Καταδικάσθηκε νεαρός ως «τσιλιαδόρος» στην απόπειρα στην Alpha Bank

Καταδικάσθηκε νεαρός ως «τσιλιαδόρος» στην απόπειρα στην Alpha Bank

Ένοχος ως απλός συνεργός στην απόπειρα ληστείας τον Ιούλιο του 2011 στην Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου, από τους «ληστές με τις βαριοπούλες», οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για πάνω από 60 ληστείες ανά την Ελλάδα, κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας νεαρός από περιοχή της κεντρικής Ελλάδας.
Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί με την κατηγορία της απόπειρας ληστείας και του είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 8 ετών και 6 μηνών. Χθες το δικαστήριο τον καταδίκασε ως απλό συνεργό (αποδίδοντάς του το ρόλο του τσιλιαδόρου) και του μείωσε την ποινή σε φυλάκιση 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είχε το ρόλο αυτό στη ληστεία της Εμπορικής Τράπεζας, έχει δικασθεί γι’ αυτό και έχει εκτίσει την ποινή. Αυτή, όπως ισχυρίσθηκε, ήταν η πρώτη φορά που κατέβηκε στην Καλαμάτα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην απόπειρα ληστείας στην Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου, η οποία είχε προηγηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι «ληστές με τις βαριοπούλες» προκάλεσαν το Μάιο του 2012 το μακελειό της οδού Ευριπίδου στην Καλαμάτα, αφήνοντας πίσω τρεις τραυματισμένους αστυνομικούς, ένα δράστη σε αναπηρικό καροτσάκι και πολύ τρόμο στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.
 
Με βαριοπούλες
Οι «ληστές με τις βαριοπούλες», κυρίως τα έτη 2011 και 2012, κατέγραψαν δράση σε όλη την Ελλάδα και οι έρευνες της Αστυνομίας ενέταξαν στην ομάδα αυτή τουλάχιστον 12 μέλη, με καταγωγή από Ηλεία, Αθήνα και Ευρυτανία.
Στις 8 Ιουλίου 2011, στις 2.25 το μεσημέρι, οι υπάλληλοι της Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου είχαν κλείσει τις πόρτες, ξεκινώντας την καταμέτρηση. Ένας δυνατός θόρυβος τους έκανε να παγώσουν, βλέποντας μάλιστα έναν άντρα με γάντια και κράνος, με μια βαριοπούλα στα χέρια, να χτυπά με δύναμη το τζάμι ασφαλείας της εξόδου κινδύνου. Χρειάσθηκαν πολλά χτυπήματα μέχρι να σπάσει το τζάμι και έτσι οι υπάλληλοι πρόλαβαν να κλείσουν το κεντρικό ταμείο, να πάρουν όσα χρήματα είχαν έξω και να κρυφτούν στο πατάρι, όπου υπήρχε άλλη πόρτα ασφαλείας.
Ο ένας ληστής μπήκε στην τράπεζα ζητώντας χρήματα και ο δεύτερος έμεινε έξω. Όμως, καθώς δε βρήκαν χρήματα και ο χρόνος τούς πίεζε και αφού είδαν ότι δεν μπορούσαν να παραβιάσουν την πόρτα στον ημιώροφο, έφυγαν άπραγοι.
Από το σημείο διέφυγαν με μηχανή κλεμμένη από τον Άγιο Δημήτριο Αττικής, η οποία έφερε πινακίδα που ανήκε σε άλλη μηχανή ίδιας μάρκας και κυβισμού. Η μηχανή βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στην οδό Αγίας Παρασκευής, λίγο πριν από το δρόμο προς Σπάρτη.
 
Στην Εμπορική μετά
Στη συνέχεια τα ίχνη τους χάθηκαν, μέχρι το μεσημέρι της 7ης Μαΐου 2012, οπότε μια μπλε μηχανή μεγάλου κυβισμού, με δύο αναβάτες με κράνη σταμάτησε μπροστά από την τότε Εμπορική Τράπεζα στην Αριστομένους. Έσπασαν την τζαμαρία, όπως συνήθιζαν, με βαριοπούλα και έφυγαν με 90.000 ευρώ από τα ταμεία.
Διέφυγαν με την μηχανή και στη συνέχεια με αυτοκίνητο, το οποίο εντοπίστηκε στην Ακρίτα και με πολύ δυσάρεστο τρόπο διαπιστώθηκε ότι έξι από τους ληστές ήταν σε διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει στο 2ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ευριπίδου.
Κάτω από το διαμέρισμα εντοπίστηκε μικρό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος μαζί με άλλο άτομο και πάνω τους βρισκόταν το κλειδί του διαμερίσματος.
Ο αστυνομικός που κατέθεσε χθες και συμμετείχε στη επιχείρηση τότε, είπε πως ο κατηγορούμενος ήταν απόλυτα συνεργάσιμος.
Ο ίδιος στην απολογία του ανέφερε πως όταν έμαθε όλη τη δράση της ομάδας είχε σοκαρισθεί, καθώς αυτός γνώριζε μόνο ένα άτομο που ήταν από διπλανά χωριά και επειδή ήταν νεαρός, τον είχαν βάλει στην είσοδο της πολυκατοικίας που βρισκόταν η τότε Εμπορική Τράπεζα στην Αριστομένους για να κρατάει «τσίλιες».
Την ημέρα εκείνη, μετά τον εντοπισμό του αυτοκινήτου, ακολούθησε συμπλοκή. Οι τρεις δράστες, πυροβολώντας αδιακρίτως τόσο εντός της πολυκατοικίας όσο και εκτός, έκλεψαν αυτοκίνητο πολίτη και διέφυγαν. Οι άλλοι τρεις συνελήφθησαν και από εκεί ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι για τους «ληστές με τη βαριοπούλα», με συλλήψεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Της Βίκυς Βετουλάκη