Ελένη Φωτεινέα: Μια τραπεζικός από τη Μεσσηνία στο Σίδνεϋ κι έπειτα στο Λουξεμβούργο

Ελένη Φωτεινέα: Μια τραπεζικός από τη Μεσσηνία στο Σίδνεϋ κι έπειτα στο Λουξεμβούργο

Η στήλη του «Θάρρους» για τους Καλαματιανούς του εξωτερικού συνεχίζει το ταξίδι της για να συναντήσει ανθρώπους από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή. Αυτή τη φορά προσγειώνεται στη δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο, αφού εκεί ζει κι εργάζεται η κα Ελένη Φωτεινέα, μια τραπεζικός με καταγωγή από τη Μεσσηνιακή Μάνη και την Τριφυλία.

Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας της από την αρχή, η κα Φωτεινέα έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο Σίδνεϋ δεν ξέχασε ποτέ τις ελληνικές της ρίζες, με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εργαστεί στον τραπεζικό κλάδο. Στη συνέχεια η εργασία της τη μετεγκατέστησε στο Λουξεμβούργο, παρόλα αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες επιστρέφει στη Μεσσηνία, στην οποία θα ήθελε μελλοντικά να περνά περισσότερο χρόνο.

-Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να φύγετε και πώς προέκυψε;

Έχω γεννηθεί και σπουδάσει στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας μου κατάγεται από τον Πύργο Λεύκτρου στη Στούπα Μάνης και η μητέρα μου από τα Φιλιατρά. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στα Οικονομικά και αφού δούλευα, ήδη, στον τραπεζικό τομέα ως ελεγκτής, θέλησα να γνωρίσω τα μέρη που γεννήθηκαν οι γονείς μου.  Έτσι ήρθα στην Ελλάδα, αρχικά για διακοπές, και αγάπησα πολύ την ελληνική κουλτούρα. Λίγο αργότερα πήρα τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής μου να ζήσω στην πατρίδα των γονιών μου.

Εργαζόμουν στην Αθήνα, στα γραφεία του εφοπλιστή Ιωάννη Λάτση, όταν το έτος 2000 μου ζήτησε να πάω να δουλέψω για ένα χρόνο στην τράπεζά του στο εξωτερικό, στο Λουξεμβούργο. Δεν το σκέφτηκα πολύ, το είδα ως μια καινούργια πρόκληση, το συζήτησα με την οικογένειά μου και φύγαμε οικογενειακώς.

-Δυσκολευτήκατε στην ανεύρεση εργασίας, μετέπειτα, στη χώρα που βρίσκεστε;

Για εμένα ήταν μια απλή μετακίνηση εντός υπηρεσίας, ο σύζυγός μου όμως είχε αφήσει το επάγγελμά του στην Ελλάδα και αναζήτησε εργασία στο Λουξεμβούργο. Χρειάστηκαν  κάποια μαθήματα στη γαλλική γλώσσα και βρήκε δουλειά στην Αμερικανική Πρεσβεία του Λουξεμβούργου μέσα σε ένα εξάμηνο περίπου.

-Από ποια άποψη θα λέγατε ότι στον τομέα σας είναι πιο ωφέλιμη η σταδιοδρομία κάποιου στο εξωτερικό από ό,τι στην Ελλάδα;

Εργάζομαι σε ελληνική τράπεζα απλά, όμως με έδρα στο Λουξεμβούργο. Εκτιμώ ότι μου δόθηκαν πιο πολλές ευκαιρίες να εξελιχθώ γρηγορότερα και οικονομικά και ιεραρχικά σε σχέση με την Ελλάδα.

-Υπάρχει μεγάλος πληθυσμός Ελλήνων στην περιοχή που ζείτε;

Λόγω του ότι είμαι πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Λουξεμβούργου, γνωρίζω ότι τα τελευταία απογραφικά στατιστικά δείχνουν ότι ζουν περίπου 7.000 Έλληνες στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αρκετούς ακόμη που εργάζονται μεν στο Λουξεμβούργο, αλλά ζουν στα γειτονικά κρατίδια λόγω χαμηλότερου κόστους (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο).

Μέχρι το 2010 δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός Ελλήνων στο Λουξεμβούργο, συνήθως ήταν Έλληνες που υπηρετούσαν στα ευρωπαϊκά όργανα (μόνιμοι και μη). Από το 2010 και μετά, υποθέτω λόγω της ελληνικής κρίσης, πολλά Ελληνόπουλα αναζήτησαν την τύχη τους στο Λουξεμβούργο. Ειδικά όσοι ειδικεύονταν στα οικονομικά, τραπεζικά, νομικά και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βρήκαν σχετικά εύκολα, αφού το Λουξεμβούργο φημίζεται ως νέο χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρώπη.

Επίσης, υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες που έστησαν ελληνικά εστιατόρια (ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι) με μεγάλη επιτυχία. Έτσι χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει η ελληνική παρουσία στο Λουξεμβούργο και, φυσικά, η κοινότητά μας.

Παλαιότερα αν άκουγες ελληνικά γύρω σου, σίγουρα γνώριζες ποιος ήταν. Τώρα πια ακούς πολύ συχνά ελληνικά, σε πλατείες, malls, εστιατόρια, μπαρ και δεν τους γνωρίζεις. Έχουμε γίνει πολλοί και αυξανόμαστε ευχάριστα, αφού όσοι έρχονται, κάνουν και τις οικογένειές τους εδώ.

-Τι θα θέλατε να μεταφέρετε από την κουλτούρα της ζωής σας εκεί στην Ελλάδα;

Τίποτα! Η Ελλάδα είναι μια χαρά, και προχωράει επίσης σε τεχνολογία, αφού για παράδειγμα μετά τον Covid έγιναν πολλά και στην Ελλάδα, όπως και στο Λουξεμβούργο. Πολλά αυτοματοποιημένα και απλά βήματα είναι σημαντικό να γίνονται, έτσι δε  χρειάζεται πλέον ο κόσμος να τρέχει προσωπικά σε διάφορες υπηρεσίες. Βοηθά και εμάς τους κατοίκους του εξωτερικού πάρα πολύ. Πρέπει να συνεχιστεί αυτός ο καλός ρυθμός.

-Τρία πράγματα που θεωρείτε ότι πρέπει κάποιος να δει, εάν επισκεφθεί την πόλη που βρίσκεστε…

Οποιοσδήποτε βρεθεί στο Λουξεμβούργο οφείλει να επισκεφθεί την όμορφη πόλη του Λουξεμβούργου, τα μουσεία  και τα κάστρα γύρω από τις λίμνες του Λουξεμβούργου.

-Τι είναι αυτό που αναπολείτε περισσότερο από την Καλαμάτα;

Αναπολώ το κλίμα, τη θάλασσα, ζηλεύω το ότι μπορεί κάποιος να εργάζεται και να μένει σε μια τόσο όμορφη πόλη ταυτόχρονα.

-Υπάρχει ως σκέψη το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής;

Ε ναι. Σίγουρα! Ως συνταξιούχος όμως. Κάθε χρόνο ερχόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε, αλλά αργότερα τουλάχιστον το μισό μας χρόνο θα τον περνάμε στην Καλαμάτα. Είναι μια ονειρεμένη πόλη, όπου μπορείς να κάνεις και να βρεις τα πάντα.

Της Χριστίνας Μανδρώνη