Ευθύνες στον καταστηματάρχη για τη μεγάλη έκρηξη το Πάσχα του 2013 στην οδό Κολοκοτρώνη

Ευθύνες στον καταστηματάρχη για τη μεγάλη έκρηξη το Πάσχα του 2013 στην οδό Κολοκοτρώνη

Κατεστραμμένος οικονομικά και ένοχος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αργυροχρυσοχοΐας αναφορικά με τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε το Μεγάλο Σάββατο του 2013 στην οδό Κολοκοτρώνη στην Καλαμάτα, καταστρέφοντας γειτονικά καταστήματα, ένα αυτοκίνητο και τραυματίζοντας ελαφρά έναν ηλικιωμένο περαστικό.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κρίθηκε ένοχος για έκρηξη από αμέλεια από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και ανθρώπους και προκλήθηκε σωματική βλάβη σε άνθρωπο, ενώ το δικαστήριο αρνήθηκε να του αναγνωρίσει ακόμα και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και του επέβαλε ποινή φυλακίσεως ενός έτους με τριετή αναστολή.
 
Από το… φωτάκι του συναγερμού
Το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όταν από τη μεγάλη έκρηξη ταρακουνήθηκε το κέντρο της πόλης. Το αργυροχρυσοχοείο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε διπλανά καταστήματα. Επίσης, διερχόμενος ηλικιωμένος τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα τζαμιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της δίκης, η έκρηξη σημειώθηκε από διαφυγή αερίου από φιάλη προπανίου και όταν το αέριο ήρθε σε επαφή με ηλεκτρική ενέργεια και συγκεκριμένα το φωτάκι του συναγερμού!
Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν και καταστηματάρχες γειτονικών επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν έχουν καταφύγει κατά του αργυροχρυσοχόου, αναγνωρίζοντας πως δεν έφταιγε, όπως τόνισε και ο συνήγορος υπεράσπισής του.
Κατά την απολογία του ο καταστηματάρχης είπε ότι είναι αργυροχρυσοχόος πάνω από 20 χρόνια και λειτουργούσε το κατάστημα στην οδό Κολοκοτρώνη από το 2009. Μετά δε το περιστατικό καταστράφηκε οικονομικά, καθώς έχασε ακόμα και το εμπόρευμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από το κατάστημα δεν μπόρεσε να πάρει τίποτα.
 
Απολογία
Ο αργυροχρυσοχόος εξήγησε ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε εορταστικό ωράριο στα καταστήματα λόγω της εορτής του Πάσχα και έτσι το μεγάλο Σάββατο θα άνοιγε το κατάστημά του μετά τις 9.00 το πρωί.
Λίγο πριν από τις 9.00, όμως, τον πήραν τηλέφωνο από διπλανό κατάστημα και του είπαν να πάει γρήγορα στο μαγαζί. Όταν είδε τι έχει γίνει, ήταν για πολλή ώρα σε κατάσταση σοκ.
Απαντώντας και σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, σημείωσε ότι τις ημέρες των εορτών είχε πολλή δουλειά στη λιανική πώληση και έτσι δε χρησιμοποιούσε το μικρό εργαστήριο που είχε στο μαγαζί για μικροεπισκευές. Μάλιστα, παρατήρησε πως ό,τι χρειαζόταν επισκευή εκείνες τις ημέρες το έδινε σε συνάδελφό του γιατί δεν προλάβαινε. Πρόσθεσε ακόμα ότι, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή, δεν πιάνει λόγω της ημέρας καθόλου στα χέρια του εργαλεία, κατά συνέπεια δεν είχε ανοίξει το προπάνιο καθόλου.
Για τις μικροεπισκευές, όμως, γενικότερα είχε μια μικρή φιάλη προπανίου, απ’ αυτές που παίρνουμε και στο σπίτι, αλλά φρόντιζε πάντα, όπως τόνισε, να την κλείνει. Ακόμα, πάντως, δεν μπορεί να εξηγήσει πώς βρέθηκε ανοικτή η φιάλη. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το σύστημα που είχε λειτουργούσε καλά και δεν ήταν φθαρμένος ο σωλήνας, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Πυροσβεστικής, αλλά αυτό μπορεί να συνέβη από τη μεγάλη έκρηξη. Σε ό,τι, δε, χρησιμοποιούσε προπάνιο, είχε τοποθετήσει ανεπίστροφες βαλβίδες για λόγους ασφαλείας.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών και η πρότασή του έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Της Βίκυς Βετουλάκη