Όταν κάποια ξεχωριστά βιβλία μάς ταξιδεύουν…


Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και η αναμενόμενη παρουσίαση του νέου βιβλίου τής ποιήτριας-φιλολόγου Γιώτας Αργυροπούλου πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με διοργάνωση από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” και τις εκδόσεις Gutenberg. 
Η φιλόλογος και κριτικός Μαρία Στασινοπούλου και ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Κωστέας καθώς και η υπεύθυνη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Στέλλα Καρλαύτη, με τρόπο γλαφυρό και εμπνευσμένο παρουσίασαν το έργο και ειδικότερα την ποιητική συλλογή «ΓΙΑ ΣΙΚΙΝΟ, ΑΝΑΦΗ, ΑΜΟΡΓΟ» της Γιώτας Αργυροπούλου, της δικής μας Καλαματιανής βραβευμένης Γιώτας. 
Η μουσική επένδυση από τα παραδοσιακά όργανα που έπαιζε και συνόδευε με την αισθαντική φωνή της η καθηγήτρια Μουσικής Γεωργία Ψαραδέλλη, το σαντούρι από τη μουσικό Σοφία Δρακοπούλου και η συνοδεία στο τραγούδι από τον καθηγητή Μουσικής Κωνσταντίνο Φουντούκη απογείωσαν τις θετικές εντυπώσεις όσων παρευρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο. Τέλος, η απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων από την ίδια την ποιήτρια και από τον καταξιωμένο ηθοποιό και διευθυντή τού ΔΗΠΕΘΕΚ Αλέκο Κολιόπουλο ολοκλήρωσαν το αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνολικά εκδήλωσης.
Το βιβλίο, φιλοτεχνημένο με σκίτσα της γιατρού και ποιήτριας Κυριακής Καρσαμπά, αποτελεί την επιτομή του συνδυασμού ποιότητας έκφρασης, περιεχομένου και αισθητικής λιτότητας κάνοντας λαμπρή παρουσία στον χώρο της σύγχρονης ποίησης. Τα ποιήματα της Γιώτας Αργυροπούλου αφυπνίζουν μέσα από την περισσή ευαισθησία που προσεγγίζει το κάθε θέμα. Τίποτα σ’ αυτά δεν είναι υπερβολικό και τίποτα δεν προτρέπει περισσότερο στη μελέτη με τον πιο σιγανό τρόπο. Μας οδηγούν σε σκέψεις για τον κόσμο μας, μας στρέφουν σε τόπους ονειρικούς και θαυμαστούς, τόπους πονεμένους και αγαπημένους, σε ουρανό, σε στεριές και θάλασσες πλατειές. Μας επαναφέρουν σε παραδόσεις και θρύλους, σε εποχές τωρινές και περασμένες, σε ονόματα που τυπώθηκαν και χάραξαν την Ιστορία, σε μουσικές παραδοσιακές, σε ήχους και σιωπές. Μας παρασέρνουν σε γεύσεις της γλυκειάς  μαστίχας και της αλμύρας, σε ανακουφιστικές δροσιές και ίσκιους, σε μυρωδιές και μαγικούς καιρούς.
Τα ποιήματα της συλλογής αυτής μας σεργιανίζουν σε προκυμαίες και καταστρώματα ονείρων αλλά και σε ειδυλλιακά σοκάκια, καλντερίμια και νησιώτικες καστροπολιτείες. Μας φέρνουν κοντά σε ανθρώπους, σε θεούς αρχαιοελληνικούς και Παναγιές καινούργιες, στο φως το ελληνικό, στο άσπρο και στο λουλακί της θάλασσας και των νησιών μας, σε ακούσματα γνωστά αλλά και πρωτόγνωρα, στου ανέμου τα σφυρίγματα, σε φουστανιών ανεμίσματα. Σε έρωτες και παρακλήσεις για αγάπη, σε λύπες που γίνονται διάφανες κρυσταλλώνοντας κάτω από το ανελέητο φως του αυγουστιάτικου ήλιου. Μας πλημμυρίζει η ποίηση της Γιώτας Αργυροπούλου με συναισθήματα απόλαυσης, νοσταλγίας, γαλήνης αλλά και μας οδηγεί σε φουσκοθαλασσιές καταστροφών, πόνου κι απελπισίας. Εύχεται τα θαλασσινά νερά να είναι ερατεινά και να μην ξεβράσουν άλλο θάνατο, όπως οι πρόσφατοι γνωστοί πνιγμοί των κατατρεγμένων από τους πολέμους. Όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση, όλες οι αισθήσεις ενεργοποιημένες μέσα από τον χαμηλόφωνο και μαζί εκκωφαντικό ποιητικό λόγο της Γιώτας Αργυροπούλου, αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη, τον προτρέπουν, τον παρασύρουν, τον μαγεύουν, τον ταξιδεύουν.
Ένα τελευταίο σχόλιο: όλη η ποιητική συλλογή «ΓΙΑ ΣΙΚΙΝΟ, ΑΝΑΦΗ, ΑΜΟΡΓΟ» της Γιώτας Αργυροπούλου αποδίδεται σε πολυτονικό σύστημα. Η μαγεία των εικόνων, της ονειροπόλησης και της περισυλλογής σμίγει εδώ με την γοητεία της αποτύπωσης της ιστορικής ορθογραφίας της Ελληνικής Γλώσσας. Η ποιήτρια-φιλόλογος Γιώτα Αργυροπούλου αλλά και όλοι όσοι γνωρίζομε ή αναγνωρίζομε την αξία αυτής της γλώσσας την σεβόμαστε και την τιμούμε. Επιστρέφομε στην αγκαλιά της μέσα από μια ποίηση χωρίς ύποπτες υφολογικές μιμήσεις, χωρίς κοινοτοπίες, χωρίς τίποτα «δήθεν», χωρίς να σου χαλά στο ελάχιστο το θείο δώρο της απόλαυσης. Η ποίηση της Γιώτας Αργυροπούλου είναι μια ποίηση που μετρά, ζυγιάζει αν θα έπρεπε γραφτεί ακόμα και το «και». Μια ποίηση γεμάτη ειλικρίνεια σαν τη δημιουργό της.    
Μας παραδόθηκε λοιπόν ένα βιβλίο στην αρχή του καλοκαιριού για να μας συντροφεύει στα νησιά μας, σε όλες μας τις περιηγήσεις, εκδρομές, εξορμήσεις,  σε θαλασσινά ταξίδια αλλά και σε ταξίδια του νου ως έναυσμα για σκέψη και ενδοσκόπηση. Ένα βιβλίο που φέρνει το άρωμα μιας ποίησης αληθινής και γεμάτης καθαρότητα, για να ομορφαίνει τα καλοκαίρια μας και να πλουτίζει τις ψυχές μας. 
Καλαμάτα 23 – 06 – 2017
Μαρία Παρ. Σταθέα, φιλόλογος – συγγραφέας