Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Αρχαία Ολυμπία

Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο  Πελοποννήσου στην Αρχαία Ολυμπία

Από 15 έως 17 Φεβρουαρίου με Υπουργικές παρουσίες
 
Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου οργανώνεται και θα πραγματοποιηθεί 15–17 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, με βασικούς τομείς την οικονομία, την ανάπτυξη και τον τουρισμό.
Το «παρών» στο συνέδριο θα δώσουν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας. Παράλληλα, είναι και οι βασικοί ομιλητές.
Επίσης, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, αιρετοί και των δύο βαθμίδων Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι εθνικών φορέων και οργανισμών, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακών Εταιρειών, διακεκριμένοι επιχειρηματίες, όπως και εξειδικευμένοι επιστήμονες.
 
Υποδομές και επιχειρηματικότητα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί, οι συνεδρίες κατά τη διάρκεια του τριημέρου έχουν ως εξής:
 
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου
Υποδομές – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία – Κοινωνία
Ο πρώτος θεματικός κύκλος περιλαμβάνει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τα μεγάλα επενδυτικά έργα στα οποία ολόκληρη η περιοχή παρουσιάζει ένα εμφανέστατο έλλειμμα, το οποίο πολλές φορές γίνεται τροχοπέδη στην προσπάθεια νέων τολμηρών και καινοτόμων δράσεων, με άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική μας οικονομία.
Αναμένεται έτσι να γίνουν ολοκληρωμένες και στοχευμένες προτάσεις, οι οποίες θα αφορούν στη δυναμικότητα του Επιχειρείν και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, μέσα από την υλοποίηση Ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων.
 
Οικονομία – Αγροτική Ανάπτυξη
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου
Ενέργεια – Τεχνολογία – Οικονομία – Αγροτισμός
Αγρότες και Επιχειρηματικότητα είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» που η Πελοπόννησος πρέπει να κερδίσει! Βασικός πυλώνας ανάπτυξης, ο οποίος όμως χρειάζεται οργανωμένο δίκτυο παραγωγής και διακίνησης, με ζητούμενο την τοποθέτηση των εξαιρετικών βασικών προϊόντων μας στα ράφια των διεθνών αγορών.
Η αγροτική επιχειρηματικότητα μπαίνει πλέον δυνατά στις μεγάλες αγορές, με γνώμονα την παράδοση, την ποιότητα και την καινοτομία. Αυτό είναι και το κομβικό σημείο που θα απασχολήσει το συνέδριο.
Θα αναπτυχθούν οι ενότητες Ενέργεια και Περιβάλλον. Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Τεχνολογία. Οικονομικοί Πυλώνες Ανάπτυξης των Περιφερειών. Αγροτική Ανάπτυξη, Τρόφιμα και Εξαγωγές.
 
Τουρισμός – Πολιτισμός
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου
Τουρισμός – Πολιτισμός – Ευρώπη
Η τρίτη ημέρα της διαδικασίας «διαπραγματεύεται» το νευραλγικό για τα μεγέθη της αναπτυξιακής μας πορείας, τουρισμό. Η διαρκής αύξηση της κίνησης, τα στατιστικά της επισκεψιμότητας, τα οποία χρόνο με το χρόνο αυξάνονται εντυπωσιακά και τα αναρίθμητα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, επιβάλλουν την ενεργοποίησή μας στην περαιτέρω αναβάθμιση και εξέλιξη αυτού του τομέα.
Ο τουρισμός είναι κρίσιμος πυλώνας και βοηθά, ειδικά στην περίοδο της κρίσης πολύ περισσότερο, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Ζητούμενο, λοιπόν, είναι οι νέες προτάσεις, καθώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και προοπτικές, με ενίσχυση «έξυπνων» και άμεσων πρωτοβουλιών. Από εκεί θα προκύψουν οι πολύτιμες νέες θέσεις εργασίας και η τόνωση της απασχόλησης.
Β.Β.