«Το πρόβλημα των ναρκωτικών μάς αφορά όλους»

«Το πρόβλημα των ναρκωτικών μάς αφορά όλους»

Ενημερωτική εκδήλωση στους Γαργαλιάνους κατά της μάστιγας που πλήττει την κοινωνία

Ενημερωτική εκδήλωση κατά των ναρκωτικών, που είναι μια μάστιγα που πλήττει την κοινωνία, όπως τονίστηκε, με την επισήμανση ότι «το πρόβλημα των ναρκωτικών μάς αφορά όλους», διεξήχθη την Τρίτη το απόγευμα στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών που θεσπίστηκε να εορτάζεται στις 26 Ιουνίου κάθε έτους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων «Πολίτες σε Δράση». «Για εμάς κάθε μέρα είναι παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ως Αστυνομία» ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας, για να συνεχίσει λέγοντας: «Κάθε μέρα πάμε να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο, αυτή είναι η αποστολή της Αστυνομίας και στα ναρκωτικά. Θέλω να πιστεύω ότι το καταφέρνουμε σωστά και σε αυτό έχει συμβάλει ο συμπατριώτης σας, Τάσος Δεληγιάννης, τμηματάρχης του Τ.Δ.Ν. Καλαμάτας, ο οποίος έχει πάει πάρα πολύ μπροστά το τμήμα του με τις τεχνικές που εφαρμόζει».
Κλείνοντας ο κ. Πούπουζας είπε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών μάς αφορά όλους ως κοινωνία και θα πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να βοηθήσουμε την Αστυνομία, επώνυμα η ανώνυμα, στο δύσκολο έργο της πρόληψης και καταστολής.
Στην ομιλία της η Ελένη Βλαχάβα, ψυχολόγος-επιστημονικό στέλεχος το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ανέφερε πως το ΚΕΠΕΠΨΥ είναι ένας φορέας που ασχολείται με την πρωτογενή πρόληψη και το έργο στηρίζεται σε ένα επιστημονικό 5ετες πρόγραμμα από τον ΟΚΑΝΑ. Τόνισε πως υπάρχει συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ενώ αναφέρθηκε στο κομμάτι της πρόληψης και στον τρόπο που λειτουργεί. Με τη σειρά της η Ιωάννα Τσουράπα, υπεύθυνη θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ, ξεκινώντας την ομιλία της αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, σημειώνοντας ότι δημιουργήθηκε το 1983 από μια ομάδα ανθρώπων, τότε που το φαινόμενο της εξάρτησης είχε πρωτοεμφανιστεί. Το ΚΕΘΕΑ εδρεύει στην Καλαμάτα και προσφέρει υπηρεσίες σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους σε 3 πόλεις: στην έδρα του, στο Ναύπλιο και στην Πάτρα. Ξεκαθάρισε ότι η εξάρτηση μπορεί να αφορά στη σωματική εξάρτηση, αλλά μπορεί να αφορά και στην ψυχολογική εξάρτηση. Η πρώτη περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ γρήγορα, ανέφερε, ωστόσο στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται περισσότερος χρόνος και δυνάμεις.
Ωστόσο, η ίδια θεωρεί σημαντικό το πρόγραμμα να είναι σε συνεχή επαφή με την κοινωνία και να δημιουργεί συνέργειες με άλλους φορείς, καθώς το ζητούμενο είναι ο άνθρωπος που δίνει τον αγώνα του για απεξάρτηση να μη χάνει τη σύνδεσή του με την κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο Γαργαλιανιώτης Αναστάσιος Δεληγιάννης, αστυνόμος Β’ και τμηματάρχης του Τ.Δ.Ν. Καλαμάτας, ο οποίος έχει κάνει αρκετές ομιλίες για τη μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών, τα ναρκωτικά, συμβάλλοντας ώστε η Δίωξη Ναρκωτικών να έχει κι ένα πρόσωπο εξωστρέφειας, ανέπτυξε αρκετές θεματικές ενότητες οι οποίες έχουν σχέση με τα ναρκωτικά και την εξάρτηση, όπως τα είδη και τις διακρίσεις ναρκωτικών ουσιών, τις αιτίες και τους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση, κυρίως από νέους, αλλά και τις επιδράσεις των ναρκωτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες οδηγούν σε μια ψυχική και σωματική κατάπτωση.
Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη λειτουργία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ως υπηρεσία, καθώς και στις επιτυχίες που έχει τα τελευταία χρόνια.

Του Ηλία Γιαννόπουλου