Να επανέλθει το άσυλο στα πανεπιστήμια


Οι τραμπούκοι και τα αναρχοφασιστάκια της ψευτο-αριστεράς αλωνίζουν στα πανεπιστήμια. Και όχι μόνο. Καταλαμβάνουν, σπάνε, βρωμίζουν, χυδαιολογούν. Διακόπτουν μαθήματα και τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών. Εμποδίζουν τους αξιολογητές να κάνουν τη δουλειά τους.
Γιατί οι αναρχοφασίστες δε θέλουν την αξιολόγηση; Διότι είναι αγράμματοι και αστοιχείωτοι. Διότι είναι ασήμαντοι και ανίκανοι και δε θέλουν την αξιοκρατία. Διότι θέλουν να κάνουν κουμάντο οι βλάκες, οι ηλίθιοι, οι κρετίνοι, οι τραμπούκοι.
Τα τελευταία χρόνια αυτοί οι τραμπούκοι μπουκάρουν σε γραφεία εταιρειών, σε δημόσιες υπηρεσίες κ.τ.λ. και καταστρέφουν οτιδήποτε βρουν μπροστά τους. Και μετά ανενόχλητοι φεύγουν.
Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι, αν κάποιος από δαύτους συλληφθεί και παραπεμφθεί στα δικαστήρια αθωώνεται, γιατί οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν φοβούνται να καταθέσουν στο δικαστήριο. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφερόταν να συλλάβει τους τραμπούκους, αλλά να αποφυλακίσει δολοφόνους, τρομοκράτες και σεσημασμένους ποινικούς εγκληματίες. Μέχρι πότε θα συμβαίνουν αυτά τα παρατράγουδα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ιδεολογικής συγγένειας, συνεχίζει να χαϊδεύει τους τραμπούκους, έστω και αν κατά καιρούς βγάζει κάποια ανακοίνωση για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Η ανοχή είναι και ενοχή. Αυτή η ανοχή και η μεροληπτική στάση για τους τραμπούκους αναρχοφασίστες δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν δημοκράτη. Και αυτό αφορά ολόκληρο το αριστερό ημισφαίριο, γιατί από εκεί πηγάζει η βία. Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να θέσει τέρμα στους τραμπούκους, που βιάζουν καθημερινά το πανεπιστήμιο, το βάρος το έχει η νέα κυβέρνηση.
Η Δεξιά, όταν ήταν στην κυβέρνηση, φοβόταν να μην κατηγορηθεί για αυταρχισμό. Όμως, ευθύνεται, γιατί ανέχτηκε αυτό το καρκίνωμα, αυτούς τους τραμπούκους, που έχουν καταργήσει το άσυλο Αλλά φαίνεται πως έβαλε μυαλό και είναι αποφασισμένη να καταργήσει την τυραννία της μειοψηφίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μια λαμπρή ευκαιρία για να επαναφέρει το άσυλο στα πανεπιστήμια. Αυτό απαιτεί η κοινωνία.
Βέβαια, για τους βανδαλισμούς στα πανεπιστήμια ευθύνονται και οι πανεπιστημιακοί. Γιατί, κάποτε, ο πρύτανης έδινε τα κλειδιά στους καταληψίες; Δε γνώριζε κάτι που γνωρίζει και η κουτσή Μαρία, δηλαδή ότι η κατάληψη είναι παράνομη πράξη; Ακόμα και «οι καταλήψεις των σχολείων είναι παράνομες, και όταν οι καταληψίες εμποδίζουν το άνοιγμα του σχολείου συνιστούν και παράνομη βία», όπως έχει δηλώσει ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σταθόπουλος.
Το πιο αντιδραστικό κατεστημένο είναι αυτό που φοράει λεοντή προοδευτική. Με προσωπείο το προοδευτιλίκι μάχεται για κατεστημένα συμφέροντα σε όλους σχεδόν τους τομείς. Δε θέλει τίποτα να αλλάξει. Τρανή απόδειξη, οι αλλαγές στις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Αρνείται αυτές τις αλλαγές, γιατί δε θέλει να χάσει την εξουσία του στα πανεπιστήμια. Είναι τραγωδία και συγχρόνως κωμωδία να βλέπει κανείς ομαδούλες με καμιά πενηνταριά  άτομα να εμποδίζουν συνελεύσεις να εκλέξουν τις διοικήσεις τους. Αν αυτό δεν είναι ολοκληρωτισμός, τι είναι; Κι αν αυτές οι ομαδούλες είχαν την πλειοψηφία και ψήφιζαν τον δικό τους νόμο για τα πανεπιστήμια, κι αν στο νόμο αυτό αντιδρούσε το άλλο «προοδευτικό» άκρο, τότε, τι θα γινόταν;   
Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι πραγματικοί αναρχικοί έχουν αρχές. Δεν έχουν καμιά σχέση με τα αναρχοφασιστάκια, με τους κουκουλοφόρους, τους κάθε λογής κατσαπλιάδες και πλιατσικολόγους. Και βέβαια, οι γνήσιοι αναρχικοί δεν καίνε και δεν σπάνε. Αυτό το κάνουν κάποιες ομαδούλες ολοκληρωτικής- φασιστικής νοοτροπίας.
Η κατάργηση του ασύλου της βίας και της παρανομίας είναι θέμα δημοκρατίας. Από τη μια, βρίσκονται οι δημοκρατικές δυνάμεις. Από την άλλη, οι αριστερές ολοκληρωτικής νοοτροπίας δυνάμεις. Πιστεύουμε στη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακροαριστερές παραφυάδες θέλουν «δημοκρατία» των τραμπούκων;
Πρώτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή των νόμων. Κι όσα κόμματα πιστεύουν σε αυτό το αξίωμα, αξίωμα το οποίο αποτελεί κατάκτηση της δημοκρατίας, οφείλουν να ξεμπροστιάσουν όσους, πρόσωπα και κόμματα, κάθε λίγο και λιγάκι διακηρύττουν ότι «ο νόμος θα καταργηθεί στο πεζοδρόμιο». Και αφού δεν υπάρχει πιο αντιδημοκρατική λογική, όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία οφείλουν να αντιδρούν σε τέτοιες αντιδημοκρατικές λογικές. Γιατί έχει αποδειχτεί ότι η ανοχή- κύριο χαρακτηριστικό της δημοκρατίας- ενθαρρύνει τους κάθε είδους εραστές του ολοκληρωτισμού.
Να διακηρυχθεί ξεκάθαρα ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους, χωρίς εξαίρεση. Και βέβαια, δεν υπάρχει επιλεκτική εφαρμογή για κανέναν. Η παράξενη ασυλία και ατιμωρησία που απολαμβάνουν κάποιες μικρές μειοψηφίες, όπως οι «γνωστοί-άγνωστοι», θα πρέπει να σταματήσει. Η τυραννία της μειοψηφίας δεν αντέχεται. 
 
Παύλος Μάραντος 
marantosp@gmail.com