ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ: «Σανίδα σωτηρίας» για νέους, γονείς, αλλά και εκπαιδευτικούς

ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ: «Σανίδα σωτηρίας» για νέους, γονείς, αλλά και εκπαιδευτικούς

Στον καθιερωμένο απολογισμό του προχώρησε χθες το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με τα στοιχεία για το 2018 να είναι ανησυχητικά. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι υφίσταται και αυτή η δομή, η οποία βοήθησε και πέρυσι, είτε συμβουλευτικά είτε με παρέμβαση, χιλιάδες άτομα στην περιοχή μας.
Πρόκειται για ένα Κέντρο ανοιχτό σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και παιδιά, καθώς τα αιτήματα που διαχειρίζεται έχουν να κάνουν με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ενώ σε περιπτώσεις εξάρτησης γίνεται παραπομπή σε θεραπευτικές κοινότητες.
 
Διοικητικός απολογισμός
Ξεκινώντας, λοιπόν, με το διοικητικό απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ευάγγελος Σιδερέας, ανέφερε ότι στο Κέντρο γίνεται σπουδαία δουλειά, με την επιστημονική ομάδα και το Δ.Σ. να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ανταποκριθεί στο επιστημονικό πρόγραμμά του.
Μάλιστα, μιλώντας για την επιστημονική ομάδα, παρατήρησε ότι υπερβάλλει εαυτόν, ώστε να καταφέρει να ανταποκρίνεται στα περισσότερα αιτήματα συμβουλευτικής.
 
Πρόβλημα με τον ΟΚΑΝΑ
Ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια ζητά λύση, γνωστοποίησε στη συνέχεια ο κ. Σιδερέας, δεν είναι άλλο από εκείνο της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ. Όπως είπε, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού για τη στελέχωσή του στη Μεσσηνία, όπως και σε άλλα Κ.Π. σε όλη τη χώρα. Εδώ και τρία χρόνια-εξήγησε- δεν έχει γίνει τίποτα με τα αρμόδια υπουργεία, αυτά της Εργασίας και της Υγείας. Χρηματοδοτούν κανονικά τον ΟΚΑΝΑ, αλλά δεν προχωρούν σε προσλήψεις, παρότι αναγνωρίζουν τις τεράστιες ελλείψεις.
Κλείνοντας την αναφορά του στον ΟΚΑΝΑ εξέφρασε την ελπίδα το πρόβλημα να λυθεί φέτος και έτσι τα Κέντρα Πρόληψης να είναι σε θέση να προσφέρουν ακόμα περισσότερα σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Τέλος, δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τα μέλη του Δ.Σ. για την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία, αλλά και τους φορείς που στηρίζουν το Κέντρο, καθώς χωρίς αυτούς δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά, ενώ κάλεσε και άλλους φορείς «να το αγκαλιάσουν».
 
Επιστημονικός απολογισμός
Μιλώντας με νούμερα για τη δράση του Κέντρου την προηγούμενη χρονιά, η επιστημονικά υπεύθυνη, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, ανέφερε ότι έγιναν 65 παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης για γονείς και εκπαιδευτικούς, 208 παρεμβάσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 28 παρεμβάσεις που αφορούσαν φοιτητές και τρεις εκδηλώσεις για την ευρύτερη κοινωνία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.
Η κ. Βλαχοπουλιώτη ανέφερε ακόμη ότι το Κέντρο ανταποκρίθηκε σε 332 αιτήματα συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών, με τον αριθμό των συμμετασχόντων στις παραπάνω δράσεις να αγγίζει τα 6.000 άτομα.
Όσο για τη φύση των παρεμβάσεων, είπε ότι αφορούσαν κυρίως αιτήματα από γονείς που έχουν να κάνουν με θέματα συμπεριφοράς των παιδιών τους (π.χ. εκρήξεις, θυμούς) και πώς μπορούν να τα βοηθήσουν. Επίσης, αιτήματα που αφορούσαν προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού, ενώ από πλευράς εκπαιδευτικών τα περισσότερα αιτήματα αφορούσαν περιστατικά στο πλαίσιο του σχολείου.
Συμπλήρωσε, δε, ότι κατά το 2018 υπήρξε εστίαση στα παιδιά και τους εφήβους, προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι προστατευτικοί παράγοντες που θα τα βοηθήσουν να υιοθετήσουν θετικές στάσεις για τη ζωή τους.
 
Η στάση του Δήμου Καλαμάτας
Μεταξύ των φορέων που στηρίζουν το Κέντρο είναι και ο Δήμος Καλαμάτας. Εκπροσωπώντας τον, η αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου είπε ότι το πρόγραμμα προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική κοινωνία, γι’ αυτό και ο Δήμος είναι αρωγός. Μίλησε, δε, για πολύ καλή συνεργασία, με τις ανάγκες της κοινωνίας να είναι τεράστιες και έτσι δεσμεύτηκε ότι αυτή θα συνεχιστεί.
 
Η πρωτοχρονιάτικη πίτα
Στο Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης Μεσσηνίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του το Κέντρο αύριο Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα και όπως είπε ο κ. Σιδερέας, η εκδήλωση είναι ανοιχτή, καλώντας τον κόσμο να παρευρεθεί.
 
Σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς στην Καλαμάτα
Κλείνοντας με τον απολογισμό οι άνθρωποι του Κέντρου, μίλησαν για τη νέα τους δράση σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος δράσεων πρωτογενούς πρόληψης. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα: «Αξιοποιώντας τα όρια στην οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον»
Εισηγητές θα είναι η Πέπη Μπελέκου και ο Νίκος Καΐτσας, ψυχολόγοι και συστημικοί ψυχοθεραπευτές, ειδικοί σε θέματα οικογένειας και ομάδας- συνεργάτες του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), που θα επεξεργαστούν τη σημασία των ορίων μέσα στην οικογένεια και τη σχολική τάξη.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου,  τις ώρες 17.00-20.00, στην αίθουσα Α49 (Αναγνωσταρά 49, πίσω από το Πνευματικό Κέντρο).
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση στο τηλ. 27210-84009 ή στο e-mail prolipsimes@gmail.com έως τις 22/1, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση