Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου

Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου

-Ένας νέος διεθνής θεατρικός θεσμός εγκαινιάζεται φέτος το καλοκαίρι, με διακεκριμένους καθηγητές διεθνούς φήμης και μαθητές από όλο τον κόσμο
 
Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας, (Kalamata Drama International Summer School / KaDISS) είναι ένα νέο, εντατικό πρόγραμμα διδασκαλίας 3 εβδομάδων, με γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά, το οποίο εγκαινιάζεται φέτος το καλοκαίρι -από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου- και θα διεξάγεται ετησίως στην πόλη της Καλαμάτας. Επικεφαλής είναι ο πρωτοποριακός Βρετανός σκηνοθέτης Andrew Visnevski, καθηγητής στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου του Λονδίνου (RADA) έως και το 2017 και συνεργαζόμενος καθηγητής, σήμερα, στη νεοσύστατη Σχολή Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.
Το Kalamata Drama International Summer είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας και σύμπραξης με βάση την εκπαίδευση του δημοφιλούς Βρετανικού Οργανισμού Theatre Alive! και του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Το καλοκαιρινό αυτό σχολείο απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Στόχος του KaDISS είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, απόφοιτοι δραματικών σχολών και νέοι που έχουν ήδη επαγγελματική εμπειρία στο θέατρο, καθώς και σε άλλους τομείς των παραστατικών τεχνών όπως η όπερα και το μιούζικαλ, όπου απαιτούνται υποκριτικές ικανότητες, να θέσουν σωστές βάσεις για το θέατρο ή να αναπτύξουν/ βελτιώσουν τις μεθόδους και τις ικανότητές τους στην υποκριτική. Αυτό το θερινό σχολείο διάρκειας τριών εβδομάδων αποτελεί μία ανεκτίμητη πηγή για σπουδαστές δραματικών σχολών ή ηθοποιούς που βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο της καριέρας τους, καθώς και για όσους επιθυμούν μια “αυστηρή” επανεκτίμηση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους. Στόχος είναι να αναπτυχθεί η ευελιξία της ερμηνείας του ηθοποιού μέσα από τη συνάντηση των δύο θεμελιωδών ειδών του ευρωπαϊκού θεάτρου.
Μέσω της εμβάθυνσης και της εξερεύνησης της δραματικής γλώσσας του Σαίξπηρ (Scene Study) και του Ελληνικού Κλασικού Θεάτρου (Classical Theatre Lab) ως των δύο θεμελίων της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και μέσω των Physical Performance και Vocal Performance, το εντατικό αυτό θερινό σχολείο, στοχεύει στην πλήρη επανεξέταση του “υλικού” του κάθε ηθοποιού μέσα από αιτιολογημένη προετοιμασία, εστιασμένη ενέργεια, τόνωση της φαντασίας, καθώς και ενίσχυση των δεξιοτήτων του, στο πλαίσιο της ερμηνείας.
Τα καθημερινά μαθήματα Vocal and Physical performance (Μαθήματα Φωνής και Κίνησης) ενισχύουν την αυτοπειθαρχία του μαθητή και απελευθερώνουν το σώμα του ηθοποιού παρέχοντάς του δεξιότητες που τον οδηγούν στην προοπτική της σύγχρονης θεατρικής πρακτικής μέσω σωματικής ευελιξίας (flexibility) και έκφρασης (expression). Τα μαθήματα θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα από μια ομάδα διακεκριμένων καθηγητών διεθνούς φήμης.
  
Andrew Visnevski
Ο Andrew Visnevski σπούδασε υποκριτική  στο “Central School of Speech and Drama” (1973-76) και ξεκίνησε τη σκηνοθετική του καριέρα στο Young Vic Theatre του Λονδίνου. Το 1978 δημιούργησε το The Cherub Company London, ένα πρωτοποριακό ανσάμπλ, στο οποίο είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση μέχρι και το 2003. Επανέφερε στην επιφάνεια παραμελημένα κλασικά έργα, εισήγαγε το ευρωπαϊκό δράμα στο ρεπερτόριο του Ηνωμένου Βασιλείου και ταξίδεψε τις παραγωγές του σε 3 ηπείρους. Επισκέφθηκε πολλά φεστιβάλ στη Βρετανία και το εξωτερικό και παρουσίασε επτά πρεμιέρες στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Το ανεξάρτητο έργο του περιλαμβάνει παραγωγές στην Ολλανδία, την Πολωνία και την Ελλάδα.  Το ευρύ έργο της διδασκαλίας του περιλαμβάνει μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου του Λονδίνου  (RADA MA), όπου ήταν επικεφαλής μέχρι και το 2017, πολλές παραγωγές κλασικών και νέων έργων, μαθήματα και έργα ως φιλοξενούμενος σκηνοθέτης της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου του Λονδίνου (RADA) και άλλων κορυφαίων σχολών θεάτρου στο Λονδίνο, καθώς και επίβλεψη σχεδίων σχεδίασης για το Slade School of Fine Arts. Σήμερα είναι συνεργαζόμενος καθηγητής στη νεοσύστατη Σχολή Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.
 
Αργυρώ Χιώτη
Είναι σκηνοθέτις και ηθοποιός που δουλεύει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Ίδρυσε την ομάδα της VASISTAS το 2005. Αναζητά σκηνικές φόρμες που τείνουν στην ποίηση, μέσω μια ιδιαίτερης μουσικότητας/χορικότητας και σωματικότητας.
Επικεντρώνεται σε δραματουργίες που δεν ακολουθούν μια λογική κειμένου ή  γραμμικής αφήγησης. Με έμφαση στις λεπτομέρειες, ενορχηστρώνει “κινούμενες εικόνες” που βασίζονται στη μουσική και το ρυθμό. Θέμα των παραστάσεών της συχνά είναι ο άνθρωπος και η ύπαρξή του μέσα σ’ ένα κοινωνικό σύνολο. Αποφοίτησε ως ηθοποιός από τη Δραματική Σχολή «Μορφές» του Θεάτρου «Εμπρός» (2000). Είναι κάτοχος πτυχίου Θεατρικών Σπουδών και μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στη σκηνοθεσία και τη δραματουργία από το Πανεπιστήμιο της Provence στη Γαλλία (2006). To 2013 τιμήθηκε με το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το καλλιτεχνικό της έργο. Το 2011 η ομάδα VASISTAS έλαβε την τιμητική διάκριση νέου δημιουργού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής Ελλάδας για την παράσταση Spectacle. Έχει διδάξει ή διδάσκει υποκριτική και σκηνική σύνθεση σε δραματικές σχολές (Πειραικός Σύνδεσμος, Αρμένης), στο Πανεπιστήμιο της Provence, στη Σχολή ERAC-CANNES, στο Bios Athens, στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί κ.α.
Εργογραφία (παραστάσεις που η Αργυρώ Χιώτη έχει σκηνοθετήσει κυρίως με την ομάδα VASISTAS και οι οποίες έχουν ταξιδέψει ή ταξιδεύουν στην Ευρώπη): Χοηφόρες, Μικρό θέατρο Επιδαύρου, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Ιούλιος 2018 Ο Αληθινός, Θέατρο Πόρτα, 2017 Θεία Κωμωδία, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Απρίλιος 2017 Απολογίες 4&5, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ιούνιος 2016 AIMATA, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Οκτώβριος 2014 Domino, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, Σεπτέμβριος 2013 Spectacle, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ιούνιος 2011 Phobia: ένα θέαμα, Εθνικό Θέατρο, Μάιος 2010 Silence, θέατρο 104, Δεκέμβριος  2008 Κόκκινη σκουφίτσα, εγώ και ο λύκος μου, Θέατρο Αμόρε, Απρίλιος 2007 Get over it/Φαίδρες, ταράτσα Bios, Μάιος 2006 Έχει επίσης παρουσιάσει άλλες παραστάσεις, performances, αναγνώσεις, και αναλόγια όπως τα: «Promethee enchaine» παράσταση με τους φοιτητές του Universite de Provence (Friche la belle de Mai, Μασσαλία 2018), «Διάφορες Επιλογές Πέτρος» του Ευθύμη Φιλίππου, (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Οκτώβριος 2016), το “Angelstate” της Νίνας Ράπη (Φεστιβάλ Αναλόγιο, Θέατρο Τέχνης, 2015), το «Φαέθων» του Δημήτρη Δημητριάδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2013), την performance-ανασκαφή «Αρπαγή» για την έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου “The future starts here” (Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 2012, σε συνεργασία με τον Ευθύμη Θέου) καθώς και την καντάτα «Κασσάνδρα» του Benedetto Marcello σε συνεργασία με το ensemble Latinitas Nostra και την εταιρεία παραγωγής Phormigx(2009).
 
Gabrielle Moleta
Η Gabrielle Moleta είναι καθηγήτρια υποκριτικής και κίνησης με εμπειρία μεγαλύτερη των είκοσι ετών. Έχει παρουσιάσει εργαστήρια για την κίνηση στην Royal Shakespeare Company, το θέατρο Shakespeare’s Globe και κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό.
Είναι καθηγήτρια του μεταπτυχιακού τμήματος της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου του Λονδίνου (RADA) και  Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Κεντ (Visiting Lecturer University of Kent).
 
Adrienne Thomas
Η Adrienne Thomas σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια σπούδασε υποκριτική στο The Central School of Speech and Drama. Έχει εμφανιστεί σε πολλά έργα τόσο σύγχρονα  και κλασσικά στο West End καθώς και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής του Stephen Daldry στο Royal Court Theatre. Έχει παίξει επίσης στην ταινία του Charlton Heston, “A Man for All Seasons” στην αμερικανική τηλεόραση.
 
Τα μαθήματα
Το αποτέλεσμα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας (KaDISS) για τον σπουδαστή, είναι μια ενισχυμένη καλλιτεχνική ευελιξία στους δύο θεμελιώδεις τομείς του θεάτρου και η επίτευξη ενός νέου επαγγελματικού επιπέδου για τον ίδιο. Η συναναστροφή με δασκάλους διεθνούς κύρους και σπουδαστές από διαφορετικό πολιτισμικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο, προσφέρει στον σπουδαστή μια διαφορετική οπτική στην υποκριτική και το θέατρο, αλλά και γενικότερα στον κόσμο. Ειδικότερα μέσα από την εμπειρία της ομαδικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, αλλά και της διαμονής του στην Καλαμάτα.
Τα μαθήματα θα διεξάγονται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 16:00 και Σάββατο 9:00 έως 13:00 -από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου- στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας.
 
Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας
Ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας είναι ένας μη κερδοσκοπικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2007. Μέλη μπορούν να γίνουν μόνο όσοι αποφοίτησαν από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του έως και σήμερα συμμετάσχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Καλαμάτας, αλλά και ευρύτερα. Ο Σύλλογος Αποφοίτων έχει διοργανώσει και παρουσιάσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 ώρες ανοιχτών σεμιναρίων (φωνητικής, κλασικών κρουστών, γλυπτικής, θεάτρου κ.α.). Περισσότερες από 15 θεατρικές παραγωγές – Αρχαίο Δράμα με παραστάσεις Τραγωδίας και Κωμωδίας, σύγχρονο ρεπερτόριο μα και κλασικό, τόσο σε νέα όσο και σε αρχαία θέατρα της χώρας και στο εξωτερικό. Κορυφαίες στιγμές η παράσταση της Μήδειας του Ευριπίδη στο αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης και η performance Aristoφanes στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Ο Σύλλογος είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια πολιτισμού.