Έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού για το 5στερο της ΤΕΜΕΣ στη Γιάλοβα, υπό όρους

Έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού για το 5στερο της ΤΕΜΕΣ στη Γιάλοβα, υπό όρους

Με συγκεκριμένους όρους εγκρίθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το αίτημα της «ΤΕΜΕΣ Α.Ε.» για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων, εντός του οικισμού Κάτω Γιάλοβας, στο Δήμου Πύλου – Νέστορος
Μεταξύ άλλων, ζητά να περιορισθούν τα κτίσματα που έχουν μορφολογικές επιρροές από μανιάτικους πύργους και να γίνει διάσπαση του περίκλειστου όγκου των τριώροφων οικοδομών.
 
Οι προϋποθέσεις
Το σημείο ανέγερσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της εταιρίας βρίσκεται στο όριο του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου του Ναβαρίνου και έχει οπτική επαφή με το Παλαιόκαστρο και τη Σφακτηρία.
Οι όροι που θέτει στην απόφασή της η Υπουργός Πολιτισμού, είναι:
–          Το σύνολο των εκσκαφικών – χωματουργικών εργασιών θα εκτελεστεί υπό την εποπτεία εντεταλμένων εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία θα πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως πριν την έναρξη των εργασιών.
–          Σε περίπτωση που κατά την πορεία των εργασιών εντοπισθούν ή αποκαλυφθούν αρχαία, αυτές θα πρέπει να διακοπούν και να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η περαιτέρω πορεία του έργου.
–          Οι δαπάνες ανασκαφής, συντήρησης, μελέτης και δημοσίευσης των ευρημάτων θα βαρύνουν τις πιστώσεις του έργου.
–          Πριν από την έναρξη εφαρμογής της τροποποιημένης μελέτης θα συνυπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και την ΕΦΑ Μεσσηνίας, όπου θα ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των δύο μερών σχετικά με τις εργασίες επίβλεψης των εκσκαφικών εργασιών, τη διενέργεια τυχόν σωστικών ανασκαφών, καθώς και για την συντήρηση, καταγραφή, αποθήκευση, φωτογράφηση και δημοσίευση των κινητών και ακίνητων ευρημάτων που τυχόν προκύψουν.
–          Ο κύριος του έργου υποχρεούται με την ολοκλήρωση των εργασιών, να αποκαταστήσει πλήρως το φυσικό τοπίο σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης και να ολοκληρώσει την προβλεπόμενη φύτευση.
–          Να γίνει διάσπαση του συμπαγούς περίκλειστου όγκου των 3όροφων οικοδομών με τη μείωση ύψους σε ορισμένα από αυτά ώστε να δημιουργηθούν διακριτοί όγκοι.
–          Στο οικόπεδο Γ3 να περιοριστούν τα κτίσματα που έχουν μορφολογικές επιρροές από μανιάτικους πύργους, ειδικά αυτά με τη δημιουργία «κλουβιών» στην απόληξή τους, καθώς δε συνηθίζονται στην αρχιτεκτονική της περιοχής.

Της Βίκυς Βετουλάκη