Κατάληψη στο σχολείο της Καρδαμύλης λόγω της σκεπής

Κατάληψη στο σχολείο της Καρδαμύλης λόγω της σκεπής

Μαθητές και γονείς καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή  
Για πολιτικό παιχνίδι και εκμετάλλευση των μαθητών κάνει λόγο ο Δήμος Δυτικής Μάνης, υποστηρίζοντας πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και το θέμα έχει δρομολογηθεί
 
Υπό κατάληψη είναι από το βράδυ της Δευτέρας το κτήριο στο οποίο στεγάζονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καρδαμύλης λόγω προβλήματος στη στέγη, το οποίο και έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια.
Αυτή τη φορά οι μαθητές, όμως, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις, καταλαμβάνοντας το κτήριο και ειδικότερα τον πρώτο όροφο, όπου στεγάζεται το Λύκειο του Δήμου Δυτικής Μάνης. Στο δε ισόγειο στεγάζεται το Γυμνάσιο. Χθες, λοιπόν, οι περισσότεροι απείχαν από τα μαθήματά τους.
Φτάνοντας στην Καρδαμύλη αντιληφθήκαμε αμέσως ότι για το όλο ζήτημα έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα: το ένα από μαθητές και γονείς, που κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή για ολιγωρία και απαράδεκτη συμπεριφορά, ενώ το άλλο από τη Δημοτική Αρχή, που υποστηρίζει πως «έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της» για το ζήτημα της σκεπής, θεωρεί δε ότι η κατάληψη είναι υποκινούμενη από μερίδα γονέων μαθητών, οι οποίοι μέσω του προβλήματος στήνουν πολιτικά παιχνίδια.

Η πλευρά των μαθητών και των γονέων
Όπως προαναφέραμε, οι γονείς στέκονται στο πλευρό των μαθητών και από κοινού προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα.
Στο «Θάρρος» χθες μίλησε ο πρόεδρος του 15μελούς του Λυκείου Καρδαμύλης, Αράπι Φρέντι. Όπως είπε, οι μαθητές έφτασαν σε αυτό το σημείο αφού βλέπουν ότι δε γίνεται κάτι με το πρόβλημα στη στέγη του σχολείου, παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει, ενώ στην τελευταία συνάντηση με το δήμαρχο, ο δεύτερος φέρθηκε στα παιδιά με άσχημο τρόπο. Έτσι, προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, θέλοντας να δείξουν ότι κάτι πρέπει να γίνει.
Ειδικότερα για το πρόβλημα της στέγης, ο Φρέντι ανέφερε ότι το ζήτημα υφίσταται εδώ και 9 χρόνια, ενώ το μόνο που έχει γίνει είναι κινήσεις γραφειοκρατικές αλλά όχι παρεμβάσεις. Αυτό, δε, που τους κάνει να ανησυχούν, είναι ότι κινδυνεύουν κάθε φορά που βρέχει, αφού το νερό μπαίνει από διάφορα σημεία και έρχεται σε επαφή με καλώδια. Εκτός, όμως, από τα καλώδια, υπάρχουν αίθουσες στις οποίες τρέχει νερό.
Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν περίπου 250 παιδιά από όλες τις περιοχές της Δυτικής Μάνης, ενώ είναι το μοναδικό Λύκειο στο Δήμο, καθώς Γυμνάσιο υπάρχει και στον Κάμπο.
Σχετικά με την εξέλιξη της κατάληψης, ο πρόεδρος του 15μελούς δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί ότι, αν δεν υπάρξει διαβεβαίωση ότι η στέγη θα επισκευαστεί, η κινητοποίηση δε θα σταματήσει.

Από την πλευρά των γονέων, χθες βρέθηκαν στο σχολείο αρκετοί, δηλώνοντας ότι στέκονται στο πλευρό των παιδιών τους. Ειδικότερα, το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Μαρία Ξανθέα, ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει εμφανιστεί από το 2008 και από τότε έχουν σταλεί απανωτά έγγραφα, αλλά «ειδικά η τελευταία διετία ήταν άκρως αδρανής». Γι’ αυτό το λόγο το ζήτημα έχει φτάσει στον εισαγγελέα, έπειτα από καταγγελία γονέα μαθητή.
Η κα Ξανθέα επισήμανε ότι, πέρα από τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας για τους μαθητές, που, μάλιστα, όπως είπε, έχει συμβεί, πέρυσι υποχώρησαν κεραμίδια από τη στέγη και έπεσαν στον προαύλιο χώρο. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι από πέρυσι έχουν εγκριθεί πάνω από 180.000 ευρώ για την επισκευή της σκεπής, το έργο έχει δημοπρατηθεί με μειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά κάποια επιτροπή αποφάσισε ότι η προσφορά ήταν πολύ χαμηλή. Έτσι «πάγωσε» ο διαγωνισμός.
Από την πλευρά της, η γραμματέας του συλλόγου, Ρεβέκκα Μπεσμπέα, αναρωτήθηκε: «αν στο σπίτι του κάθε ιθύνοντος ή στο Δημαρχείο έσταζε η σκεπή, θα την άφηναν έτσι;». Όπως είπε, είναι μαζί στον αγώνα των παιδιών, αφού δε γίνεται να παραμένουν παθητικοί πολίτες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Από την πλευρά της, επισήμανε ότι οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες, αφού με τη στάση της παραβλέπει τα παιδιά του σχολείου και τους φέρεται λες και είναι σκουπίδια.
Μια ακόμα μητέρα, η Σοφία Χριστοφιλοπούλου, σχολίασε ότι πρόκειται για εγκαταλελειμμένο κτήριο, ενώ αποτελεί το μοναδικό Λύκειο της περιοχής και θα έπρεπε ο δήμαρχος να το προσέχει «ως κόρη οφθαλμού».
Μάλιστα, ανέφερε κι ένα περιστατικό: όταν συνάντησε ένα μηχανικό και του ζήτησε εγγράφως μια βεβαίωση ότι το σχολείο είναι ασφαλές, τη ρώτησε αν αυτή ως γιατρός που είναι του δίνει βεβαίωση ότι δε θα πάθει τίποτα, με την ίδια να απαντά ότι ναι μπορεί να δώσει βεβαίωση αφού εξετάσει κάποιον για να δει αν είναι καλά ή όχι.

Η άποψη του Δήμου Δυτικής Μάνης
Αμέσως μετά την επίσκεψή μας στο σχολείο της Καρδαμύλης επισκεφθήκαμε το Δήμο Δυτικής Μάνης για να ακούσουμε την άποψη της Δημοτικής Αρχής, αλλά και να θέσουμε τα ερωτήματα που μας τέθηκαν από παιδιά και γονείς. Εκεί συναντήσαμε και συνομιλήσαμε για αρκετή ώρα με τον αντιδήμαρχο σε θέματα Παιδείας, Δημήτρη Κουλουμπέρη, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Κώστα Φωκέα και το μέλος της Σχολικής Επιτροπής και εκ των ιδρυτών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Καρδαμύλης, Γεώργιο Γιαννακέα.
Αναφορικά με το θέμα της στέγης, μας τόνισαν ότι το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008. Μάλιστα, επειδή το σχολείο της Καρδαμύλης δε διέθετε οικοδομική άδεια, όπως αρκετά δημόσια κτήρια σ’ όλη τη χώρα, οι όποιες ενέργειες επιδιόρθωσης ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες και πολλές φορές ανέφικτες. Έτσι, όπως μας ανέφεραν, από τις πρώτες ενέργειες που έκανε το 2014 η νυν Δημοτική Αρχή ήταν να εκδοθεί άδεια για το σχολικό συγκρότημα, όπως και έγινε. Άμεσα, δε, ζητήθηκε η συνδρομή του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων για την αποκατάσταση της στέγης. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις του 2015, αλλά και η μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων στην εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. είχαν ως αποτέλεσμα η μελέτη για την αποκατάσταση της στέγης να συνταχθεί το Φεβρουάριο του 2017 και να δημοπρατηθεί το Μάιο του 2017. Ήδη από τις 9 Μαΐου 2017 το έργο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 181.691,04 ευρώ (σχετικό το υπ’ αριθμ. ΕΓ /Ε.Δ4 –Τ4.1 /19193/14.12.2016 έγγραφο της εταιρείας προς το Δήμο Δυτικής Μάνης).
Στη συνέχεια, όμως, προέκυψε νέα καθυστέρηση στην τελική υπογραφή της σύμβασης, λόγω της απόφασης της Κτηριακών Υποδομών Α.Ε να ζητήσει έγγραφες εξηγήσεις από τον προσωρινό μειοδότη σχετικά με το ύψος της έκπτωσης που προσέφερε (59%), (όπως ορίζει το άρθρο 88 του Ν. 4412/2016). Ο κ. Γιαννακέας επισήμανε ότι έχουν ενημερωθεί από την εταιρεία ότι ο μειοδότης έχει ανταποκριθεί στο αίτημα και πλέον βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης των εξηγήσεών του, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κτηριακών Υποδομών Α.Ε., ώστε να υπογραφεί η σύμβαση.
Μάλιστα, όπως τους ενημέρωσαν, στόχος της Κτηριακών Υποδομών ΑΕ είναι να υλοποιηθεί το έργο αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης τμηματικά. Επίσης, τους διαβεβαίωσαν ότι είναι εφικτό το σχολείο να λειτουργεί κανονικά κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ωστόσο, εκτίμηση των ανθρώπων του Δήμου Δυτικής Μάνης είναι ότι η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει εντός των θερινών διακοπών του 2018.
Παράλληλα, επειδή το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, μας έκαναν γνωστό ότι ο Δήμος, έως ότου ολοκληρωθεί το έργο, θα μεριμνήσει ώστε είτε να γίνει εσωτερική μόνωση της οροφής είτε, σε περίπτωση που αυτό καταστεί ανέφικτο, να αναζητηθεί κατάλληλη αίθουσα για να μεταφερθεί το τμήμα που στεγάζεται στην αίθουσα του Χημείου, στην οποία και εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.
Να σημειωθεί, δε, ότι από τη Σχολική Επιτροπή έφεραν στο κτήριο ειδικό σε θέματα κατασκευής σκεπών, ο οποίος τους τόνισε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να γίνει προσπάθεια επισκευής της στέγης στο σημείο που εντοπίζεται το πρόβλημα λόγω κυρίως της έλλειψης του συγκεκριμένου τύπου κεραμιδιών. Μάλιστα, υπάρχει και ο κίνδυνος, αν κάποιος βρεθεί στη στέγη, να προκύψουν περισσότερα σημεία όπου θα υπάρχει διαρροή νερού και έτσι, αντί να λυθεί το πρόβλημα, να γίνει μεγαλύτερο.
Όσον αφορά στο «φλέγον ζήτημα», όπου εστιάζεται και η κριτική των γονέων και αφορά στη στατική επάρκεια της οροφής, από το Δήμο Δυτικής Μάνης τονίζουν ότι έχει ελεγχθεί από μηχανικούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα και δεν έχει προκύψει κανένας προβληματισμός, κάτι που περιγράφεται άλλωστε και στο έγγραφο που υπάρχει προς διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, από γραπτή απάντηση της εταιρείας των κτηριακών υποδομών. Επίσης, μας τόνισαν ότι και τα δικά τους παιδιά βρέθηκαν και βρίσκονται στο σχολείο και δε θα έθεταν κανενός παιδιού τη ζωή σε κίνδυνο.
Στους τρεις συνομιλητές μας θέσαμε και άλλα ερωτήματα, όπως την ηλεκτροπληξία από την οποία κινδύνεψε μαθήτρια πριν από περίπου ένα χρόνο. Όπως μας ενημέρωσαν, το συγκεκριμένο γεγονός όντως συνέβη, ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με τη διαρροή από τη στέγη και ευτυχώς δε στοίχισε στην κοπέλα. Υπογράμμισαν, δε, ότι ενώ το σχολείο είχε ρελέ στα χαρτιά, αυτά δεν είχαν συνδεθεί, κάτι που διαπιστώθηκε έπειτα από το εν λόγω περιστατικό. Άμεσα η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε σε τοποθέτηση ρελέ σε όλους τους χώρους του κτηρίου, καθώς και σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε εκμηδενισθεί ο κίνδυνος για ανάλογο περιστατικό.
Επίσης, για το γεγονός ότι κεραμίδια πέφτουν από τη σκεπή, αυτό διαψεύστηκε από τους συνομιλητές, λέγοντας ότι βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο όσα οι ίδιοι απομάκρυναν, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν επικίνδυνα. Τέλος, αναφορικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα δημιουργίας πεζοδρομίου, αλλά και πεζογέφυρας για την προσέλευση χωρίς κίνδυνο των μαθητών στο σχολείο, άπαντες μας διαβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, απ’ όπου και περιμένουν ανάλογες πράξεις.
Σχετικά με τις κατηγορίες μαθητών ότι ο δήμαρχος τους ειρωνεύτηκε και τους μίλησε με αγένεια κατά την επίσκεψή τους στο Δημαρχείο τη Δευτέρα, συνεργάτες του κ. Μαραμπέα (ο ίδιος απουσίαζε) που ήταν παρόντες στη συνάντηση διέψευσαν αυτό το γεγονός, λέγοντάς μας ότι ο δήμαρχος δέχθηκε για ώρα όλο το 15μελές, συζητώντας μαζί τους σε πολύ καλό κλίμα, και μόνο όταν μια μαθήτρια τον αντιμετώπισε λεκτικά με αγενή συμπεριφορά, της ζήτησε να ηρεμήσει.
Κλείνοντας τη συζήτηση οι συνομιλητές μας επανέλαβαν ότι το θέμα της στέγης του σχολικού συγκροτήματος είναι σοβαρό και ανάλογα αντιμετωπίζεται από το Δήμο. Μάλιστα, ο κ. Φωκέας πρόσθεσε ότι είναι κρίμα κάποιοι να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, αναστατώνοντας την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και χρησιμοποιώντας τους μαθητές…
Τέλος, ο κ. Γιαννακέας τόνισε ότι η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Δυτικής Μάνης δεν είναι απ’ αυτές που χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι δεν έχουν χρήματα… αντιθέτως είναι ιδιαίτερα δραστήρια και με την αγαστή συνεργασία των καθηγητών μεριμνούν ώστε να επιλύουν καθημερινά όλο και περισσότερα προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δε λένε ότι είναι όλα τέλεια, αλλά καθημερινά εργάζονται γι’ αυτό. Επίσης, μας υπογράμμισαν ότι το σχολικό συγκρότημα της Καρδαμύλης βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από δεκάδες άλλα σχολικά συγκροτήματα, τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.

Η άποψη των καθηγητών
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθηγητές του σχολικού συγκροτήματος της Καρδαμύλης συμμερίζονται όλες τις αγωνίες των μαθητών και των γονέων της περιοχής. Άλλωστε και οι ίδιοι καθημερινά βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους μαθητές, στον οποίο περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους Ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι η κατάληψη βοηθά σε κάτι ως προς την επίλυση του προβλήματος τη δεδομένη χρονική στιγμή, παρά μόνο δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα με χαμένες εκπαιδευτικές ώρες. Αναμένεται δε και επίσημη ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα από το Σύλλογο Καθηγητών, που θα ξεκαθαρίζει την άποψή τους.

Ανύπαρκτα πεζοδρόμια από και προς το σχολείο
Ένα ακόμα ζήτημα που μας έθεσαν οι συγκεντρωμένοι γονείς ήταν η έλλειψη πεζοδρομίων έξω από το σχολείο, κάτι που και οι ίδιοι διαπιστώσαμε. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δρόμο στον οποίο τα περισσότερα οχήματα αυξάνουν ταχύτητα, μιας και πρόκειται για μεγάλη ευθεία.
Για το εν λόγω ζήτημα από το Δήμο Δυτικής Μάνης μάς είπαν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Από την πλευρά τους, πάντως, έχουν κάνει κινήσεις για δημιουργία πεζοδρομίων.

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση – Κώστα Γαζούλη