Ο Παναγιώτης Νίκας ζήτησε ευρύτερες συνεργασίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο Παναγιώτης Νίκας ζήτησε ευρύτερες συνεργασίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι σαφέστατη και θα πρέπει να επεκταθεί η έρευνα και σε άλλα έργα 
Το μπαράζ δηλώσεων με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ακυρώνει σύμβαση έργου της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής με την επιχείρηση “Β. Τατούλης και Σία Ο.Ε.”, συνεχίστηκε και χθες.
Ο νέος πλέον περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι απορεί γιατί η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη το 2019, όταν η Κοινοτική Οδηγία βρίσκεται σε ισχύ από το 2014. Επανέλαβε, δε, ότι είναι πρωτάκουστο άτομα με σχέση στενής συγγένειας να αναλαμβάνουν έργα κάποιων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ.
“Η απόφαση είναι σαφέστατη και θα πρέπει να εξετάσουμε τι καθεστώς ίσχυσε και σε άλλα έργα. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν μπορεί να βρίσκεται στο σκοτάδι και όλα τα θέματα πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας”, παρατήρησε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι “το καθεστώς που ισχύει με την παραγωγή δημόσιων έργων θα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν, γιατί οδηγεί σε αδιέξοδα. Προσωπικά, είμαι υπέρ των αυστηρών ελέγχων. Οι μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται στα έργα κρύβουν πίσω τους “σκοτεινές υποθέσεις”. Εν κατακλείδι, αυτό που βλέπουμε όλοι είναι ότι το συγκεκριμένο καθεστώς απέτυχε”.
Βέβαια, στο σημείο αυτό, επειδή η… γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται και να είναι τίμια, πρέπει να σημειώσουμε ότι μεγάλες εκπτώσεις υπήρξαν και σε έργα που υλοποιήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, χωρίς να τεθεί θέμα από την ηγεσία της.
Αυτό που σε κάθε περίπτωση για τις μεγάλες εκπτώσεις είναι βέβαιο, έχει ειπωθεί από το πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό: “Το ΤΕΕ, μαζί με τις τεχνικές, τις εργοληπτικές και μελετητικές οργανώσεις, έχει κάνει παρέμβαση στο υπουργείο και επιθυμούμε όλοι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Λύση που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια των έργων, την επένδυση της κοινωνίας και τον κόπο των μηχανικών”.
Επίσης, ο νέος περιφερειάρχης αναφερόμενος στον “Κλεισθένη σχολίασε: “Είμαι πολύ προβληματισμένος και μάλιστα από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε. Δημοτική ή Περιφερειακή Αρχή χωρίς τη “δεδηλωμένη”, δηλαδή χωρίς την πλειοψηφία στο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι δύσκολο να “περπατήσει”. Αυτός, όμως, είναι ο νόμος και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στο πλαίσιό του.  Είμαι βέβαιος ότι μία άλλη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε θεσμικά μέτρα τέτοια, ώστε να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε”.
Πρόσθεσε ότι “ανεξάρτητα όμως από αυτό, εμείς πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις, να το επιδιώξουμε εν πάση περιπτώσει, προκειμένου να γίνουν εκείνα τα αναγκαία βήματα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η Περιφέρεια, αλλά και οι Δήμοι.
Από την πλευρά μας, τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας. Προφανώς, όχι σε αυτούς τους οποίους έχουμε καταγγείλει κατά την προεκλογική περίοδο ότι ευθύνονται για πάρα πολλά αρνητικά θέματα, ιδιαίτερα για την εικόνα μας ως Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπάρχουν τέσσερις – πέντε άνθρωποι με τους οποίους δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα συνεργασίας. Είμαστε άλλοι άνθρωποι, άλλος κόσμος, με άλλη συγκρότηση και άλλες κατευθύνσεις”
Κλείνοντας την παρέμβασή του επισήμανε: “Θα είμαι ευτυχής αν στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων υπάρχει ένα μέτωπο από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις. Τα προβλήματα δεν είναι μπλε, πράσινα, κόκκινα. Εάν υπάρξει συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αυτό θα είναι πάρα πολύ καλό και εύχομαι να διαψευστώ ότι ο “Κλεισθένης” δε θα βοηθήσει στη λειτουργία μας”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη