Οι παρεμβάσεις προστασίας στο διατηρητέο στο κέντρο της Μεσσήνης έφεραν νέες εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι παρεμβάσεις προστασίας στο διατηρητέο στο κέντρο της Μεσσήνης έφεραν νέες εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Να τα πάρουν πίσω για να μην πάνε όλοι φυλακή ζήτησε ο Γ. Τσώνης

Με αφορμή τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Λάσκαρη στο προχθεσινό συμβούλιο αναφορικά με τα κτήρια πολιτιστικής κληρονομιάς προέκυψε ένταση σχετικά με τοποθέτηση προστατευτικών από το Δήμο έξω από το διατηρητέο κτήριο επί των οδών Κρόμπα & Πολυτεχνείου στο κέντρο της Μεσσήνης.

Απαντώντας στον κ. Λάσκαρη ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι σκοπός της Δημοτικής του Αρχής είναι η απαλλοτρίωση όλου του οικοδομικού τετραγώνου 157 και πρόκειται σύντομα να συναντηθεί με την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη για να συζητήσουν το πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά στο συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «μνημείο» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ακούγοντας την αναφορά ότι τοποθετήθηκαν προστατευτικά έξω από το εν λόγω κτήριο ο Γιώργος Τσώνης ζήτησε σε έντονο ύφος να απομακρυνθούν το συντομότερο, καθώς ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κάνει την παραμικρή παρεμβολή και υπάρχει κίνδυνος, αν σημειωθεί κάποιο ατύχημα, όλο το συμβούλιο να βρεθεί κατηγορούμενο.

Συνέδεσε, δε, αυτή την περίπτωση με τη δικαστική περιπέτεια στην οποία έχουν βρεθεί 34 δημοτικοί σύμβουλοι και συνολικά 41 άτομα για την τραγωδία στο Πολυλίμνιο το 2016.

Απαντώντας του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καλοφωλιάς σημείωσε ότι οι όποιες παρεμβάσεις σε προστατευτικά αφορούν στο πεζοδρόμιο, που είναι αρμοδιότητα του Δήμου και έγιναν κατόπιν υποδείξεως και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ο κ. Τσώνης κλείνοντας της συζήτηση τόνισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων σημειώνοντας ότι όταν προσπαθούσε να βρει λύση επί του θέματος, τον αντιμετώπισαν πολύ υποτιμητικά.

Του Κώστα Γαζούλη