Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους τύπου Τ-2 στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας – Την τελευταία στιγμή άνοιξαν τα αλεξίπτωτα οι πιλότοι! (φωτογραφίες)

Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους τύπου Τ-2 στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας – Την τελευταία στιγμή άνοιξαν τα αλεξίπτωτα οι πιλότοι!  (φωτογραφίες)

Πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν επιτυχώς οι 2 πιλότοι –Το αεροπλάνο κατέπεσε σε οικόπεδο προκαλώντας ισχυρή έκρηξη!

 Συναγερμός σήμανε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα λίγα λεπτά πριν από τις 12 χθες το μεσημέρι, όταν διθέσιο αεροσκάφος τύπου Τ-2 Buckeye ενημέρωσε τον Πύργο Ελέγχου ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στον έναν από τους δύο κινητήρες, καθώς ετοιμαζόταν για προσγείωση, επιστρέφοντας από εκπαιδευτική πτήση.
Τελικά, δύο λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης το αεροσκάφος κατέπεσε σε ιδιωτικό οικόπεδο, κοντά στην πίστα καρτ, στη Δυτική Παραλία. Ακολούθησε ισχυρή έκρηξη, η οποία και έγινε αντιληπτή σε μεγάλο μέρος της πόλης και των περιχώρων.
Νωρίτερα οι δύο επιβαίνοντας πιλότοι, ο εκπαιδευτής επισμηναγός Σ. Σ. και ο εκπαιδευόμενος ανθυποσμηναγός Γ. Δ. , πρόλαβαν να εγκαταλείψουν επιτυχώς το αεροσκάφος, χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα και το αλεξίπτωτό τους. Αμέσως από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας απογειώθηκε ελικόπτερο “Agusta Bell”, το οποίο εντόπισε και περισυνέλεξε τους δύο πιλότους, σώους στην υγεία τους, σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, πολύ κοντά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους. Οι δύο άνδρες αρχικά διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και εν συνεχεία με αεροπλάνο C-130, το οποίο έφθασε λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι, στην Αθήνα και στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για περαιτέρω εξετάσεις, όπως προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως είναι φυσικό, στο σημείο βρέθηκαν άμεσα δυνάμεις τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, για να κατασβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε, όσο και άνδρες της Αστυνομίας, για να αποκλείσουν την περιοχή, διευκολύνοντας τους εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας στο έργο τους. Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τόσο ο διοικητής της 120 ΠΕΑ, σμήναρχος Χρήστος Πεταλάς, όσο και ο διοικητής ΔΑΕ υποπτέραρχος Θωμάς Χατζηαθανασίου, ο οποίος πραγματοποιούσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην αεροπορική πτέρυγα από το πρωί.
Λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι στο σημείο του ατυχήματος βρέθηκαν και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Περικλή Μαντά, οι οποίοι και ενημερώθηκαν για το ατύχημα από το διοικητή της 120 ΠΕΑ.
Το αεροσκάφος ανήκε στην 363 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, είχε περάσει πρόσφατα από τη διαδικασία συντήρησης.
Το Τ-2 Buckeye είναι ένα αμερικανικής κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Ο τύπος του αεροσκάφους είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την προκεχωρημένη επιχειρησιακή τους εκπαίδευση οι ίκαροι και οι νέοι ανθυποσμηναγοί. Τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από το 1976.

 
Η επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας
Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης πλήρωμα αεροσκάφους Τ-2 της 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ, εγκατέλειψε επιτυχώς λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ βρισκόταν 2 ναυτικά μίλια νότια από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Στις 12:04, ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξε τους Ιπταμένους, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε στη Μονάδα.
Συγκροτήθηκε Αρμόδια Επιτροπή, η οποία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.
Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ
 
Από «θαύμα» σώθηκαν οι πιλότοι και δεν υπήρχαν θύματα ή τραυματίες στο έδαφος
Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που κατέχουν καλύτερα τα θέματα γύρω από την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και από αυτόπτες μάρτυρες που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο του ατυχήματος, οι δύο επιβαίνοντες πρόλαβαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εγκατάλειψης του αεροσκάφους, καθώς αυτό είχε πάρει κλίση , ενώ βρισκόταν και σε σχετικά χαμηλό ύψος, αφού ήταν σε διαδικασία προσγείωσης, αρκετά κοντά στον αεροδιάδρομο.
Επίσης, το αεροσκάφος έπεσε σε ιδιωτικό οικόπεδο, ενώ από τύχη δε βρισκόταν κανείς κοντά εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένας τραυματισμός τόσο από την πτώση όσο και από την ισχυρότατη έκρηξη που ακολούθησε.
Να σημειωθεί ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο πτώσης βρίσκονται οικίες, αλλά και η πίστα καρτ, η οποία λειτουργούσε εκείνη την ώρα.
Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο «Θάρρος» ότι πρώτα είδε στον αέρα δύο αλεξίπτωτα και μετά το αεροσκάφος να «καρφώνεται» με τη «μούρη» στο έδαφος, ενώ ακολούθησε ισχυρή έκρηξη με πολύ μεγάλη φλόγα!
 
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας