Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι μιλούν στο «Θάρρος»

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι μιλούν στο «Θάρρος»

Το πρώτο στίγμα τους για τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, δίνουν μιλώντας σήμερα στο «Θ», οι τρεις υποψήφιοι Πρόεδροι. Τη Δευτέρα, κλείνουν και επίσημα οι υποψηφιότητες και μέχρι χθες υποψηφιότητες είχαν καταθέσει, κατά αλφαβητική σειρά, οι Αντώνης Κατσάς, Κωνσταντίνος Μπελογιάννης και Περικλής Ξηρογιάννης.
Στην πρώτη τους αυτή παρουσίαση, αναφέρονται στην απόφασή τους να διεκδικήσουν τη θέση  του Προέδρου  και στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος.
 
Αντώνης Κατσάς

Ο δικηγόρος  Αντώνης Κατσάς, σημείωσε:
«Στη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε  στις 13 Οκτωβρίου, προανήγγειλα την πρόθεσή μου να θέσω υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρόεδρου του Συλλόγου μας. Την ίδια πρόθεση είχε ήδη ανακοινώσει ο νυν Πρόεδρος κ. Μαργέλης, καθώς και ο συνάδελφος Κώστας Μπελογιάννης. Ακολούθησε μετά από λίγες ημέρες η αναγκαστική αποχώρηση από τη διεκδίκηση του αξιώματος από τον κ. Μαργέλη και την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε η αντικατάστασή του από τον νυν αντιπρόεδρο κ. Περικλή Ξηρογιάννη. Κάνω αυτή τη διευκρίνιση ώστε να ξεκαθαρισθεί ότι δεν έθεσα υποψηφιότητα επειδή αποχώρησε ο κ. Μαργέλης, όπως αναφέρθηκε. Είχα ήδη προαναγγείλει αυτή, όταν ο κ. Μαργέλης δήλωνε κατηγορηματικά, ότι θα έθετε υποψηφιότητα έστω και αν το απαγόρευε ο νόμος και ζητούσε τη στήριξη των συναδέλφων στην απόφασή του. Αυτά όμως είναι ήδη παρελθόν και ο καθένας πιστώνεται ή χρεώνεται την όποια στάση του. Η ματιά μας πρέπει να ανοιχτεί στο μέλλον γιατί τα προβλήματα είναι πλέον εκρηκτικά. Βοούν και κραυγάζουν για λύση. Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνω, με συνέπεια και σεβασμό στη μέχρι τώρα πορεία μου, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, μαζί με όλους τους συναδέλφους δικηγόρους, κυρίως του νέους, που πλήττονται περισσότερο, αν και διαθέτουν  μεγάλη επιστημονική επάρκεια, γνώσεις και όρεξη για δουλειά, θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Και θα νικήσουμε το μοναδικό μας αντίπαλο που είναι τα οξυμένα προβλήματα. Θα ξαναζωντανέψουμε τα όργανα του Συλλόγου και κυρίως τη Γενική μας Συνέλευση, στην οποία με ανοικτό, δημοκρατικό τρόπο θα θέτουμε όλα τα προβλήματα για ιεράρχηση, για επεξεργασία και λύση. Με το τεράστιο όπλο της γνώσης που διαθέτουμε,  με πάθος, με τσαγανό και πίστη στη δύναμή μας θα ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες. Η μόνη μάχη που σίγουρα χάνεται είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ».
 
Κωνσταντίνος Μπελογιάννης

Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Μπελογάννης υπογράμμισε:
«Είναι μεγάλη η απόφασή μου να μετάσχω, ως πρόεδρος, στις προσεχείς αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αλλά πιστεύω ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Η απόφασή μου ήλθε αβίαστα και δεν σχετίζεται με καταστάσεις, με σκοπιμότητες, με πρόσωπα, εξάλλου δεν θέλω ωραιοποιήσεις, δε θέλω στρογγυλοποιήσεις, δε θέλω οξύτητες, δε θέλω συγκρίσεις και κάθε άλλο παρά θα υποτιμούσα την οιαδήποτε προσπάθεια οιουδήποτε ανθρώπου, καταξιωμένου συναδέλφου, πολλώ δε μάλλον εκλεγμένου και καταξιωμένου. 
Οι μάχες που πρέπει να δοθούν είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους που δικαιολογημένα αγωνιούν, ζητώντας την ασφάλεια της επαγγελματικής τους επιβίωσης, για τους μαχόμενους δικηγόρους που στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν χίλια δύο προβλήματα, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανελαστικές και καταπιεστικές φορολογικές και λοιπές συνθήκες, για τους συναδέλφους εκείνους που υποχρεώνονται να προσφέρουν υπηρεσίες μισθωτές με ελάχιστες αποδοχές. Oι αγώνες μας πρέπει να συντονισθούν και να εντατικοποιηθούν σε απόλυτο βαθμό για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και απονομής της Δικαιοσύνης, που καλείται να σταθεί αρωγός του κάθε πολίτη, του κάθε ανθρώπου, σε συνθήκες ιδιαίτερες έως απολύτως έκτακτες».
 
Περικλής Ξηρογιάννης

Τέλος, ο νυν αντιπρόεδρος του Συλλόγου, δικηγόρος, Περικλής Ξηρογιάννης, τόνισε:
«Μετά από προτροπή αρκετών συναδέλφων και μετά από τις δικές μου σκέψεις ότι πρέπει να συνεχισθεί η πολύ επιτυχημένη λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας που έχει επιτευχθεί από τη διοίκηση το Κ. Μαργέλη, έθεσα υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου, έτσι  ώστε μαζί με τους άξιους συναδέλφους που θα αναδειχθούν ως σύμβουλοι και πάντα σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, να λύσουμε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος μας και έχουν να κάνουν με τις υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, με αφαίρεση δικηγορικής ύλης. Να προσπαθήσουμε να πετύχουμε την αναστροφή αυτής της αρνητικής πορείας, έτσι ώστε ο δικηγόρος να απολαμβάνει επαγγελματική ασφάλεια και αξιοπρέπεια για να μπορεί να εκπληρώνει το σημαντικότατο ρόλο του στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή την παροχή βοήθειας στους πολίτες και την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την δίκαιη επίλυση των διαφορών».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη