Επίσκεψη Βορίδη στη Μεσσηνία: «Τεράστια σημασία για όλη τη χώρα ο πρωτογενής τομέας»

Επίσκεψη Βορίδη στη Μεσσηνία: «Τεράστια  σημασία για όλη τη χώρα ο πρωτογενής τομέας»

Επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε σε τρεις παραγωγικές μονάδες γύρω από το λάδι και το σύκο 
 
Καθώς βρισκόμαστε στην «αφετηρία» της νέας ελαιοκομικής περιόδου, που διαφαίνεται ευοίωνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη χθες στη Μεσσηνία. Ο κ. Βορίδης παρακολούθησε από κοντά την παραγωγική διαδικασία και ενημερώθηκε για τα προβλήματα εν όψει της ελαιοσυγκομιδής. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συναντήσει παραγωγούς και μεταποιητές και να ενημερωθεί για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή της Μεσσηνίας.
 

Μάδαινα – “Καρούμπαλης Α.Ε.”
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από το γ.γ. του Υπουργείου κ. Στρατάκο, ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Μεσσηνία από τη Μάδαινα, όπου επισκέφθηκε τη σύγχρονη και πρότυπη μονάδα παραγωγής & τυποποίησης ελαιολάδου «Καρούμπαλης Α.Ε.». Στη Μάδαινα τον κ. Βορίδη υποδέχθηκαν οι βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, καθώς και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος.
Οι ιδιοκτήτες της σύγχρονης μονάδας ξενάγησαν τον υπουργό στους χώρους της επιχείρησης, εξηγώντας παράλληλα τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου μέχρι και την τυποποίησή του. Παράλληλα, ο κ. Βορίδης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το «χρυσό της Μεσσηνίας», φρέσκο, πάνω σε μια φέτα ψωμί που του προσέφεραν. Ο υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σύγχρονη μονάδα, που αποδεικνύει, όπως είπε, τους λόγους της υψηλής ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφυγή δασμών 25% από τις ΗΠΑ στο ελληνικό ελαιόλαδο και την ελιά, ζητώντας από παραγωγούς και μεταποιητές να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα.
 
«ΣΥΚΙΚΗ»
Επόμενος «σταθμός» της επίσκεψης του Μάκη Βορίδη ήταν η «ΣΥΚΙΚΗ». Εκεί τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, και τον ενημέρωσε για τα θέματα που αφορούν στο σύκο, όπως φυσικά και για το «πάγιο» αίτημα αναδιάρθρωσης των συκεώνων. Επίσης, ξενάγησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο χώρο της τυποποίησης των σύκων.
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι γνωρίζει το θέμα της αναδιάρθρωσης και είναι κάτι που εξετάζεται προσεκτικά από το υπουργείο, σε συνεργασία πάντα με τους συνεταιρισμούς και σκοπός είναι η Πολιτεία να ενισχύσει την παραγωγή του σύκου.
 
«Ένωση Μεσσηνίας»
Τελευταία «στάση» του υπουργού ήταν στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» που λειτουργούν σε συνεργασία με την Κωνσταντόπουλος Α.Ε. στην περιοχή της Θουρίας. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γιάννης Πάζιος, καθώς και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Λαζογιάννης. Στις εγκαταστάσεις τον ξενάγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Κωνσταντόπουλος Α.Ε. Αντώνης Νικολόπουλος.
Αμέσως μετά ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι η δουλειά που κάνει ο συνεταιρισμός είναι πολύ σημαντική, κι αυτό δείχνει το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι συνεταιρισμοί στην κατεύθυνση της τυποποίησης και της υψηλής ποιότητας, καθώς και στην κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης των τιμών και της εξασφάλισης ενός καλού εισοδήματος για τους παραγωγούς. Πρόσθεσε, δε, ότι με το νέο νόμο που ετοιμάζει το υπουργείο θα διευκολύνουν κατά πολύ τις επιλογές του συνεταιριστικού κινήματος.
 
«ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΑΣΜΩΝ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ»
 
«Μονόδρομος» η αναδιάρθρωση στον ΕΛΓΑ
Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του ο κ. Βορίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αγροτικής Ένωσης Μεσσηνίας, ενώ ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους συνεταιρισμών που προσκλήθηκαν με πρωτοβουλία της «Ένωσης Μεσσηνίας».
Ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη ιδιαίτερη χαρά του που επισκέφθηκε τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα τρεις παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα που αφορούν στο λάδι και το σύκο. Υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του ήταν τόσο συμβολική όσο και πρακτική. Συμβολική γιατί, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομία της χώρας και σκοπός είναι να στηριχθεί. Ξεκαθάρισε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια «Γεωργία» ανταγωνιστική, πράσινη και δημιουργική, που θα αναδεικνύει υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίσκεψή του είχε και πρακτική σημασία, καθώς είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί σε τρία καλά παραδείγματα παραγωγής του πρωτογενούς τομέα. Επισκέφθηκε ένα υποδειγματικό ελαιουργείο που δείχνει πώς πρέπει να οργανωθεί η μεταποίηση, μια «Ένωση» που έχει συμπράξει με έναν ιδιώτη και έχει τριπλασιάσει την παραγωγή της και ένα Συνεταιρισμό που στηρίζει την παραγωγή του σύκου. «Τρία σωστά παραδείγματα που δείχνουν πώς πρέπει να οργανωθούν οι μονάδες παραγωγής, με στόχο το καλό προϊόν και τις καλές τιμές στους παραγωγούς» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφυγή του 25% σε δασμούς για το ελαιόλαδο και τις ελιές από της ΗΠΑ. Έκανε γνωστό, δε, ότι κατά τη συνάντηση με τον Αμερικάνο πρέσβη κ. Πάιατ έφερε ως παράδειγμα τη Μεσσηνία, για να δείξει ότι από την επιβολή αυτών των δασμών δε θα πληγούν οι μεγάλοι συνεταιρισμοί της Γαλλίας ή της Γερμανίας, αλλά οι μικροπαραγωγοί της Μεσσηνίας. Ζήτησε από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, ο κ. Βορίδης έφερε καλά νέα από την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, όπου- μεταξύ άλλων προϊόντων- εξασφαλίστηκε η προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών. Κλείνοντας, έκανε γνωστό ότι από το υπουργείο σχεδιάζεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα προσφέρει δυνατότητες παραγωγής και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τον υπουργό. Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός εκτάσεων έχει χαρακτηριστεί δασικός, ενώ εκκρεμούν 14 χιλιάδες ενστάσεις, αφού αναγνώρισε τη σημαντικότητα του θέματος, επισήμανε ότι από την εποχή της κας Μπιρμπίλη οι αρμοδιότητες αυτές έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ θα έπρεπε και τα θέματα δασών να βρίσκονται, όπως συμβαίνει σ’ όλη την Ευρώπη, υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι μελετούν το θέμα για να δουν τι μπορεί να γίνει.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν όσα απάντησε ο κ. Βορίδης σε ερώτηση που δέχθηκε και είχε να κάνει με τα παράπονα των αγροτών για τον ΕΛΓΑ. Ως προς το πρώτο σκέλος, τις υψηλές εισφορές που πληρώνουν, σημείωσε ότι σκοπός είναι η μείωση των φόρων, όπως π.χ. στο αγροτικό πετρέλαιο, κάτι που άλλωστε στήριζε ιδεολογικά όλη του τη ζωή.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, το ζήτημα τόνισε ότι είναι πιο σύνθετο. Έκανε γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ «ζημιώνεται» κάθε χρόνο από αποζημιώσεις γύρω στα 40 με 50 εκ. ευρώ και αν συνεχίσει έτσι, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει πρόβλημα, ενώ και οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι τόσο από την καθυστέρηση στις πληρωμές τους όσο και από το ύψος της αποζημίωσης που λαμβάνουν. Υπενθύμισε ότι και προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά της για τον αγροτικό τομέα είχε ψηλά το θέμα αυτό. Σ’ αυτό το σημείο γνωστοποίησε ότι το υπουργείο ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και συγκεκριμένα μία από τη Γαλλία, η οποία μάλιστα είναι συνεταιριστική και ανήκει σε αγρότες, μια γερμανική, ενώ δειλά δειλά ενδιαφέρον δείχνουν και εταιρείες ασφαλιστικές από την Ελλάδα. Τόνισε ότι η αναδιάρθρωση στον ΕΛΓΑ είναι ουσιαστικά «μονόδρομος» και το ζήτημα αυτό θα χρειαστεί καιρό για να επιλυθεί, σε συνεργασία και με τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ, ενώ έριξε «καρφιά» και στην πρώην ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας ότι αναλογιστική μελέτη που έλεγαν δεν υπάρχει.
Το ζητούμενο αυτής της προσπάθειας, τόνισε ο κ. Βορίδης, είναι να φθάσουν σ’ ένα σημείο που οι παραγωγοί θα αποζημιώνονται ικανοποιητικά και άμεσα για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους, ή θα παίρνουν, έστω, μια σημαντική προκαταβολή.
Να διευρυνθεί ο κανονισμός στο ζήτημα της καλύψεως των ζημιών και να ενταχθεί η έννοια της ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών, δηλαδή καλές πρακτικές και επενδύσεις στις καλλιέργειες που θα μειώσουν τις ζημιές και οι οποίες χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη δακοκτονία αλλά και την εξυγίανση των συνεταιρισμών, σημείωσε ως προς το πρώτο ζήτημα ότι οι διαγωνισμοί για τη νέα χρονιά θα είναι έτοιμοι και θα προκηρυχθούν πριν από το τέλος του έτους, ενώ αναφορικά με το δεύτερο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στο νέο νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη βουλή, οι συνεταιρισμοί θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και το συνεταιριστικό κίνημα θα αναβιώσει πάνω σε μια πιο υγιή βάση.
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας