37ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Ένταση στο Μέγαρο Χορού με απούσα την Αστυνομία

37ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Ένταση στο Μέγαρο Χορού με απούσα την Αστυνομία

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εδώ και μέρες είχαν αναγγείλει ότι δε θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο θα ξεκινούσε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Παράλληλα, είχαμε πόλεμο ανακοινώσεων από προχθές το βράδυ, οπότε το Γραφείο Τύπου της ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε μέλη του ΠΑΜΕ για τραμπουκισμούς, με το ΠΑΜΕ να απαντά.
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δε φάνηκε να θορυβεί την Αστυνομία, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν απούσες χθες, περιοριζόμενες στη ρύθμιση της κυκλοφορίας την ώρα της πορείας.
Στις 6.30 χθες το απόγευμα, λοιπόν, συγκεντρώθηκαν   πάνω από 1.000 άτομα του ΠΑΜΕ, που μάλιστα είχαν φθάσει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με λεωφορεία, και με πορεία κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Χορού. Εκεί, «κάνοντας ντου», πέρασαν το εμπόδιο των ανδρών ασφαλείας και εισήλθαν στο χώρο. Ακολούθησε μεγάλη ένταση, αλλά ήταν αδύνατο να αποτραπούν, με τα μέλη του ΠΑΜΕ, κρατώντας πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», να καταλαμβάνουν την αίθουσα εμποδίζοντας την έναρξη του συνεδρίου.
Επίσης, κρέμασαν πανό του ΠΑΜΕ και των Ομοσπονδιών στην αίθουσα, όπου, μεταξύ άλλων, αναγράφεται: «Τα 100 χρόνια του εργατικού κινήματος ανήκουν σε εκείνους που πάλεψαν και έδωσαν και τη ζωή τους για την εργατική τάξη. Συνδικάτα εργατών όχι των εργοδοτών», ενώ σε άλλο πανό υπήρχε και η φωτογραφία των νεκρών λιμενεργατών στην απεργία στις 9 Μάη 1934 στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Όσο περνούσε η ώρα, οι σύνεδροι αποχωρούσαν, με τους διαμαρτυρόμενους να αποδοκιμάζουν τα μέλη της ΓΣΕΕ και ειδικότερα τον πρόεδρο Γ. Παναγόπουλο, που παρακολουθούσε άφωνος τα γεγονότα, ενώ ανά διαστήματα σημειώνονταν συμπλοκές.
Η κατάσταση εκτονώθηκε όταν η αίθουσα άδειασε, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος των διαμαρτυρομένων.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το συνέδριο θα συνεχιστεί στο ξενοδοχείο Elite, με τα μέλη του ΠΑΜΕ να δηλώνουν ότι θα βρεθούν και εκεί για να το αποτρέψουν.   

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση