Με συμμετοχή από Ισπανία και Αγγλία το 7ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Με συμμετοχή από Ισπανία και Αγγλία το 7ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Με τη συμμετοχή δέκα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εκ των οποίων δύο από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε της Ισπανίας και τη Βασιλική Δραματική Σχολή του Λονδίνου, κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 17 Απριλίου το 7ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης.
Χθες το πρωί, στο νέο πολυχώρο πολιτισμού του Δήμου Μεσσήνης, στο Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου, οι διοργανωτές του φεστιβάλ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.
 
Γιώργος Τσώνης
Τη μεγάλη του χαρά που ο καιρός πέρασε γρήγορα και ήρθε η ώρα για τη διοργάνωση του 7ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που αποτελεί πλέον θεσμό για την Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και ολόκληρο τον καλλικράτειο Δήμο Μεσσήνης, εξέφρασε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης. Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του για όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ και για όσους δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχία της εκδήλωσης. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στο νέο πολυχώρο πολιτισμού του Δήμου Μεσσήνης, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο του Καρτερολίου, τονίζοντας ότι ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει σύντομα για τη νέα γενιά, βάζοντας παρακαταθήκη για τις επόμενες.
 
Σταμάτης Φριτζήλας
Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, συνδιοργανωτών του φεστιβάλ, ο προϊστάμενος Σταμάτης Φριτζήλας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην 7η κατά σειρά διοργάνωση. Επίσης, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του να βλέπει νέους απ’ όλο τον κόσμο να ανεβαίνουν στη σκηνή και να παρουσιάζουν αξεπέραστα έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη.
Σημείωσε δε, ότι πριν από περίπου 2,500 χρόνια για πρώτη φορά το 534 π.Χ. ο Θέσπις δίδαξε αρχαία τραγωδία στα Μεγάλα Διονύσια στην Αθήνα και είναι άξιο θαυμασμού ότι και σήμερα νέοι σ’ ολόκληρο τον πλανήτη διδάσκονται αρχαία τραγωδία..
 
Γεωργία Παναγοπούλου
Από την πλευρά της, η αρμόδια αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού, Γεωργία Παναγοπούλου, αφού εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκονται σ’ ένα νέο και πολύ όμορφο πολυχώρο πολιτισμού, τόνισε ότι άπαντες πλέον πρέπει να βλέπουν τη Μεσσήνη, όχι κοντόφθαλμα, αλλά με τα μάτια της Ευρώπης.
Πρόσθεσε δε ότι στο φετινό 7ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος συμμετέχουν 10 εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκ των οποίων δύο από την Ισπανία (για πρώτη φορά) και την Αγγλία. Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, τους εθελοντές του φεστιβάλ, αλλά ιδιαιτέρως τόσο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, που μερίμνησε για τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ, όσο και τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Πέτρο Θέμελη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο άνθρωπος που «φωτίζει» το μονοπάτι πολιτισμού στο Δήμο Μεσσήνης, ώστε να γίνει λεωφόρος…
 
Νίκος Φουσιάνης
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο εκπαιδευτικός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Νίκος Φουσιάνης. Από την πλευρά του, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης διευρύνεται, καθώς στην 7η διοργάνωση συμμετέχει για πρώτη φορά εκπαιδευτικό ίδρυμα από την Ισπανία, ενώ για ακόμα μια χρονιά το “Royal Academy of Dramatic Art” του Λονδίνου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα λάβει μέρος και το τμήμα των θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο θα παρουσιάσει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ την Τρίτη 17 Απριλίου.
Ο κ. Φουσιάνης έκανε ακόμη γνωστό ότι τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 8.00 μ.μ, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί ημερίδα με ομιλητές τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, με θέμα «Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και Δημοκρατία».
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι το 2018 είναι παγκόσμιο έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και η Ελλάδα με τα 190 αρχαία θέατρα που διαθέτει σ’ όλη τη Μεσόγειο, προσδιορίζει τα σύνορα του ελληνισμού.
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Όλες οι παραστάσεις θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης 
Τρίτη 17 Απριλίου: 10.00 π.μ. Τελετή έναρξης, μουσική εκδήλωση, 10.15 π.μ. Βάκχες Ευριπίδη, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τετάρτη 18 Απριλίου: 10.00 π.μ. Βάκχες Ευριπίδη, Λύκειο Μεσσήνης
Πέμπτη 19 Απριλίου: 10.00 π.μ. Λυσιστράτη Αριστοφάνη, 1ο Λύκειο Αυλώνα
Παρασκευή 20 Απριλίου: 10.00 π.μ. Επτά επί Θήβας, 7ο Γυμνάσιο & 4ο Λύκειο Κέρκυρας
Δευτέρα 23 Απριλίου: 10.00 π.μ. Βάκχες Ευριπίδη, Alumni of Colegio de Alicante, Spain
Τρίτη 24 Απριλίου: 10.00 π.μ. Τρωάδες Ευριπίδη, Royal Academy of Dramatic Art, England
Τετάρτη 25 Απριλίου: 10.00 π.μ. Όρνιθες Αριστοφάνη, Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 26 Απριλίου: 10.00 π.μ. Ελένη Ευριπίδη, Γυμνάσιο & Λύκειο Βροντάδου Χίου
Παρασκευή 27 Απριλίου: 10.00 π.μ. Βάτραχοι Αριστοφάνη, Γυμνάσιο Γαζίου, Ηρακλείου Κρήτης
Τελετή Λήξης

Του Κώστα Γαζούλη