Σε παραγωγικές μονάδες στη Μεσσηνία, ο Ινδός Υπουργός Υγείας, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Σε παραγωγικές μονάδες στη Μεσσηνία, ο Ινδός Υπουργός Υγείας, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Ψεκάστε, σκουπίσετε, τελειώσαμε η χθεσινή επίσκεψη…
 
 Παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον αγροδιατροφικό τομέα και παρουσιάζουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα επισκέφθηκαν χθες στη Μεσσηνία και την Κορινθία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος συνοδεύοντας τον Ινδό Υπουργό Γεωργίας, Gajendra Singh Shekhawat.
Τους υπουργούς των δύο χωρών συνόδευαν, επίσης, η πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, Shamma Jain, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, καθώς και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών επισκέφθηκαν το πρωί τη βιομηχανία επεξεργασίας και εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου AGROVIM και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην αρχαιολογική πόλη της Μεσσήνης και έπειτα μετέβησαν στη Νεμέα, όπου ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου Λαφαζάνη.
Οι Έλληνες υπουργοί και ο Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος επανέλαβαν σε δηλώσεις τους τις προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας των δυο χωρών στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα διεύρυνσης των εμπορικών τους σχέσεων.
Να σημειώσουμε ότι επιδίωξη της χώρας μας αποτελεί το άνοιγμα των εξαγωγών ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων (όπως είναι το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα φρούτα κ.ά.) στη μεγάλη αγορά της Ινδίας, με σκοπό τη βελτίωση υπέρ της χώρας μας του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Μεσσηνία,  επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα και υπήρξε θερμό καλωσόρισμα από πλευράς τόσο της ελληνικής υπουργικής αποστολής όσο και των στελεχών των δύο μεσσηνιακών μεταποιητικών μονάδων προς τον υπουργό της Ινδίας, ο οποίος συμφώνησε και με τους Έλληνες (σ.σ. Βαγγέλη Αποστόλου και Γιώργο Κατρούγκαλο) εισηγητές ότι υπάρχουν ήδη εμπορικές σχέσεις, οι οποίες μπορούν να διευρυνθούν στους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης, του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Υγείας και της Ενέργειας.
Από τους Έλληνες αξιωματούχους, ωστόσο, εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών προς Ινδία, διότι μέσα στα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν.
Ο κ. Σεκχαβάτ τόνισε ότι η χώρα του είναι η πλέον αναπτυσσόμενη χώρα, στον τομέα της οικονομίας και πως η Ινδία από ελλειμματική χώρα σε τρόφιμα σήμερα έχει αντιστρέψει τους όρους και είναι πλεονασματική, καθώς αξιοποίησε τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία.
Τέλος, ενθουσιασμένος εμφανίστηκε ο Ινδός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η συνοδεία του από την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
 
Το επιφαινόμενο και η ουσία
Χοροί, νταούλια και συνομιλίες στην Κίνα, αγκαλιές και υποσχέσεις με την Ινδία. Αυτά αποδεικνύουν, λένε, την εξωστρέφεια που πρέπει να αποκτήσει η ελληνική οικονομία, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη μεταμνημονιακή εποχή, όποτε αυτή έρθει με το… καλό.
Για να συμβούν, όμως, όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, ένας προγραμματισμός. Διαπιστώνετε εσείς κάτι ανάλογο;
Μια μικρογραφία των παραπάνω είναι και ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Ινδίας στη Μεσσηνία. Προσωπικά μας θύμισε αυτό που λένε στις… πιάτσες. Ξεπέτα. Οι δημοσιογράφοι “στημένοι” σαν στρατιωτάκια στην AGROVIM και η αποστολή ήταν στην ΕΑΣ! Χωρίς καμία ενημέρωση. Όταν κάποιοι διαμαρτυρηθήκαμε, μας πέταξαν στη μούρη ένα “έλα, μωρέ, πώς κάνετε έτσι”! 
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την AGROVIM και την ΕΑΣ. Άλλωστε, πλειστάκις έχουμε δημοσιεύσει εγκωμιαστικά ρεπορτάζ για τις εταιρείες αυτές. Όμως, υπάρχουν εκπρόσωποι άλλων εταιρειών επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, οι οποίες κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά δεν έχουν την πρόσβαση και τη δυνατότητα να τα παρουσιάσουν.
Μία διαφορετικά οργανωμένη επίσκεψη θα έδινε προστιθέμενη αξία: Στις micro-brand εταιρείες που παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα. Στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες στην εξωστρέφειά τους. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πήγαινε τον Ινδό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε μία καταξιωμένη επιχείρηση. Αυτό είναι το εύκολο ή, εάν θέλετε, η πεπατημένη οδός. Είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι η σημερινή (αριστερή) κυβέρνηση κάνει κάτι το διαφορετικό, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Αν είναι από την ίδια όψη και κόψη με τις προηγούμενες, τότε θα βλέπουμε τα τρένα να περνούν για πολλά χρόνια ακόμα. 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη