Χασισοφυτείες – μαμούθ εντοπίσθηκαν την 3ετία στη Μεσσηνία

Χασισοφυτείες – μαμούθ  εντοπίσθηκαν την 3ετία στη Μεσσηνία

Πάνω από 2.500 χασισόδεντρα εκριζώθηκαν φέτος, με τον Ταϋγετο να έχει την πρωτιά
 
Σε 32 διαφορετικές περιπτώσεις φέτος η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας ξερίζωσε και κατέσχεσε στη Μεσσηνία 2.515 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, με τις μεγαλύτερες και περισσότερες να εντοπίζονται στην περιοχή του Ταϋγέτου!
Η Μεσσηνία, δυστυχώς, συνεχίζει να κρατά τα ηνία στο συγκεκριμένο «χρηματιστήριο», καθώς η ποιότητα του «προϊόντος» θεωρείται ασυναγώνιστη. Κι αν λάβουμε υπόψη μας τα στατιστικά, οι Αρχές συνήθως εντοπίζουν μόνο το 1/10.
Την τελευταία τριετία, σύμφωνα με το διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αστυνόμο β΄ Τάσο Δεληγιάννη, κατασχέθηκαν πάνω από 10.500 φυτά. Το ελάχιστο που υπολογίζεται ότι μπορεί να δώσει κάθε φυτό κάνναβης σε πλήρη ανάπτυξη είναι μισό κιλό φούντα. Αυτομάτως αυτό σημαίνει μια παραγωγή πάνω από 5 τόνους! Η δε τιμή του μεσσηνιακού «προϊόντος» κυμαίνεται από 2.000- 3.000 ευρώ! Είπαμε, είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη σε ποιότητα. Συνολική αξία, δηλαδή, που ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ!
Η δράση της Αστυνομίας έχει αποδείξει ότι η χρήση του χασίς έχει περάσει πια και σε μικρότερες ηλικίες, ενώ όλο και συχνότερα συλλαμβάνονται νέοι για κατοχή, ακόμα και ανήλικοι.
Από την πλευρά του, ο κ. Δεληγιάννης τονίζει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολυεπίπεδο και ζητά τη συμμαχία των πολιτών για την καταπολέμησή του.
 
Περισσότερες συλλήψεις
Το 2019 το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας εξάρθρωσε τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις (τρεις για διακίνηση ναρκωτικών και μία για λαθρανασκαφές και αρχαία αντικείμενα). Εκτός από δενδρύλλια κάνναβης κατασχέθηκαν και 60 κιλά χασίς, με τα 55 να προέρχονται από τον Ταΰγετο, ενώ συνολικά από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών συνελήφθησαν 320 άτομα για ναρκωτικά, όπλα και αρχαιοκαπηλία.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οι συλλήψεις φέτος ήταν αυξημένες, ενώ έχουν κατασχεθεί πια και πολύ μεγάλες φυτείες, που ξεπερνούν σε δυναμικότητα κατά πολύ τα 1.000 δέντρα η κάθε μία.
Χαρακτηριστικό αυτών των χασισοφυτειών – μαμούθ είναι η πολύ καλή οργάνωσή τους και η μεγάλη επένδυση από τους καλλιεργητές σε αυτές.
Οι περισσότερες φέτος έχουν ανακαλυφθεί στον Ταΰγετο, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια οι περισσότερες είχαν ανακαλυφθεί στην Τριφυλία.
Κύριο χαρακτηριστικό της Μεσσηνίας είναι το προφίλ των καλλιεργητών. Σε άλλους νομούς έχει παρατηρηθεί μεγάλες φυτείες να καλλιεργούνται από αλλοδαπούς. Στη Μεσσηνία κυριαρχεί η εντοπιότητα. Ο Μεσσήνιος καλλιεργητής είναι το βασικό αφεντικό και ο χρηματοδότης. Οι αλλοδαποί έχουν ρόλο μόνο ως εργάτες ή φύλακες και υπό τις εντολές των Ελλήνων καλλιεργητών.
 
Συμμαχίες και συνεργασίες
Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας δραστηριοποιούνται καθ’ όλο το 24ωρο και με τα μέσα που διαθέτουν, προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη «Λερναία Ύδρα» των ναρκωτικών, έχοντας ως συμμάχους κι άλλες ομάδες, όπως τη ΔΙΑΣ και την ΟΠΚΕ, και σε συνεργασία πάντα με τη Δικαιοσύνη. Μεγάλος σύμμαχός του, δε, το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, που υποστηρίζει επιστημονικά και με νέες τεχνολογίες το έργο του.
Η ηρωίνη και η κοκαΐνη στη Μεσσηνία τη χρονιά που κλείνει σε λίγες ημέρες δεν ήταν τόσο πολύ διαδομένες όσο το χασίς, το οποίο έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και σε μικρότερες ηλικίες. «Δυστυχώς, υπάρχει μια τάση χρήσης ναρκωτικών από νέους, ακόμα και ανήλικους, Έλληνες και ξένους, και κυρίως χασίς. Ευτυχώς, δεν είναι τόσο εκτεταμένο το πρόβλημα στην περιοχή μας όσο σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα», σημείωσε ο κ. Δεληγιάννης.
Σε αυτό σίγουρα έχει διαδραματίσει το ρόλο του το μεγάλο πλήγμα στη διακίνηση ηρωίνης που είχε καταφέρει το Τμήμα Δίωξης τα προηγούμενα χρόνια με την εξάρθρωση μεγάλων ομάδων Ρομά, ενώ η διακίνηση κοκαΐνης είναι σχετικά περιορισμένη.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα που συλλαμβάνονται για μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών, είναι συνήθως όσα έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στα τηλέφωνα 27210 44660, 27210 44661 και 27210 23090 και στο 100.
«Ο πολίτης πρέπει να βλέπει την Αστυνομία ως σύμμαχο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό. Δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Αστυνομία. Χρειάζεται τη συνδρομή και τη στήριξη όλων των φορέων και, κυρίως, όλων των πολιτών. Είναι ένα πρόβλημα που αύριο – μεθαύριο θα χτυπήσει και το σπίτι μας. Τα ναρκωτικά είναι σοβαρό πρόβλημα της κοινωνίας. Είναι μια μάστιγα και θέλει μέτρα σε πολλούς τομείς», κατέληξε ο κ. Δεληγιάννης.

της Βίκυς Βετουλάκη