Κάθειρξη 8,5 ετών στο ληστή με τη βαριοπούλα της Alpha Bank στην Καλαμάτα

Κάθειρξη 8,5 ετών στο ληστή με τη  βαριοπούλα της Alpha Bank στην Καλαμάτα

Από τη γνωστή υπόθεση της συμμορίας με το «μακελείο» στην Ευριπίδου
 
 
Ύστερα από 6 χρόνια συνελήφθη άλλο ένα άτομο της ομάδας που διέπραττε ληστείες σε όλη την Ελλάδα και είχαν ονομασθεί «ληστές με τις βαριοπούλες» και χθες δικάσθηκε ως το άτομο που κρατούσε τη βαριοπούλα και έκανε την απόπειρα ληστείας τον Ιούλιο του 2011 στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Μέλη της ομάδας έχουν κριθεί ένοχα για πάνω από 60 ληστείες ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για τη γνωστή ομάδα που προκάλεσε το Μάιο του 2012 το μακελειό στην οδό Ευρυπίδου, το οποίο στιγμάτισε την Καλαμάτα, αφήνοντας πίσω τρεις τραυματισμένους αστυνομικούς, ένα δράστη σε αναπηρικό καροτσάκι και πολύ τρόμο στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.
Χθες κατηγορούμενος στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ήταν άτομο το οποίο συνελήφθη 6 χρόνια μετά τα περιστατικά και του οποίου αποτύπωμα βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Ευρυπίδου.
Μέσω της δικηγόρου του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία, ενώ δε δέχτηκε να γίνει μεταγωγή για να παραστεί στη δίκη. Το δικαστήριο αρνήθηκε αίτημα της συνηγόρου του για διακοπή της δίκης, ώστε να προσκομισθούν έγγραφα που επιθυμούσε ο κατηγορούμενος και τον έκρινε ένοχο για την απόπειρα ληστείας. Του επέβαλε ποινή καθείρξεως 8,5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ.
 
Με τη βαριοπούλα
Οι «ληστές με τις βαριοπούλες», κυρίως τα έτη 2011 και 2012, κατέγραψαν δράση σε όλη την Ελλάδα και οι έρευνες της Αστυνομίας ενέταξαν στην ομάδα αυτή τουλάχιστον 12 μέλη, με καταγωγή από Ηλεία, Αθήνα και Ευρυτανία.
Στις 8 Ιουλίου του 2011, στις 2.25 το μεσημέρι, οι υπάλληλοι της Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου είχαν κλείσει τις πόρτες ξεκινώντας την καταμέτρηση. Ένας δυνατός θόρυβος τους έκανε να παγώσουν, βλέποντας μάλιστα έναν άντρα με γάντια, κράνος και μια βαριοπούλα στα χέρια να χτυπά με δύναμη το τζάμι ασφαλείας της εξόδου κινδύνου. Χρειάσθηκαν 32 χτυπήματα, όπως κατέθεσε χθες υπάλληλος της τράπεζας,  μέχρι να σπάσει το τζάμι και έτσι οι υπάλληλοι πρόλαβαν να κλείσουν το κεντρικό ταμείο, να πάρουν όσα χρήματα είχαν έξω και να κλειδωθούν στο πατάρι, όπου υπάρχει άλλη πόρτα ασφαλείας.
Ο ληστής με τη βαριοπούλα μπήκε στην τράπεζα ζητώντας χρήματα και ο δεύτερος έμεινε έξω. Όμως, καθώς δε βρήκαν χρήματα και ο χρόνος τούς πίεζε και αφού είδαν ότι δεν μπορούσαν να παραβιάσουν την πόρτα στον ημιώροφο, έφυγαν άπραγοι.
Από το σημείο διέφυγαν με μηχανή κλεμμένη από τον Άγιο Δημήτριο Αττικής, η οποία έφερε πινακίδα που ανήκε σε άλλη μηχανή ίδιας μάρκας και κυβισμού. Η μηχανή βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στην οδό Αγίας Παρασκευής, λίγο πριν από το δρόμο προς Σπάρτη.
 
Μακελειό Ευριπίδου
Το μεσημέρι στις 7 Μαΐου του 2012 μια μπλε μηχανή μεγάλου κυβισμού, με δύο αναβάτες με κράνη, σταματά μπροστά από την τότε Εμπορική Τράπεζα στην Αριστομένους. Σπάνε την τζαμαρία, όπως συνήθιζαν, με βαριοπούλα και φεύγουν με 90.000 ευρώ από τα ταμεία.
Διαφεύγουν με τη μηχανή και λίγο παρακάτω την εγκαταλείπουν και διαφεύγουν με αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο εντοπίζεται στην Ακρίτα και με πολύ δυσάρεστο τρόπο διαπιστώνεται ότι 6 από τους ληστές ήταν σε διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει στο 2ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ευριπίδου. Ο ένας συλλαμβάνεται κάτω από το διαμέρισμα μέσα σε αυτοκίνητο και πάνω του βρίσκεται το κλειδί του διαμερίσματος.
Σε μια επικίνδυνη επιχείρηση, που από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα αστυνομικοί ή ανυποψίαστοι ένοικοι της πολυκατοικίας, οι ληστές γαζώνουν με καλάσνικοφ τους αστυνομικούς, οι οποίοι ανταποδίδουν τα πυρά.
Οι τρεις δράστες, πυροβολώντας αδιακρίτως τόσο εντός της πολυκατοικίας όσο και εκτός, κλέβουν αυτοκίνητο πολίτη και διαφεύγουν. Οι άλλοι τρεις συλλαμβάνονται και από εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι για τους «ληστές με τη βαριοπούλα», με συλλήψεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
 

 
Της Βίκυς Βετουλάκη