Τελικός ήταν και πέρασε…


Τελικός ήταν και… τέλειωσε, περνώντας στην ποδοσφαιρική ιστορία αυτού του τόπου ως ο χειρότερος των τελευταίων ετών από όλες τις απόψεις.
Πρώτα οργανωτικά. Το σχέδιο της ΕΠΟ αποδείχτηκε «καραγκιοζ μπερντές», αφού οι δήθεν προσκλήσεις προσωπικοτήτων της Ομοσπονδίας σαφέστατα έφτασαν στα χέρια χουλιγκάνων του ΠΑΟΚ.
Ακολούθως αγωνιστικά. Αν είδατε κάτι αξιωσημείωτο από το συνδρομητικό κανάλι ζωντανά ή από την «κονσέρβα» της ΕΡΤ αργά το βράδυ, τότε να το διαδώσετε σε όσους γύρισαν την πλάτη στην «γιορτή» του ποδοσφαίρου.
Να μην ξεχάσω το κομμάτι της δημοσιογραφικής περιγραφής. Τόση φλυαρία είχαμε χρόνια να υποστούμε, από δίδυμο έμπειρων στελεχών της τηλεόρασης, οι οποίοι βάλθηκαν να θυμίσουν πως πρέπει να γίνεται η ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ μετάδοση ενός αγώνα…
Φυσικά, και έγιναν επεισόδια από χούλιγκαν στα «επίσημα» του σταδίου σε αρκετά σημεία της αναμέτρησης, τα οποία η κάμερα απέφυγε επιμελώς, προφανώς για να μη βλάψει το προϊόν! Και τους χορηγούς του.
Πάντως, όπως ελέχθη αρμοδίως, η απαράδεκτη εικόνα υποχρέωσε τον πρόεδρο της ΕΠΟ να ψιθυρίσει τη φράση «είναι ξευτίλα». Σύμφωνοι, όμως την ευθύνη δεν είπε κανείς ποιος θα χρεωθεί.
Υπάρχει, βεβαίως, και η οικονομική πλευρά του τελικού, ο οποίος άφησε πίσω του μπόλικες χιλιάδες ευρώ παθητικό. Και δεν εννοώ το έξοδο για το ηλεκτρικό της ΔΕΗ ούτε τη διαιτησία των πέντε Γερμανών ρέφερι, οι οποίοι πέρασαν ένα ωραίο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, γεμίζοντας τις τσέπες τους με αφορολόγητο παραδάκι, από τους Έλληνες φορολογουμένους. Εννοώ, κυρίως, την ενεργοποίηση κάποιων χιλιάδων αστυνομικών, οι οποίοι εργάστηκαν υπερωρίες προκειμένου να περιφρουρήσουν… το κέντρο της πρωτεύουσας, από πιθανά επεισόδια μεταξύ των γνωστών – αγνώστων φανατικών της μπάλας.
Να μην ξεχάσω την πρώτη «εμφάνιση» σε ελληνικό γήπεδο της γνωστής ιστορίας με το VAR, το οποίο βοηθά με το ριμπέι τη διαιτησία. Καλά τα πήγε, κυρίως στο γκολ το οποίο μύρισε οφσάιντ, αλλά δεν ήταν. Πάντως, αν η ΕΠΟ αντιμετώπιζε ισότιμα τα μέλη της, τότε θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί το μέτρο και στα ημιτελικά. Αν ο Καμμένος δεν ήταν κατηγορηματικά αρνητικός και ο τηλεοπτικός έλεγχος είχε εφαρμοστεί (και) στην Τούμπα, τότε ο Πανιώνιος θα ήταν στον τελικό και όχι ο ΠΑΟΚ. Εκεί όπου ένας «θλιβερός» Έλληνας διαιτητής «έστησε» τους Νεοσμυρνιούς άδικα στα «έντεκα βήματα», αντί να σφυρίξει τη λήξη!
Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο του βουλευτή Γιώργου Μαυρωτά, τον οποίο εκτιμώ κυρίως για τη μακρά θητεία του στην υδατοσφαίριση επιπέδου, το πανεπιστημιακό του κύρος, τη μεγάλη του αγάπη στα σπορ και την εξαιρετική ηθική του ως πολιτικός. Έγραψε λοιπόν στο τουίττερ, μία ώρα πριν ξεκινήσει η παρωδία του ΟΑΚΑ:
«Στη χώρα του παραλόγου έχουμε αποδεχτεί ότι ή θα γίνονται τελικοί με επεισόδια ή δε θα υπάρχουν φίλαθλοι. Κάτι ενδιάμεσο δεν υπάρχει. Τι να πω; Καλή διασκέδαση στα 68.000 άδεια καθίσματα που θα απολαύσουν το ματς από κοντά»!
Για την ιστορία και μόνο: ο ΠΑΟΚ, χάρη σε ωραίο γκολ ενός νεαρού Άγγλου σέντερ φορ, νίκησε με το ελάχιστο σκορ την απογοητευτική ΑΕΚ και γιόρτασε εφέτος το νταμπλ. Ήταν σίγουρα η χρονιά του!!  

Γιώργος Αρκουλής