Κυπαρισσία: Σημαντικά τα οφέλη του Μητρικού Θηλασμού


Τη σημασία και τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού τόνισαν χθες, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής καμπάνιας, οι μαίες της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Σοφία Κουμουνδούρου και Χρυσούλα Χριστοπούλου, στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας.
Mε αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και αναλογιζόμενες τα οφέλη του μητρικού γάλακτος τόσο στο νεογέννητο όσο στη μητέρα και την κοινωνία, με τη φυσική τους παρουσία κι ένα σταντ με έντυπο ενημερωτικό υλικό οι μαίες ενημέρωναν τους πολίτες και ιδιαίτερα τις μέλλουσες ή θηλάζουσες μητέρες της περιοχής, απαντώντας στις απορίες τους και βοηθώντας στη σωστή επιλογή σίτισης των νεογέννητων.
Η Σοφία Κουμουνδούρου και η Χρυσούλα Χριστοπούλου έδωσαν χρήσιμες συμβουλές, σε γυναίκες, αλλά και άντρες – συζύγους και συντρόφους –, για την εδραίωση και τη διατήρηση του μητρικού θηλασμού, τονίζοντας πως όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε το θηλασμό σε μια θετική και μεταδοτική εμπειρία και να δημιουργήσουμε μια σανίδα σωτηρίας για τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν, παρέχοντάς τους συνεχόμενη μεταγεννητική φροντίδα. Όπως, δε, ενημέρωναν το κοινό οι μαίες, μεταξύ των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για το μωρό είναι η προστασία από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερολογικού συστήματος, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η προστασία από τις ιώσεις, τις αλλεργίες, την αναιμία, τις ωτίτιδες, τους κολικούς, τις ουρολοιμώξεις, προφυλάσσει από τον κίνδυνο του νεανικού διαβήτη και του παιδικού καρκίνου, βοηθάει στην ανάπτυξη των μυών και των οστών του προσώπου, αναπτύσσει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Συμβάλλει στην οδοντοφυΐα και στην ανάπτυξη του λόγου και ο θηλασμός προσφέρει ψυχική ολοκλήρωση στο νεογνό!
Τα, δε, πλεονεκτήματα για τη μητέρα είναι: η μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομήτριου, ότι η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δένει συναισθηματικά τη μητέρα με το παιδί κ.ά. Σημειώνεται – και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία – ότι πολλές μητέρες ήσαν παρούσες, καθώς και μέλλουσες μητέρες, για να ενημερωθούν επειδή ο μητρικός θηλασμός είναι ένα ζήτημα που τις απασχολεί!
Στην πλατεία, για να δουν την ενημέρωση για το μητρικό θηλασμό, έσπευσαν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσίγγανος και Γιάννης Μερκούρης, η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας και διευθύντρια νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Σταματία Αλεξοπούλου και ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Θεόδωρος Ντέντες.

Του Ηλία Γιαννόπουλου