Έργα για τον πολιτισμό… χωρίς πολιτισμό!


Με αφορμή την χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) της πολλοστής συντήρησης του πολιτιστικού κέντρου Στούπας του Δήμου Δυτικής Μάνης, και με δεδομένη την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε πολιτιστικής δραστηριότητας (θεατρική ομάδα, χορωδία, παραδοσιακοί χοροί, εικαστικό εργαστήρι, αθλητικές δράσεις κλπ) στην περιοχή, έκπληξη προκαλεί το ύψος της χρηματοδότησης για την συντήρηση του εν λόγω Κέντρου.
Τα όποια βήματα πολιτιστικής δραστηριότητας, στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις προσπάθειες  συλλόγων και πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι δίνουν ανάσα πολιτισμού στην πνευματική ερημιά του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Πρέπει κάποια στιγμή η δημοτική αρχή να μας πει ποια είναι τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή μας. Να μας καταθέσει επιτέλους το όραμά της για τον πολιτισμό. Να δικαιολογηθούν κάποτε τα χρήματα τα οποία ξοδεύονται για πολιτισμό… χωρίς πολιτισμό.
Και βέβαια, ποιος δεν θέλει να γίνονται έργα στον τόπο του;
Και εάν όλα αυτά ήταν τέλεια, ποιος ο λόγος να διαμαρτυρόμαστε και να γινόμαστε δυσάρεστοι;
Διαμαρτυρόμαστε γιατί βλέπουμε υπερβολές σε έργα τα οποία δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να μη σιωπήσουμε, αλλά αντιθέτως να ενδιαφερθούμε για το θέμα.
Διερευνώντας κάποιος το πολιτιστικό κέντρο Στούπας θα διαπιστώσει πως κάτι δεν πάει καλά, καθώς για το εν λόγω κτήριο προκύπτει να έχουν δαπανηθεί ποσά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται και η σχέση δαπάνης – προσφερόμενου έργου είναι αντιστρόφως ανάλογη.
Εάν τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προκύπτει πως ο τότε Δήμος Λεύκτρου, το 2008 ενέταξε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το έργο  του Πολιτιστικού Κέντρου Στούπας και έλαβε την έγκριση των κονδυλίων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Θυμίζουμε ότι τότε, Δήμαρχος ήταν ο κ.Ιωάννης Μαραμπέας και τα εν λόγω κονδύλια εγκρίθηκαν καθώς το προαναφερθέν έργο είχε τεθεί ως απόλυτη προτεραιότητα για την περιοχή.
Αναλυτικότερα εγκρίθηκαν τα κάτωθι ποσά:
Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Πολιτιστικού Κέντρου Στούπας            117.670,66
Προμήθεια οπτικού και προβολικού συστήματος αίθουσας Πολιτιστικού Κέντρου Στούπας           15.000
Προμήθεια φωτιστικού συστήματος Πολιτιστικού Κέντρου Στούπας           15.000
Προμήθεια ηχητικού συστήματος Πολιτιστικού Κέντρου Στούπας   13.000
Προμήθεια επίπλων Πολιτιστικού Κέντρου Στούπας            45.000
ΣΥΝΟΛΟ       205.670,66
 
Στα παραπάνω ήλθε να προστεθεί ο νέος διαγωνισμός που εξήγγειλε ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης με ημερομηνία 02/06/2017 που αφορά στη συντήρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Στούπας, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 60.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Έτσι η συνολική δαπάνη για το Πολιτιστικό Κέντρο Στούπας φτάνει τις265.670,66 ευρώ ή αλλιώς κάτι περισσότερο από 70 εκατομμύρια  δραχμές (για να μην ξεχνιόμαστε).
Ναι, καλά διαβάσατε… 70 περίπου ολόκληρα εκατομμύρια δραχμές μέσα σε εννέα (9) χρόνια, για ανύπαρκτη στην ουσία πολιτιστική δραστηριότητα.
Εάν τα παραπάνω στοιχεία είναι αληθή και ανταποκρίνονται  στην πραγματικότητα, κάτι δεν πάει καλά.
Αλλά για όλα αυτά ποιος να μιλήσει;
–           Η αντιπολίτευση, η οποία είναι εγκλωβισμένη στις αδυναμίες της και πληρώνει λάθη του παρελθόντος, περίοδο κατά την οποία είχε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου;
–           Οι παραγωγικοί φορείς του Δήμου που είναι;
Επίσης, είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι συμπολίτες μας και επαγγελματικές τάξεις της περιοχής (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σιδηρουργοί κλπ) δεν αξιοποιούνται στα όποια έργα του Δήμου μας, κάτι που θα τόνωνε την τοπική οικονομία. Επί της ουσίας, τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν σε οικογένειες συμπολιτών μας.
Συνυπεύθυνοι στο βαθμό που μας αναλογεί είμαστε και εμείς οι Δημότες, που μέσα στα προβλήματα της καθημερινότητας σιωπούμε και ανεχόμαστε την υποβάθμιση και την παρακμή στην οποία βουλιάζει ο τόπος μας. 
Καθώς η Δημοτική Αρχή διαρρέει ότι το πολιτιστικό κέντρο Στούπας θα μετονομαστεί σε Νίκος Καζαντζάκης, τους θυμίζω τι έλεγε ο ίδιος για την μετριότητα:
Ό,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι.
Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα.
(Νίκος Καζαντζάκης)
Λαχταρούμε να δούμε τον τόπο μας να προοδεύει. Να ξεφύγει από τη στασιμότητα και την αδράνεια σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και όχι μόνο στα πολιτιστικά θέματα.
Θέλουμε να ενώσουμε τους συντοπίτες μας και όλοι μαζί σαν αγρίμι να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο καταγωγής μας, την πολυαγαπημένη μας Μάνη.
Πλησιάζει η μέρα που θα τερματίσουμε την κουρασμένη και εκτός ορίων μετριότητα, γιατί… ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ και γιατί αξίζουμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
 
Του Γιώργου Μουνδρέα
 
Υ.Γ.: Ευκαιρίας δοθείσης υπενθυμίζω ότι παραμένει σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο 2015 (δηλαδή τρία συνεχόμενα καλοκαίρια),η επισκευή των παιδικών χαρών του Δήμου Δυτικής Μάνης (αξίας περίπου 10 χιλιάδων ευρώ), παρότι το σχετικό χρηματικό ένταλμα έχει εκδοθεί από τις 09/03/2016.