Επαμεινώνδας Γεωργανάς: Από την Καλαμάτα στην Αμερική και πλέον στην Αγγλία

Επαμεινώνδας Γεωργανάς: Από την Καλαμάτα στην Αμερική και πλέον στην Αγγλία

Το «Θάρρος» συνεχίζει με τους Καλαματιανούς του εξωτερικού και αυτή τη φορά κάνει τη στάση του στην Αγγλία, όπου ζει και εργάζεται ο πολιτικός μηχανικός Επαμεινώνδας Γεωργανάς.

Ο κ. Γεωργανάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα, ενώ σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Αμερική και συγκεκριμένα στα Πανεπιστήμια New Haven και City University of New York.

Μετά εργάστηκε σε μεγάλες μελετητικές εταιρείες, σε έργα προστασίας περιβάλλοντος, στο Κονέκτικατ, στη Μασαχουσέτη, στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια.

Όπως μας είπε, στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Καλαμάτα, όπου υποστήριξε από το γραφείο του στην Αθήνα τα έργα «Αττική Οδός», «Βιολογικός Θεσσαλονίκης», «γέφυρες Εγνατίας οδού», «γέφυρα Ρίο – Αντίρριο», καθώς και άλλα. Τελικά, σχολίασε, πήρε τη δύσκολη απόφαση της επιστροφής στο εξωτερικό.

Ο λόγος σε αυτόν:

Πόσο καιρό εργάζεστε στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σας να φύγετε;
Εγκαταστάθηκα στην Αγγλία πριν από 4 χρόνια. Είχα πολλές προτάσεις από αγγλικές εταιρείες να υποστηρίξω τις αντισεισμικές μελέτες των μελλοντικών πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρχικά επιχείρησα να κάνω αυτές τις μελέτες με εταιρεία που συνίδρυσα στην Καλαμάτα, αλλά το εγχείρημα απέτυχε. Έτσι έφυγα για την Αγγλία, και με δική μου αγγλική εταιρεία, με 18 εργαζομένους, παρέχω υπηρεσίες μελετών για διάφορα έργα διεθνώς. Παράλληλα, εργάζομαι στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία μελετών πυρηνικών εργοστασίων.

Δυσκολευτήκατε στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεστε;
Καθόλου. Η δυσκολία μου ήταν ποια από τις εταιρείες που με ήθελαν να διαλέξω.

Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζείτε;
Η Αγγλία είναι πολυ-πολιτισμική χώρα. Στο Μπρίστολ που ζω μιλούν 60 γλώσσες και κανείς δε νοιάζεται τι διαβατήριο έχεις. Οι Άγγλοι είναι πολύ φιλικοί, με ταπεινοφροσύνη, ευγενική συμπεριφορά, χιούμορ και καλόκαρδη ειρωνεία. Όμως, ξαφνιάζονται με την έντονα συναισθηματική ομιλία που χαρακτηρίζει τους Έλληνες γενικά.

Τι θα θέλατε να μεταφέρετε από την κουλτούρα της εκεί ζωής σας στην Ελλάδα;
Την ευγενική συμπεριφορά και την τήρηση των νόμων.

Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεστε;
Το Μπρίστολ φημίζεται ως πόλη μηχανικών. Εδώ κατασκευάστηκε η πρώτη κρεμαστή γέφυρα, το πρώτο ελικοφόρο υπερωκεάνιο και το υπερηχητικό κονκόρντ. Σήμερα υπάρχει μεγάλη αεροπορική βιομηχανία με παραγωγή τουρμπίνων Ρολς Ρόις, αεροσκάφη airbus και άλλα, που έχουν οργανωμένες ξεναγήσεις επισκεπτών.

Αξίζει να δει κανείς την πρώτη κρεμαστή γέφυρα Κλίφτον, το πρώτο ελικοφόρο υπερωκεάνιο Γκρέητ Μπρίτεν, όπως και τη γιορτή με τα αερόστατα.

Τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Οι βόλτες με ταχύπλοο στους ερημικές παραλίες του Μεσσηνιακού κόλπου.

Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σας;
Το έχω εξετάσει, αλλά μου αρέσει να ζω σε ευνομούμενη πόλη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

-Περιμένουμε και εσάς στη στήλη
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ζήσατε στην Καλαμάτα και φύγατε στο εξωτερικό, περιμένουμε να μας πείτε και τη δική σας εμπειρία.
Στείλτε στο babarou@gmail.com και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.