Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το νέο του βιβλίο στην Καλαμάτα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το νέο του βιβλίο στην Καλαμάτα

«Ο τόπος μας έχει πρόβλημα Δημοκρατίας»
Εκδήλωση – παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τίτλο «Η δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας», έγινε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Κατά την εκδήλωση μίλησαν για το βιβλίο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, ο δρ. Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς, μέλος του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως ο τίτλος του βιβλίου είναι πολύ χαρακτηριστικός, γιατί η δημοκρατία είναι κάτι που κινείται συγκυριακά με βάση τις εκλογές, ενώ κρίνεται ιστορικά. Και όλο αυτό το ισορροπεί στο Σύνταγμα. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι “έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αναθεώρηση του Συντάγματος ως ευκαιρία, αλλά και ως κίνδυνος. Και η συζήτηση πρέπει να εστιαστεί σε αυτό ακριβώς. Γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Είναι περισσότερο ζήτημα νοοτροπίας που πρέπει να μας διέπει, εάν θέλουμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος”.
Στη συνέχεια ο ίδιος εξήγησε ότι με το βιβλίο του θέλησε να αναδείξει ότι στις μέρες μας η φιλελεύθερη δημοκρατία που ήκμασε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διέρχεται κρίση. Και υπογράμμισε: «Το στοίχημα της δημοκρατίας σήμερα είναι η επιστροφή της πολιτικής, δίχως όμως να κατισχύσει η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμη ότι η δημόσια συζήτηση είναι «εκτός θέματος», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά κυριαρχεί το ποιος θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο πακέτο παροχών.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, σε δηλώσεις του προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι ο «ο τόπος μας έχει πρόβλημα Δημοκρατίας και αυτό που απαιτείται είναι ο σχηματισμός μιας άλλης κυβέρνησης, ικανής να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». Τέλος, πρόσθεσε ότι η χώρα έπρεπε ήδη να έχει προσφύγει σε εκλογές.
Α.Π.