Μικρές αποδράσεις και οικονομικές επέλεξαν και για τα χειμερινά τους ταξίδια οι Μεσσήνιοι

Μικρές αποδράσεις και οικονομικές επέλεξαν και για τα χειμερινά τους ταξίδια οι Μεσσήνιοι

Συγκρατημένα κινήθηκαν και φέτος με τα χειμερινά τους ταξίδια οι Μεσσήνιοι, μη επιλέγοντας μεγάλες και πολυήμερες εκδρομές. Σύμφωνα και με τουριστικούς πράκτορες της περιοχής, προτίμησαν κυρίως μονοήμερα ή διήμερα ταξίδια σε χιονοδρομικά κέντρα και κάποιες εκδρομές την περίοδο των γιορτών. Γενικότερα δείχνουν μια τάση των… άκρων, αφού οι επιλογές πλέον είναι είτε πολύ φθηνά πακέτα είτε ταξίδια ζωής.
Για την περίοδο του Πάσχα ακόμα δεν έχει σχηματισθεί πλήρης εικόνα, αφού ναι μεν υπάρχει ενδιαφέρον, όμως ζήτηση αναμένεται να εκδηλωθεί από την επόμενη εβδομάδα. Αυτό, πάντως, που φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος είναι το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για τη Μεσσηνία.
 
Ή φθηνά ή ταξίδια- όνειρο ζωής
Ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Τριγκιλίδας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την κίνηση φέτος το χειμώνα, με αρκετούς Μεσσήνιους να επιλέγουν το χειμερινό τουρισμό. «Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν φέτος το χειμερινό τουρισμό. Υπήρξε παρατεταμένη διάρκεια χιονόπτωσης στα χιονοδρομικά κέντρα και ταυτόχρονα σε αυτούς τους προορισμούς επικράτησαν καλές καιρικές συνθήκες, που βοήθησαν τον κόσμο να το απολαύσει. Πήγαν πολύ καλά και οι μονοήμερες, αλλά και οι διήμερες, τριήμερες εκδρομές που οργανώσαμε στους κλασσικούς προορισμούς, όπως Αράχοβα, Παρνασσός, Καλάβρυτα, Μαίναλο, ενώ κάναμε και αρκετά ταξίδια σε Λουτρά Πόζαρ, Καϊμακτσαλάν και Άγιο Αθανάσιο».
Όσο για ταξίδια στο εξωτερικό, όπως είπε ο κ. Τριγκιλίδας, οι Μεσσήνιοι τα προτιμούν για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ κάποιοι για τις Απόκριες. «Υπάρχουν πελάτες που προτιμούν ή τα πολύ φθηνά πακέτα, από 250 έως 500 ευρώ, ή ταξίδια που είναι όνειρο ζωής, όπως Κούβα, Ρωσία και Ινδίες», πρόσθεσε.
Για την περίοδο του Πάσχα σημείωσε ότι έχει αρχίσει ο κόσμος να εκδηλώνει ενδιαφέρον, αλλά η κίνηση δεν έχει δυναμώσει ακόμα: «Οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ είναι και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος τηρεί στάση αναμονής, αλλά πιστεύω ότι από την άλλη εβδομάδα η ζήτηση για τις εκδρομές του Πάσχα θα δυναμώσει».
Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για ταξίδια στη Μεσσηνία: «Υπάρχουν πολλές συνεργασίες για το 2019 που έχουμε αναλάβει με γραφεία που ετοιμάζουν καλές εκδρομές στην Πελοπόννησο. Ταξίδια που είχαν “εξαφανισθεί” με τις πυρκαγιές του 2007, γιατί είχαν καεί τα μονοπάτια και αφορούσαν περιηγητικό τουρισμό, τώρα βλέπουμε να κινούνται πάλι. Επίσης, διάφορα συνέδρια ή μεγάλες εκδηλώσεις ή αθλητικά γεγονότα, όπως είναι το iron man, προσδίδουν πράγματα στην περιοχή μας», κατέληξε ο κ. Τριγκιλίδας.
 
Συγκρατημένοι
Από την πλευρά του, ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Κατσίρης σημείωσε ότι ο κόσμος εξακολουθεί να είναι συγκρατημένος οικονομικά για να συμμετέχει σε μεγάλες εκδρομές και κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο περιορίσθηκε σε μονοήμερες και διήμερες εκδρομές, κυρίως σε περιοχές με χιόνια.  Γενικότερα, όπως είπε, από Οκτώβριο έως Μάρτιο παρατηρείται σημαντική κάμψη στον τομέα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.
Αντίθετα, σε πολύ καλό επίπεδο κινούνται τα γαμήλια ταξίδια, και για Ευρώπη και για πιο μακρινούς προορισμούς, όπως η Κούβα που επέλεξε ζευγάρι μελλονύμφων από τη Μεσσηνία.
Καλύτερα φαίνεται ότι θα είναι τα πράγματα για τα οργανωμένα ταξίδια την περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με τον κ. Κατσίρη, ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση κάποιου ταξιδιού. «Για τις μέρες του Πάσχα οργανώνουμε μια 4ήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα, με το ξενοδοχείο μέσα στην πόλη, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πλήρη διατροφή. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον γι’ αυτή την εκδρομή, όπως και για άλλη μία που οργανώνουμε τις ημέρες εκείνες με προορισμό τη Λευκάδα», σημείωσε ο κ. Κατσίρης.
Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τουρίστες του εξωτερικού να επισκεφθούν φέτος τη Μεσσηνία: «Αυτό το οφείλουμε στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και τώρα το συνεχίζουν τα παιδιά του, με την Costa Navarino. Αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στη Μεσσηνία».
 
Μικρές αποδράσεις
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Βασίλης Ζαφειροπούλος σημείωσε επίσης ότι ο κόσμος εξακολουθεί να είναι συγκρατημένος και το χειμώνα επέλεξε να ταξιδέψει μόνο κατά την περίοδο των εορτών, αλλά και μικρές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα σε χιονοδρομικά κέντρα.
Κάποιες εκδρομές οργανώθηκαν και από συλλόγους τα τριήμερα της Αποκριάς και της 25ης Μαρτίου, ενώ για το Πάσχα ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον. «Δε βοήθησε και ο καιρός φέτος, με τις καταστροφές κι όλα αυτά που έγιναν. Νομίζω ότι φέτος ο Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος όλων των τελευταίων ετών», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ο κ. Ζαφειρόπουλος εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πολλοί, πάντως, είναι αυτοί που επιλέγουν να κινηθούν μεμονωμένα και όχι με γκρουπ.

Της Βίκυς Βετουλάκη