30 χρόνια φυλακή σε 7 κατηγορουμένους για διακίνηση ηρωίνης από την Αγία Τριάδα

30 χρόνια φυλακή σε 7 κατηγορουμένους για διακίνηση ηρωίνης από την Αγία Τριάδα

Σε αρκετά χρόνια κάθειρξης καταδικάσθηκαν και τα βασικά μέλη της δεύτερης οικογένειας Ρομά που είχαν συλληφθεί το 2015 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας για διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας.
Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας κάθισαν επτά κατηγορούμενοι και δήλωσαν όλοι μετανιωμένοι, υποστηρίζοντας πως είναι χρήστες ναρκωτικών και παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης.
Βασικός «μάρτυρας» κατηγορίας και στις δύο περιπτώσεις εξάρθρωσης των οικογενειών Ρομά που διακινούσαν ναρκωτικά ήταν ο «κοριός» της ΓΑΔΑ, καθώς είχαν καταγραφεί εκατοντάδες συνομιλίες που παρέπεμπαν σε διακίνηση.
 
Δύο οικογένειες
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το Μάρτιο του 2014, όταν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν δύο τοξικομανείς κατά τη διάρκεια συναλλαγής και ακολούθως δύο Ρομά με 110 γραμμάρια ηρωίνης.
Καιρό πριν υπήρχαν πληροφορίες ότι από την Αγία Τριάδα γίνεται «χοντρή» διακίνηση ηρωίνης. Σχεδόν καθημερινά έφταναν στον καταυλισμό τοξικομανείς, αλλά και «βαποράκια», από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Οι πληροφορίες, μάλιστα, ανέφεραν ότι «εκεί υπάρχει φτηνή και καλή ηρωίνη». Η τιμή κυμαινόταν από 10 έως 20 ευρώ το γραμμάριο.
Τον Ιούνιο του 2014 ήρθαν οι επόμενες συλλήψεις, με τη Δίωξη να βρίσκει 850 γραμμάρια ηρωίνης, σε πλαγιά έξω από τον καταυλισμό στην Αγία Τριάδα. Συνελήφθησαν τότε πέντε τσιγγάνοι.  Παρά τις συλλήψεις αυτές, όμως, οι αστυνομικοί συνέχιζαν να συλλαμβάνουν στην περιοχή τοξικομανείς με «φρεσκοπουλημένη» ηρωίνη. 
Το Μάρτιο του 2015 στον αυτοκινητόδρομο, στο ύψος των Διοδίων, συνέλαβαν μια 42χρονη που μετέφερε 1 κιλό ηρωίνης, και η οποία δικάσθηκε με την πρώτη οικογένεια Ρομά.
Τον Απρίλιο έγινε μεγάλη επιχείρηση και συνελήφθησαν οι δύο οικογένειες, ύστερα από παρακολούθηση των τηλεφώνων τους.
 
Απολογίες
Στο εδώλιο του Πενταμελούς, για να δικασθούν σε δεύτερο βαθμό, κάθισαν τώρα ένας 28χρονος Ρομά και η 25χρονη Ρομά γυναίκα του, ο 37χρονος αδελφός του, ο Ρομά από το Ζεφύρι που κατηγορείται πως τους προμήθευε με ηρωίνη και τρεις τοξικομανείς που αγόραζαν ναρκωτικά.
Από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί, οι τσιγγάνοι αγόραζαν 8.000 ευρώ το κιλό την ηρωίνη και πωλούσαν 15-20 ευρώ το γραμμάριο. Το διάστημα που ο «κοριός» κατέγραφε τις συνομιλίες τους, περίπου  2,5 μήνες, φαίνεται η αγορά και διάθεση 4,5 κιλών ηρωίνης.
Ο 28χρονος Ρομά στην απολογία του δήλωσε και ο ίδιος χρήστης. Παραδέχθηκε τις πράξεις του και δήλωσε μετανιωμένος. Τέλος, ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου, τονίζοντας ότι παρακολουθεί μέσα στη φυλακή πρόγραμμα απεξάρτησης.
Η γυναίκα του ζήτησε επίσης συγγνώμη, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα έχει αφήσει πίσω της, έχει κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της και ασχολείται μόνο με τα παιδιά της.
Ο 37χρονος αδελφός του πρώτου κατηγορουμένου δήλωσε χρήστης και υποστήριξε πως η όποια ανάμειξή του ήταν ως τοξικομανής.
Ο Ρομά από το Ζεφύρι δήλωσε χρήστης και μετανιωμένος για ό,τι έχει κάνει. Εξήγησε πως τώρα δουλεύει κανονικά και έχει ξεμπλέξει από τα ναρκωτικά.
Τέλος, οι τρεις χρόνιοι χρήστες που ήταν κατηγορούμενοι ανέφεραν στις απολογίες τους ότι όλα γίνονταν στο πλαίσιο εξασφάλισης της δόσης τους.
 
Ποινές
Το δικαστήριο, τελικά, τους έκρινε ενόχους και σε δεύτερο βαθμό, ενώ επέβαλε τις εξής ποινές:
-Ο 28χρονος Ρομά κρίθηκε ένοχος για σύσταση συμμορίας μαζί με τη γυναίκα του, τον αδελφό του και το Ρομά από την Αθήνα και ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών. Πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ. Τώρα η ποινή του μειώθηκε σε 12,5 χρόνια κάθειρξης.
-Στην 25χρονη γυναίκα του, για τις ίδιες κατηγορίες, πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 11 ετών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ. Τώρα η ποινή της μειώθηκε σε 8,5 χρόνια κάθειρξης.
-Ο 37χρονος αδελφός του πρώτου πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλακίσεως 6 χρόνων και τώρα η ποινή του μειώθηκε σε φυλάκιση 3,5 χρόνων, την οποία το δικαστήριο μετέτρεψε προς 5 ευρώ ημερησίως.
-Ο Ρομά από το Ζεφύρι κρίθηκε κι αυτός ένοχος για σύσταση συμμορίας και διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανής. Του είχε επιβληθεί ποινή φυλακίσεως 5,5 ετών και τώρα αυτή μειώθηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών, την οποία το δικαστήριο μετέτρεψε προς 5 ευρώ ημερησίως.
-Οι τρεις χρόνιοι χρήστες ναρκωτικών κρίθηκαν και πάλι ένοχοι για αγορά και κατοχή ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση ως τοξικομανείς και επιβλήθηκε στον καθέναν φυλάκιση ενός έτους, η οποία μετατράπηκε προς 5 ευρώ ημερησίως. Πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε φυλάκιση 3 ετών έκαστος.

Της Βίκυς Βετουλάκη