop/Cloud Installation #72503 της Trisha Brown 
Sounddance του Merce Cunningham
ΕΘΝΙΚΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΛΟΡΡΑΙΝΗΣ
 
15.7 | 20:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Tordre του Rachid Ouramdane
CCN2-ΕΘΝΙΚΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ
 
16.7 | 20:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Ανύποπτος χρόνος της Αντιγόνης Γύρα
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
16.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Martha & Niki της Tora Mkandawire Mårtens
Διανομή CineDoc
 
17.7 | 20:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Αλάσκα της Ίριδας Καραγιάν
ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ
Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
17.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Working Dancers
της Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και της Julia Martinez Heimann
Ακολουθεί συζήτηση με τη Σοφία Μαυραγάνη και την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα
 
18.7 | 22:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Yama της Noa Wertheim
VERTIGO DANCE COMPANY
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα
 
19.7 | 20:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ 
απόγειος της Πωλίνας Κρεμαστά
ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ CREO
 
19 & 23.7 | 22:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή ταινίας Mr. Gaga του Tomer Heymann
Διανομή CineDoc – Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα
20.7 | 21:00 | ΚΑΣΤΡΟ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Παρουσίαση απογευματινού σεμιναρίου της Barbara Kane
 
20.7 | 22:00 | ΚΑΣΤΡΟ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά
Μασκαρεμένες μάχες
σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
 
21.7 |12:00 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, στην Καλαμάτα
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ξενάγηση-Παρουσίαση πρωινού σεμιναρίου της Barbara Kane
 
 
21 & 22.7 | 20:00 | ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Meeting You της Helena Franzén και του Ori Flomin
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα
21.7 | 22:00 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Romeo & Juliet / REBELLION & JOHANNESBURG της Jessica Nupen
MOVING INTO DANCE MOPHATONG
 
22.7 (22:00) & 23.7 (20:30) | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Three Times Rebel της Marina Mascarell
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα
 
23.7 |11:00 | ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
One One One του Γιάννη Μανταφούνη και της Aoife McAtamney
 
23.7 | 19:00 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
It’s Always Here του Adi Boutrous
SCARABEO, Angles and the Void του Andrea Costanzo Martini
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα
 
 
Σεμινάρια – Εργαστήρια – Masterclass
 
Οι Επαναστατικοί Χοροί της Ισιδώρας Ντάνκαν
Σεμινάριο χορού της Barbara Kaneμε τη Françoise Rageau και τη Σάντρα Βούλγαρη
14.7
10:00-12:00 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, στην Καλαμάτα
19:30-21:00 | ΚΑΣΤΡΟ
15-18.7
10:00-12:00 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, στην Καλαμάτα
17:00-19:00 | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
19.7
9:30-11:30 | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, στην Καλαμάτα
19:30-21:30 | ΚΑΣΤΡΟ
 
Working Bodies
Εργαστήρι χορού με τη Σοφία Μαυραγάνη
και την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα
15-17.7  | 12:00-15:00 |ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
 
Gaga
Εργαστήρι χορού με τον Andrea Costanzo Martini
19.7
12:00-13:30 | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 
20-22.7
10:00-11:30 | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 
 
απόγειος
Masterclass χορού με την Πωλίνα Κρεμαστά
20.7
12:30-15:30 | ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ 
 
Αφρικανικός σύγχρονος χορός / Afrofusion
Εργαστήρι χορού των Μoving Into Dance Mophatong
με τον Sunnyboy Motau και τον Oscar Buthelezi
22.7
12:00-14:00 | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 
 
Do You Speak Dance?
Masterclass λεκτικής επικοινωνίας της χορογραφικής έρευνας και δημιουργίας
με τον Χρήστο Πολυμενάκο
22.7 (16:00-19:00) & 23.7 (13:00-18:00) | ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
 
 
 
Τιμές εισιτηρίων
– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα: 15€ & 12€ 
  (φοιτητικό/ μειωμένο)
– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο : 12€ (Γενική είσοδος)
– Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο: 12€ (Γενική είσοδος)
– Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα  του 
    Φεστιβάλ: 10€
– Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση «Ανύποπτος Χρόνος» της Αντιγόνης Γύρα με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ στην Κεντρική Πλατεία
    ελεύθερη.
 
Προπώληση:
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων :
Τετάρτη  5 Ιουλίου 2017
•Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
             10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά
•Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής
T: 27210 28193 & 27210 96753 F : 27210 89416
•    •Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά:  www.kalamatadancefestival.gr
 

Της Χριστίνας Ελευθεράκη