Μετανιωμένη εμφανίσθηκε η οικογένεια τσιγγάνων που διακινούσε ηρωίνη από την Αγία Τριάδα

Μετανιωμένη εμφανίσθηκε η οικογένεια τσιγγάνων που διακινούσε ηρωίνη από την Αγία Τριάδα

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας κάθισε χθες και δικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό η μία από τις δύο οικογένειες Ρομά που συνελήφθησαν το 2015 για διακίνηση ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Στην ίδια συνεδρίαση επρόκειτο να δικασθεί και η δεύτερη οικογένεια.
Η εξάρθρωση των δύο οικογενειών ήταν μεγάλη επιτυχία για το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, καθώς, όπως κατέθεσαν και χθες αστυνομικοί, πωλούσαν ναρκωτικά σε τοξικομανείς σε όλη την Πελοπόννησο.
Χθες στο εδώλιο κάθισαν 15 άτομα και καταδικάσθηκαν, όπως και πρωτόδικα, για συμμετοχή σε συμμορία, με κάποιους από αυτούς να κρίνονται ένοχοι και με την επιβαρυντική περίσταση ότι χρησιμοποιούσαν τα ανήλικα παιδιά τους για τη διακίνηση των ναρκωτικών.
Όλοι οι κατηγορούμενοι χθες δήλωσαν μετανιωμένοι και ζήτησαν την επιείκεια του δικαστηρίου.
 
Ποινές
Στο εδώλιο κάθισαν τρία αδέλφια Ρομά, η γυναίκα του ενός, οι γονείς τους, ο αδελφός της μητέρας τους, ο οποίος κατηγορείται ότι τους προμήθευε από την Αθήνα τις ποσότητες ηρωίνης και χασίς που διακινούσαν, μια 42χρονη που μετέφερε με το αυτοκίνητό της τα ναρκωτικά από την Αθήνα στην Καλαμάτα και επτά τοξικομανείς που κατηγορούνται ότι αγόραζαν από τους κατηγορούμενους Ρομά ναρκωτικά και τα πωλούσαν για να εξασφαλίσουν τη δική τους δόση.
Στον 29χρονο γιο της οικογένειας που καταδικάστηκε με την επιβαρυντική περίσταση ότι χρησιμοποιούσε τα ανήλικα παιδιά του για την πώληση των ναρκωτικών επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 16 ετών, ενώ πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε 21 χρόνια κάθειρξης.
Ο 60χρονος πατέρας του καταδικάστηκε συνολικά σε 9 χρόνια κάθειρξης αντί 13 πρωτόδικα και η 58χρονη μητέρα του σε κάθειρξη 13 ετών αντί 17 που ήταν πρωτόδικα.
Ο θείος του που τους προμήθευε ναρκωτικά από την Αθήνα καταδικάστηκε ως τοξικομανής σε 4 χρόνια φυλάκισης, ποινή εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, αντί για 6 χρόνια που είχε δικασθεί πρωτόδικα.
Τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας καταδικάστηκαν ο ένας σε 15 χρόνια κάθειρξης αντί 19 και ο άλλος σε 9 χρόνια κάθειρξης αντί για 13 που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα.
Η 30χρονη σύζυγος του πρώτου μείωσε την ποινή της από 15 χρόνια σε 11 χρόνια κάθειρξης, ενώ στην 42χρονη γυναίκα η οποία μετέφερε από την Αθήνα στην Καλαμάτα ηρωίνη για την οικογένεια, επιβλήθηκε η ίδια ποινή, 4 χρόνια φυλάκισης ως τοξικομανής με 3ετή αναστολή.
Οι υπόλοιποι 7 κατηγορούμενοι μείωσαν την ποινή τους από 3 χρόνια φυλάκισης σε 2  ο καθένας, ως τοξικομανείς. 
 
Ηρωίνη
Η 42χρονη είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2015 στον αυτοκινητόδρομο προς Καλαμάτα με περίπου 1 κιλό ηρωίνης κρυμμένο στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και είχε παραδεχτεί ότι έκανε μόνο τη μεταφορά αντί αμοιβής 300 ευρώ, ενώ είχε μεταφέρει άλλη μια φορά, ένα μήνα πριν, μισό κιλό ηρωίνης.
Είχε ομολογήσει ότι της έδωσε τα ναρκωτικά ο θείος των Ρομά από την Αθήνα και πως θα τα άφηνε σε συγκεκριμένο σημείο στο Ασπρόχωμα, χωρίς να γνωρίζει ποιος θα τα παραλάβει.
Καθώς η υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας απασχολούσε από το 2014 το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, η υπηρεσία είχε προχωρήσει σε επισύνδεση τηλεφώνων και καταγράφηκαν συνομιλίες. Έτσι, οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει ότι τη συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών που έφερνε η 42χρονη θα την παραλάμβανε μέλος της συγκεκριμένης οικογένειας.
Οι αστυνομικοί κατέθεσαν πως, επειδή υπήρχε έντονη κινητικότητα και από τους ίδιους τους Ρομά που λάμβαναν μέτρα προφύλαξης, δεν μπορούσαν να κάνουν παρακολουθήσεις στον καταυλισμό, γι’ αυτό και η υπόθεση βασίσθηκε στην καταγραφή συνομιλιών.
Όπως κατέθεσαν, τα δύο από τα τρία αδέλφια έκαναν την πλειοψηφία των συνεννοήσεων για τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν άλλα ονόματα. Ο τρίτος αδελφός δεν έχει καταγραφεί σε συνομιλία, αλλά σε επικοινωνία άλλων προσώπων φέρεται να αναφέρεται με υποκοριστικό. Η υπεράσπιση επέμενε ότι με το υποκοριστικό αναφερόταν παιδί της οικογένειας και πως ο αδελφός δεν έχει καμία σχέση με τα ναρκωτικά, αλλά το δικαστήριο δε δέχθηκε ούτε αυτή την φορά τον ισχυρισμό και τον καταδίκασε.

Της Βίκυς Βετουλάκη