Χωρίς κενά χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη φετινή χρονιά στη Μεσσηνία

Χωρίς κενά χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη φετινή χρονιά στη Μεσσηνία

Π. Πετρόπουλος: «Η σχολική χρονιά ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις» 
-Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Πλέον η εκπαίδευση έπαψε να είναι και Παιδεία»  
Στις σχολικές αίθουσες βρέθηκαν χθες, πρώτη μέρα, για το φετινό σχολικό έτος οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, αλλά και Λυκείων.
Για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις «έκλεψαν» οι μαθητές της πρώτης τάξης του Δημοτικού, που ξαφνικά βρέθηκαν σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο σιγά σιγά θα προσπαθήσουν να γνωρίσουν.
Σε επίπεδο Μεσσηνίας, αλλά και Πελοποννήσου, ο περιφερειακός διευθυντής, Πάνος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι η σχολική χρονιά ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες. Μέχρι και τα τμήματα ένταξης, πρόσθεσε, έχουν καλυφθεί από εκπαιδευτικούς από την πρώτη ημέρα και θα γίνουν όλες οι διαδικασίες, ώστε πλέον να χωριστούν.
Επίσης, ανέφερε ότι υπήρχε πληρότητα και οργάνωση για το μοίρασμα των βιβλίων, ενώ από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ξεκινήσουν όλα τα σχολεία της Πελοποννήσου με κανονικό πρόγραμμα.
Σε όσα σχολεία, δε, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα με εκπαιδευτικούς οι οποίοι είτε ασθένησαν είτε βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, θα καλυφθούν τα κενά τις επόμενες ημέρες.
Φέτος, συμπλήρωσε, έγινε ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.
 
Τα κενά
Όσο για τα κενά που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι στην Πρωτοβάθμια υπάρχει κάλυψη 99%, ενώ και στη Δευτεροβάθμια 100%, με κάποια μικρά κενά να προκύπτουν λόγω έκτακτων περιστατικών που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί.
 
Ειδική Αγωγή
Τέλος, σχετικά με την Ειδική Αγωγή, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι, εκτός από μερικές περιπτώσεις που απαιτείται ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για παιδιά ΑμεΑ για τα οποία υπήρξε μοίρασμα των πιστώσεων, όλα τα άλλα τμήματα είναι πλήρη.
 
Μητροπολίτης Μεσσηνίας
Άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα θέματα της Παιδείας είναι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, καθώς, εκτός από ποιμενάρχης, είναι και καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπήρξε και πρόεδρός του).
Έτσι, μετά τον αγιασμό στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείο Καλαμάτας, αναφέρθηκε στο σύστημα Παιδείας. Ειδικότερα, αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές, ανέφερε ότι πλέον η εκπαίδευση έχει μπει σε πορεία ήσσονος προσπάθειας. Κι αυτό συμβαίνει, διότι στους μαθητές προσφέρονται ξερές γνώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν μόνο για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Πλέον, όπως είπε, η εκπαίδευση έπαψε να είναι και Παιδεία, δηλαδή μέσα από τη γνωστική ανάπτυξη να διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ανθρώπου.
Από την άλλη, μιλώντας στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι «εσείς είστε σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον, αφού η γνώση έχει να κάνει με την τέχνη και τη δημιουργία και αυτό είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά. Το Μουσικό Σχολείο μπορεί μέσα από την καλλιέργεια κάθε μορφής μουσικής να διαμορφώσει και προσωπικότητα και χαρακτήρα».
Να σημειωθεί, τέλος, πως τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τέλεσε ακόμη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στο 4ο Λύκειο και στα Εκπαιδευτήρια «Μπουγά».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  
Πρώτο κουδούνι με χαμόγελα και αισιοδοξία! 
Πρώτο κουδούνι χθες και στα σχολεία της Τριφυλίας, με διάχυτη την αισιοδοξία για τη σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Στα σχολεία υπήρχαν και δάσκαλοι και καθηγητές και βιβλία!
Τα, δε, χαμόγελα των μαθητριών και των μαθητών έδιναν το δικό τους ξεχωριστό και έντονο χρώμα. Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί υποδέχονταν τα παιδιά, μικρά και μεγαλύτερα, με μια ανοιχτή αγκαλιά και αγάπη, αναδεικνύοντας το κάθε σχολείο, για ολόκληρη την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, σε χώρο οικείο, πραγματικό δεύτερο σπίτι τους.
Στις σχολικές μονάδες της περιοχής τελέστηκε, από τον ιερό κλήρο της Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, ο αγιασμός και αντηλλάγησαν ευχές για καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Ο μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας ευλόγησε την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο ΓΕΛ Κυπαρισσίας δίδοντας σε μαθητές και καθηγητές τις πατρικές του ευχές και συμβουλές!
Ευχές στα σχολεία έδωσαν και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Βεβαίως, η χθεσινή πρώτη μέρα ήταν ιδιαίτερη για τα «πρωτάκια» των Δημοτικών Σχολείων, που είχαν μια αγωνία για το σχολείο και το σχολικό περιβάλλον, αλλά συνάμα τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό για το καινούργιο!