Η υποκρισία με το σαϊτοπόλεμο


Με καμάρι λέω πως με την προτροπή δυο φίλων που δε ζουν πλέον – του Παναγιώτη Καράμπελα και του Αντώνη Νικολόπουλου – είχα προτείνει στη 17άδα της Δημοτικής Αρχής επί Μπένου την αναβίωση του σαϊτοπόλεμου. Ακόμη, μερικές χρονιές που ένας φίλος «καπετάνιος» με δεχόταν στο μπουλούκι του, χωρίς να δουλεύω στο φτιάξιμο των σαϊτών, συμμετείχα στο σαϊτοπόλεμο. Τα δηλώνω αυτά για να ξεκαθαρίσω πως είμαι ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης του εθίμου.
Η πρότασή μου έγινε ομόφωνα δεκτή τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι σαΐτες τότε ήταν πολύ πιο δυνατές από σήμερα, τα μπουλούκια συναγωνίζονταν για την «πρωτιά» – είχαμε και ελλανόδικη επιτροπή από παλιούς Καλαματιανούς. Τα μπουλούκια μαζεύονταν στο κέντρο του γηπέδου του Μεσσηνιακού και οι θεατές ήσαν αυστηρά στις κερκίδες. Αν κάποιος ρεπόρτερ ήθελε να απαθανατίσει, αυτό γινόταν σε μια γωνιά κι όχι ανάμεσα στους σαϊτολόγους. Προφανώς, όταν «παίζεις» με τη φωτιά υπάρχει κίνδυνος, πρώτα απ’ όλα για τους σαϊτολόγους. Δυστυχώς, τα πολλά χρόνια χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό ατύχημα οδήγησαν στο χαλάρωμα προφυλάξεων, με συνέπεια ανάμεσα στους σαϊτολόγους να βρίσκονται πολλοί και διάφοροι φωτογράφοι κ.λπ.
Απ’ όσα ξέρω από τότε και μέχρι σήμερα, το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει αλλά και χρηματοδοτεί τη διενέργεια του σαϊτοπόλεμου. Η απόφαση, λοιπόν, είναι συλλογική και βαραίνει εξ ίσου όλους όσοι υπερψήφισαν. Είναι σκέτη υποκρισία να ψελλίζουν σήμερα κάποιοι ότι δήθεν αυτοί επισήμαναν τους κινδύνους. Τι ψήφισες, κύριε, αυτό μετράει. Εξίσου υποκριτικό είναι κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι σήμερα να λένε πως πρέπει να καταργηθεί το «βάρβαρο έθιμο», αλλά για να κρατήσουν και μια πισινή συμπληρώνουν «μέχρι το κράτος να εξασφαλίσει τις ασφαλείς συνθήκες κ.λπ. κ.λπ.». Δηλαδή, και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα.
Προφανώς δεν καταλαβαίνω αυτούς που, αφού λένε πως ποτέ δεν τους άρεσε και ποτέ δεν το παρακολούθησαν, δηλώνουν πως πρέπει να καταργηθεί – σαν κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ του κλασσική μουσική, αλλά να θέλει να συγκρίνει Μπαχ με Σοπέν. Ακόμη περισσότερο, βέβαια, αυτό ισχύει για κάποιους άσχετους με την Καλαμάτα που ζητούν το ίδιο από τα τηλεπαράθυρα.
Για να τελειώνω. Είναι γνωστό στους φίλους μου ότι με το δήμαρχο μας συνδέει αμοιβαία αντιπάθεια.
Χωρίς την παραμικρή διάθεση, λοιπόν, να τον υπερασπιστώ, θεωρώ πως η προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος δεν είναι μόνο υποκρισία, αλλά καταντάει πολιτική αλητεία.

Μπάμπης Κάρβελης
 
Υ.Γ. Είναι προφανές ότι κι εμένα, όπως όλους, ο θάνατος του άτυχου Θεοδωρακάκη με συγκλόνισε – ήμουν σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από το τραγικό γεγονός. Θεωρώ ότι ο Δήμος θα πρέπει να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο την οικογένεια.