Από την Καλαμάτα στη Βουδαπέστη και τελικά στο Καντέρμπερι


Μετά τους Καλαματιανούς της Ολλανδίας μεταφερόμαστε στην Αγγλία, όπου μας υποδέχεται η Βένια Πανοπούλου, η οποία μεγάλωσε στην Καλαμάτα και έφυγε για τη Βουδαπέστη, προκειμένου να σπουδάσει Οδοντιατρική.Εκεί έμεινε για δύο χρόνια, μέχρι που η αγάπη για την Αρχιτεκτονική την έκανε να αλλάξει χώρα, αλλά και σχολή.Επόμενος σταθμός της, λοιπόν, η Αγγλία, όπου πλέον εργάζεται και παράλληλα κάνει το μεταπτυχιακό της στη Ρομποτική και τις Αναλώσιμες Ύλες. 

Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;

Τον πρώτο χρόνο ήμουν μεταξύ Λονδίνου, όπου δούλευα για κάποιο διάστημα, και Canterbury, όπου και είναι η σχολή μου. Τον τελευταίο χρόνο παράλληλα με το μεταπτυχιακό μου εργάζομαι στο Canterbury, όμως όχι πάνω στο αντικείμενό μου.Η απόφασή μου να φύγω στο εξωτερικό ήταν κάτι πολύ φυσικό για εμένα, αφού, όπως είπα και στην αρχή, το είχα αποφασίσει από αρκετά μικρή ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ πως μελλοντικά θα παραμείνω στο εξωτερικό, αφού έπειτα από 7 χρόνια διαμονής είναι κάτι το οποίο μου είναι πολύ οικείο. Επίσης, οι ευκαιρίες εδώ είναι πολύ περισσότερες, ειδικότερα για τον τομέα ειδίκευσης που έχω επιλέξει. 

Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;

Δε δυσκολεύτηκα να βρω δουλειά, μιας και είχα προϋπηρεσία στην εταιρεία. 

Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;

Θεωρώ πως δεν έχω βιώσει ρατσισμό τα χρόνια που ζω στην Αγγλία. Πάντα υπάρχουν κάποια σχόλια για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά ποτέ δεν έχει ειπωθεί κάποιο κακεντρεχές ή ρατσιστικό σχόλιο σε προσωπικό επίπεδο. 

Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;

Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω στην Ελλάδα είναι σίγουρα η οργάνωση, αλλά και ο σεβασμός στον εργαζόμενο και το συνάνθρωπο. Θεωρώ ότι, δυστυχώς, η κρίση στην Ελλάδα πλέον δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική. Κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα βλέπω με μεγάλη μου λύπη πως υπάρχει τρομερή έλλειψη σεβασμού και τρόπων καλής συμπεριφοράς.

 Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…

Τον καθεδρικό ναό του Canterbury, ο οποίος είναι η Αρχιεπισκοπή όλης της Αγγλίας και είναι πραγματικά μαγευτικός. Τα Dover cliffs, που είναι λίγο πιο έξω από το Canterbury, αλλά πρόκειται για μια εκπληκτική διαδρομή, ειδικά για τους λάτρεις της φύσης, αλλά και τους westgate gardens, που ειδικά την άνοιξη είναι γεμάτοι τουλίπες όλων των χρωμάτων και μανόλιες. 

Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;

Από την Καλαμάτα μου λείπει κυρίως η θάλασσα και τα υπέροχα χρώματα στον ουρανό την ώρα του ηλιοβασιλέματος. 

Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;

Η σκέψη για επιστροφή υπάρχει γενικά, αλλά στην παρούσα φάση είναι πολύ μακρινή. Ίσως στα επόμενα χρόνια να αλλάξω γνώμη, αλλά προς το παρόν αγαπώ αυτό που κάνω πολύ για να το αφήσω και να γυρίσω.

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση- Κώστα Γαζούλη