Άλλος για τη μαρκίζα μας;


Το 2019 είναι μια χρονιά εκλογών, δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές, αλλά και βουλευτικές, έχουν αρχίσει ήδη να απασχολούν από καιρό τα επιτελεία των παρατάξεων και των κομμάτων. Τόσο οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι ευρωεκλογές έχουν προγραμματιστεί ήδη για τα τέλη Μαΐου. Όσον αφορά στις βουλευτικές, έχουμε τον πρωθυπουργό να επιμένει για τον Οκτώβρη του 2019, ενώ πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως θα στηθούν κάλπες μαζί με αυτές των ευρωεκλογών. Νομίζω πως τόσο η ίδια η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ημερομηνία, αλλά στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια.
Ήδη από καιρό βλέπουμε παρατάξεις και κόμματα να ανακοινώνουν τους υποψηφίους τους που θα ριχτούν στη μάχη των ψήφων. Όπως όλα δείχνουν, για μια ακόμη φορά θα παίξει ρόλο και η «μαρκίζα», αφού τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όλα τα κόμματα και οι παρατάξεις προσπάθησαν να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους τραγουδιστές, ηθοποιούς, δημοσιογράφους, ακόμα και ανθρώπους της καθημερινότητας, που για κάποιοn λόγο από την «αφάνεια βρέθηκαν στην επιφάνεια».
Θα πει κάποιος είναι μεμπτό άνθρωποι της show biz να θέτουν υποψηφιότητα; Όχι δεν είναι! Ο κάθε ένας έχει δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Το ζήτημα είναι, κυρίως, ηθικό. Όσοι επιλέγουν αυτούς τους ανθρώπους, δεν το κάνουν γιατί πιστεύουν στις δυνατότητές τους, ή γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία. Κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που τους παρουσιάζουν. Παρουσιάζοντας κυρίως τη δουλειά τους, όποια και αν είναι αυτή, και όχι τις γνώσεις τις οποίες μπορεί να διαθέτουν. Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία που το φαίνεσθαι έχει περισσότερη αξία από το είναι. Και δυστυχώς, αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάποιοι.
Και το χειρότερο είναι ότι πολλοί την «πατάνε».
Η πολιτική έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν γνώσεις και διάθεση για δουλειά. Ας είναι αυτό το κριτήριο της επιλογής μας για τις επόμενες εκλογές. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα και ποια παράταξη θα ψηφίσουμε. Σε όλα τα ψηφοδέλτια υπάρχουν και οι ικανοί, αυτοί που βλέπουν την πολιτική ως μια ευκαιρία προσφοράς στον κόσμο. Και όχι ως ευκαιρία καριέρας.

Του Παναγιώτη Τασσόπουλου
Σπουδαστή Δημοσιογραφίας Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας