Άρχισε η μεγαλύτερη και ποιοτικότερη έκθεση Άρτος-Οίνος-Έλαιον στο Πάρκο του ΟΣΕ

Άρχισε η μεγαλύτερη και ποιοτικότερη έκθεση  Άρτος-Οίνος-Έλαιον στο Πάρκο του ΟΣΕ

Άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Αυγούστου στο Πάρκο Σιδηροδρόμων η 7η έκθεση «Άρτος – Οίνος –Έλαιον», με 54 περίπτερα εκθετών με αγροτικά και τοπικά προϊόντα, καθώς και είδη χειροτεχνίας από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, την Αττική, την Κρήτη, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.
Κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, καθημερινά 6.00-11.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις και λαογραφικά δρώμενα, μαγειρική και γευσιγνωσία με γνωστούς σεφ.
Τα επίσημα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν απόψε στις 8.30 στην πλατεία αναψυκτηρίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί την έκθεση (η είσοδος είναι δωρεάν), τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Φτάσαμε στην 7η έκθεση “Άρτος – Οίνος – Έλαιον” και φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα έχουμε 42 εκθέτες σε 54 περίπτερα, πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, 5 σεφ.
Η έκθεση αρχίζει και παίρνει πλέον παμπελοποννησιακό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να προβάλλεται η πόλη και η περιοχή μας και, από σήμερα το βράδυ, είναι βέβαιο ότι το Πάρκο μας θα είναι γεμάτο από κόσμο.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κόπιασαν για την προετοιμασία αυτής της έκθεσης, τον αντιδήμαρχο, την Υπηρεσία, την εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε, που τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά και, ασφαλώς, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίοι μας τιμούν με την πολύτιμη παρουσία τους.
Είναι μία εκδήλωση που, εκτός από την έκθεση προϊόντων, έχει και την πολιτιστική της διάσταση, με τη Φιλαρμονική, τη δράση των Πολιτιστικών και Λαογραφικών Συλλόγων, τα δρώμενα, με τα κεράσματα, τους σεφ οι οποίοι θα ετοιμάσουν συνταγές με τοπικά προϊόντα».
Επίσης, ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον εμπνευστή αυτής της προσπάθειας, το συνταξιούχο, πλέον, υπάλληλο του Δήμου Καλαμάτας Νίκο Κισκήρα, ο οποίος εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία και τη διενέργεια της έκθεσης.
Ο Π. Νίκας τόνισε, τέλος, ότι στα 54 περίπτερα της έκθεσης θα προβληθούν τοπικά κι άλλα προϊόντα, ενώ «το κοινό θα έχει τη δυνατότητα και να ψωνίσει, κάτι που θα αποτελέσει ανταμοιβή για τον κόπο και την παρουσία των εκθετών», όπως είπε.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος ανέφερε ότι φέτος η έκθεση «μετακόμισε» στις αρχές Αυγούστου από τα τέλη του μήνα και θα είναι παρόντες σ’ αυτήν και οινοποιοί. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν και περισσότεροι επισκέπτες, καθώς η χρονική περίοδος διενέργειάς της συμπίπτει με την κορύφωση της επισκεψιμότητας στην Καλαμάτα και την περιοχή της.
Ο κ. Αδαμόπουλος διαβεβαίωσε ότι το Πάρκο έχει καλλωπιστεί, με καθημερινό αγώνα, αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη και είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον κόσμο. Τόνισε δε το μοναδικό λαογραφικό χαρακτήρα της έκθεσης, που θα δώσει την ευκαιρία στους μεγαλύτερους να ξαναθυμηθούν και στους νέους να μάθουν για τις παλιότερες διαδικασίες και τα μέσα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και φαγητών.
Αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσία της Φιλαρμονικής και τα διασκορπισμένα μουσικά σύνολα που, όπως στα Ανθεστήρια, θα δώσουν μια πιο ευχάριστη και γιορτινή νότα το Σάββατο σε διάφορα σημεία του Πάρκου, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει την Κυριακή και ένα δραματοποιημένο μουσικό παραμύθι.
Έμφαση έδωσε ο κ. Αδαμόπουλος στην παρουσία γνωστών σεφ, που είναι οι Ντίνα Νικολάου, Δημήτρης Πυλιώτης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Μαρίνος Κουμουνδούρος και Μιχάλης Σουρίλας, και οι οποίοι, όπως είπε, θα έχουν εθελοντική συμμετοχή.
Θα είναι «η καλύτερη έκθεση που έχει γίνει στο Πάρκο» ανέφερε ο Γιάννης Αδαμόπουλος, εξάροντας το ρόλο των Νίκου Κισκήρα και Δημήτρη Ηλιόπουλου στην πραγματοποίησή της.
Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να την επισκεφθεί, καθώς μάλιστα μπορεί να συμμετέχει στα διάφορα δρώμενα και όχι μόνο να κοιτάζει.
 
Ύφανση με αργαλειό, πέτουλες, κορκοφίνη…
Ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Λιοντήρης, κάλεσε με τη σειρά του το κοινό να επισκεφθεί την έκθεση, που έχει να προσφέρει καθημερινά κι από μια έκπληξη και σίγουρα θα τους αποζημιώσει.
Ο Νίκος Κισκήρας προϊδέασε τους επισκέπτες για τις λαογραφικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν την Κυριακή ύφανση με αργαλειό, αρτοπαρασκευάσματα και ζυμαρικά, πέτουλες σε πετουλαξίνες και κορκοφίνη από πρωτόγαλα, ενώ δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι παραδοσιακοί χοροί, με τον Κώστα Ψυχογιό στο τραγούδι.
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας και των δράσεων των συλλόγων που συμμετέχουν στην έκθεση και είναι: Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης, Σύλλογος Γυναικών Νερόμυλου, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, «Η Αγία Κυριακή», Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας «Μαντιναίοι», Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Άριος, Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Ομάδα Γυναικών από τα Φουρτζοκρέμμυδα.
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Παρασκευή 3 Αυγούστου
19.30 Μουσικό Πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (πλατεία Αναψυκτηρίου)
20.30 Επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης (πλατεία Αναψυκτηρίου)
21.00 – 23.:00 Γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4)
21.30 Παρουσιάσεις μαγειρικής από την chef Ντίνα Νικολάου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας (πλατεία Αναψυκτηρίου)
22.00 Γευστικό πάντρεμα (food pairing) ελαιολάδων – φαγητών από την ομάδα Oliverse (χώρος σκακιού)
 
Σάββατο 4 Αυγούστου
20.30 Μουσικό Πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (χώρος λίμνης πάρκου)
21.00 – 23.00 Γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4)
21.00 Παρουσιάσεις μαγειρικής από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας (πλατεία Αναψυκτηρίου)
 
Κυριακή 5 Αυγούστου
20.30 Κεντρική λαογραφική εκδήλωση. Επίδειξη παρασκευής τοπικών εδεσμάτων & λαογραφικά δρώμενα (χώρος πατινάζ)
21.00 – 23:.00 Γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4). -Καθημερινά 18.00 – 23.00 Έκθεση της Λαογραφικής Συλλογής του Σπύρου Κατσίρα.
 

Της Χριστίνας Ελευθεράκη