Πολίτης προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της θανάτωσης των σκύλων που επιτέθηκαν σε γυναίκα στην Ηρώων

Πολίτης προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της θανάτωσης των σκύλων που επιτέθηκαν σε γυναίκα στην Ηρώων

Ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η διαδικασία θανάτωσης των δύο σκυλιών Κάνε Κόρσο που το Μάρτιο επιτέθηκαν και τραυμάτισαν σοβαρά μια γυναίκα που περπατούσε στην οδό Ηρώων, κατέθεσε χθες κάτοικος της Καλαμάτας στο Μονομελές Πρωτοδικείο.
Με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητά να τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος, με σκοπό αυτά τα δύο σκυλιά να μη θανατωθούν, εφόσον δε συντρέχει λόγος, καθώς είναι υγιή.
Μάλιστα, τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συζητηθεί η προσωρινή διαταγή, με αίτημα μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων να μη γίνει καμία διαδικασία θανάτωσής τους.
 
Αρμοδιότητα επιτροπής
Τα δύο σκυλιά, που είχαν ξεφύγει της επίβλεψης του ιδιοκτήτη τους και για τον οποίο εκκρεμεί δίκη, επιτέθηκαν το Μάρτιο σε 49χρονη γυναίκα, προκαλώντας της σοβαρότατα τραύματα, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί επί μακρόν σε Καλαμάτα και Αθήνα. Με εισαγγελική εντολή τα δύο σκυλιά τού αφαιρέθηκαν και πέρασαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Καλαμάτας, ενώ πρόσφατα σε συνεδρίαση επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας  συζητήθηκε η θανάτωσή τους.
Στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε χθες πολίτης αναφέρει ότι η νομοθεσία ορίζει πως «αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, την εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία». Προσθέτοντας ότι η επιτροπή του Δήμου σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμόδια να αποφασίσει για την τύχη των ζώων, παρά μόνο για την επικινδυνότητά τους.
 
Παράνομη η ευθανασία
Επιπρόσθετα, στα ασφαλιστικά μέτρα σημειώνεται ότι τα σκυλιά εξετάστηκαν από κτηνίατρο και βρέθηκαν υγιή, γι’ αυτό και παραδόθηκαν για φιλοξενία σε εκπαιδευτή, με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει.
«Για την υποβολή σε ευθανασία ενός ζώου πρέπει να συντρέχουν κάποιες περιστάσεις. Η διατήρησή τους στη ζωή πρέπει να μην είναι πρόδηλα αντίθετη με την ευζωία τους, ακόμα και αν αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία να τα αναλάβουν.
Ο νομοθέτης, σε καμία περίπτωση, δεν κάνει ειδική αναφορά στο φιλοζωικό της Καλαμάτας, ο οποίος ήταν και ο μόνος που έλαβε, απ’ όσο γνωρίζω, γνώση της κατάστασης. Πρέπει να γίνει μία σοβαρή έρευνα, ώστε να βρεθεί κάποιος να αναλάβει τα δύο σκυλιά.
Ο Δήμος, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να διώχνει την ευθύνη που έχει απέναντι σε αυτά τα ζώα, τα οποία του ανήκουν αυτή τη στιγμή. Οφείλει να πράξει τα δέοντα και όσα ο νόμος προβλέπει με σκοπό την ευζωία τους, όπως ο νόμος ορίζει.
Ακόμα και αν τα δύο αυτά σκυλιά είναι επικίνδυνα, σε καμία περίπτωση δεν υποβάλλονται σε ευθανασία, γιατί είναι αντίθετη με την ευζωία τους. Πρέπει να τα αναλάβει κάποιος εκπαιδευτής, ο οποίος με την οικονομική βοήθεια του Δήμου θα τα εκπαιδεύσει, ώστε αυτά να αποβάλλουν την όποια επιθετική συμπεριφορά τους.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα ζώα είναι υγιή, γεγονός που καθιστά την ευθανασία παράνομη, αφού δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνει κάτι τέτοιο», σημειώνεται στο δικόγραφο.

Της Βίκυς Βετουλάκη