Peter Kraaijmes, «έφυγε» ένας μεγάλος φίλος της Μάνης

Peter Kraaijmes, «έφυγε» ένας μεγάλος φίλος της Μάνης

Φτωχότερη είναι εδώ και μερικές ημέρες η Μάνη, καθώς έφυγε ένας ακόμα φίλος της. Ο λόγος για τον Ολλανδό Peter Kraaijmes, γεννημένο το 1946, που από τη στιγμή που έφτασε στη Μάνη, τη λάτρεψε, έγινε ένα με αυτήν και έζησε στην Πραστοβά.
Ο ίδιος εργάστηκε ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, αλλά και ως διευθυντής της «Shell Oil Company» στις Κάτω Χώρες, όπως και σε αρκετές άλλες, όπως Νιγηρία, Βενεζουέλα, Αργεντινή, Ομάν και Σουρινάμ. Επισκέφτηκε, δε, πολλές άλλες χώρες και απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.
Εργάστηκε, επίσης, ως ανώτερος διπλωμάτης της Ολλανδίας στο εξωτερικό, μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Ο Peter Kraaijmes είχε συμμετάσχει ενεργά στη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων στη Δυτική Μάνη, ενώ ήταν ιδρυτής του Art Club Stoupa, και μαζί με τη Βασιλική Κατέρη, ιδρύτρια και πρόεδρο του Σωματείου για την Τέχνη & τη Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», διοργάνωσαν με τις ομάδες τους το Φεστιβάλ «Καζαντζάκης –Ζορμπάς –Στούπα… 100 χρόνια μετά» το Σεπτέμβριο του 2017.
Μάλιστα, το 2017 το «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» τον βράβευσε ως προσωπικότητα της χρονιάς.
Ο Peter, όπως μάθαμε, έφυγε ήσυχα το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου, έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο Diana και τα παιδιά του. Πάλεψε για πολλά χρόνια με τον καρκίνο και, μάλιστα, φοβόταν μήπως δεν προλάβει να είναι στο πρώτο φεστιβάλ με τον Καζαντζάκη, ωστόσο κατάφερε να είναι παρών και στα δύο που διεξήχθησαν. Πηγαινοερχόταν συνεχώς στην Ολλανδία για νοσηλεία, αλλά και σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν ανέφεραν ότι δεν τον είδαν ή δεν τον άκουσαν να παραπονιέται ποτέ! Ήταν πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη και με τον καλό λόγο στο στόμα, ενώ έλεγε στους ανθρώπους του να διασκεδάζουν. Αυτός, μάλιστα, είναι ο λόγος που ο ίδιος πριν φύγει ζήτησε να διοργανώσουν ένα πάρτυ στη μνήμη του, για τους φίλους του εδώ στη Μάνη…
 
Β. Κατέρη
Από την πλευρά της, η Βασιλική Κατέρη θέλησε να αποχαιρετήσει το φιλέλληνα Peter Kraaijmes με το παρακάτω μήνυμα: “Πάντα στον τόπο της καρδιάς σου -“our home” όπως συνήθιζες να αποκαλείς τη Μάνη-, θα αντιλαλεί δυνατά ο παλμός της ψυχής σου… Κι εμείς θα τον ακούμε πάντα και θα τον ακολουθούμε τυφλά, με την ίδια αγάπη, την ίδια ζέση! Πιστοί και άοκνοι συνεχιστές του οράματός σου! Αντίο, ΥΠΕΡΟΧΕ ΑΝΘΡΩΠΕ! Αντίο, Πήτερ, της καρδιάς μας!!! Αντίο my wise Peter!».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση