Ανάπλαση στα «Ουζάκια» : Ικανοποίηση με το αποτέλεσμα αλλά προβληματισμός για τη στάθμευση

Ανάπλαση στα «Ουζάκια» : Ικανοποίηση με το αποτέλεσμα αλλά προβληματισμός για τη στάθμευση

Ελάχιστες εργασίες έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί η ανάπλαση του νότιου τμήματος της οδού Αριστομένους, γνωστού και ως «Ουζάκια».Να σημειωθεί δε, ότι οι εργασίες στο σημείο ξεκίνησαν από τη νότια πλευρά του, σχεδόν πριν ένα χρόνο.
Το έργο είχε προϋπολογισμό 1.925.000,00 €, με πόρους που προήλθαν από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σκοπός του έργου, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, ήταν να ενοποιηθούν οι αναπλασθέντες χώροι κυκλοφορίας και ασφαλούς διακίνησης των πολιτών της κεντρικής πλατείας και του Πάρκου του ΟΣΕ, ώστε να επιτυγχάνεται απρόσκοπτα η πρόσβαση των πεζών και ποδηλατών προς το λιμάνι και αντίστροφα, αλλά και η διευκόλυνση της κίνησης πεζών στην αγορά.

Πλέον το αποτέλεσμα είναι ορατό σε όλους όσους περνούν από το σημείο, με τους περισσότερους να βλέπουν θετικά την ανάπλαση, αλλά με ενστάσεις για το ζήτημα της στάθμευσης, αφού με το στένεμα του δρόμου χάθηκαν δεκάδες θέσεις παρκαρίσματος.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Δήμου, στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ισχύσει και εκεί ελεγχόμενη στάθμευση, κάτι που οι επαγγελματίες το κρίνουν ως θετικό,
ενώ από την άλλη οι περισσότεροι κάτοικοι των πολυκατοικιών ως αρνητικό, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να μην παρκάρουν μόνιμα τα όχηματά τους επί Αριστομένους.
Το «Θάρρος» βρέθηκε στο αναπλασθέν τμήμα και μίλησε με επαγγελματίες για τη νέα αυτή εικόνα και τους προβληματισμούς που τους έχει προκαλέσει:

Άλλαξε όψη όλο το τοπίο, μας είπε ο Κώστας Τασσόπουλος, που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή, αυτό που περίμενε όμως και τελικά δεν έγινε ήταν να ολοκληρωθούν πιο σύντομα οι εργασίες.Σχετικά με την περιοχή πριν την ανάπλαση, μας είπε ότι αυτή ήταν παρατημένη, πλέον ομόρφυνε, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό.
Τέλος, για την ελεγχόμενη στάθμευση, ο κ. Τασσόπουλος θεωρεί ότι το μέτρο θα είναι καλό για τα καταστήματα, αφού στο παρελθόν το σημείο είχε γίνει μόνιμο παρκινγκ για κάποιους, που μάλιστα έβαζαν και κουκούλα στα οχήματά τους.

Η ανάπλαση ολοκληρώθηκε, αλλά δεν υπάρχει κόσμος να ψωνίσει μας είπε ο Παναγιώτης Καπετανάκης. Η εικόνα είναι σίγουρα καλύτερη, αλλά δεν κατέβηκε περισσότερος κόσμος στο νότιο μέρος, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα αλλάξει παρά την ανάπλαση.
Μιλώντας ακόμα για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, είπε ότι είναι πολύ καλή λύση αφού δεν υπάρχει χώρος για τους πελάτες των καταστημάτων αυτή τη στιγμή.

Πρόβλημα με το παρκινγκ και πριν την ανάπλαση αλλά και τώρα αντιμετωπίζει ο Βασίλης Βακάλης, που όμως τόνισε ο κόσμος έχει μάθει να παρκάρει κοντά. Έτσι , όταν δε βρίσκει φεύγει από την περιοχή.
Όταν ξεκινήσει η ελεγχόμενη στάθμευση, θα είναι καλύτερα για τα καταστήματα αλλά δύσκολα για τους κατοίκους πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις εργασίες, ο κ. Βακάλης είπε, ότι από τον Οκτώβριο που ξεκίνησαν έχουν «διαλύσει» τα καταστήματα, αφού έχουν υποστεί τεράστια μείωση των εσόδων τους.
Αυτό που ζήτησε τέλος, είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος παρκινγκ στην περιοχή, καθώς αυτό το ζητούν οι περισσότεροι επαγγελματίες της περιοχής και χρειάζεται.


Αισθητικά πολύ ωραία χαρακτήρισε την ανάπλαση ο Σωτήρης Φουρναράκης, που όμως είπε, το πεζοδρόμιο θα μπορούσε να έχει γίνει λίγο πιο μικρό, ώστε να χωράνε δύο οχήματα σε περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης.
Σχετικά με τη διάρκεια της ανάπλασης μας είπε, ότι καθυστέρησε πάρα πολύ, ενώ το ζήτημα που τον απασχολεί και αυτόν είναι εκείνο της στάθμευσης των οχημάτων.
Ο ίδιος δηλώνει υπέρ της ελεγχόμενης στάθμευσης, αφού, μόνο έτσι θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πελάτες των καταστημάτων της περιοχής, αλλά και θα μπορούν τα καταστήματα να ανεφοδιάζονται.
Επίσης και αυτός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας παρκινγκ στην περιοχή, αφού όπως επισήμανε, αν υποθέσουμε ότι θα ανοίξουν και καταστήματα εστίασης, δεν θα υπάρχει χώρος για να παρκάρουν οι πελάτες τους.
Κλείνοντας, ο κ. Φουρναράκης εξέφρασε το παράπονο ότι ποτέ οι επαγγελματίες της περιοχής δεν κλήθηκαν από τους αρμόδιους, ώστε να συζητήσουν και να προτείνουν για την ανάπλαση, αλλά μόνο για να τους την παρουσιάσουν.

«Ωραίο έγινε αλλά τι να το κάνεις Ένα χρόνο έχουμε πάθει οικονομική καθίζηση» μας είπε ο Αθανάσιος Μπρεδήμας.
Σχετικά με την κίνηση στην περιοχή, ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή θα αυξηθεί, ενώ για το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης είπε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα, κυρίως για τους κατοίκους.

Ερωτευμένος με την ανάπλαση δήλωσε ο Βασίλης Ζαλαχώρης, που διαμένει στην περιοχή εδώ και χρόνια, ενώ, αναφερόμενος στο ζήτημα του παρκινγκ είπε ότι τόσα χρόνια βρίσκει να παρκάρει και προφανώς το ίδιο θα γίνεται και στο μέλλον.

Ένα έργο ανάπλασης που είχε σταματήσει συνεχίστηκε μας είπε ο Σάκης Χατζής, το αν θα βοηθήσει ή όχι την περιοχή είναι κάτι που ακόμα ο ίδιος δε γνωρίζει, αφού, όπως είπε, από τη μια μεν ανοίγεται ο χώρος, από την άλλη όμως δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν στο σημείο, και, αν για παράδειγμα φτάσουν και εκεί μεγάλες πολυεθνικές θα καταπιούν τις μικρές.
Τέλος, για την ελεγχόμενη στάθμευση είπε ότι είναι ένα θέμα με πολλές πλευρές, που όμως δεν θα αποτελέσει και λύση, ενώ το ζητούμενο είναι και για αυτόν η δημιουργία ενός μεγάλου παρκινγκ στην περιοχή.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση