Ιωάννα Μιχοπούλου: Η Μεσσήνια εικαστικός που ζωγράφισε την ψυχή… της ελιάς

Ιωάννα Μιχοπούλου: Η Μεσσήνια εικαστικός που ζωγράφισε την ψυχή… της ελιάς

Την τρίτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής παρουσίασε στα τέλη Οκτωβρίου στην γκαλερί Black Duck η εικαστικός Ιωάννα Μιχοπούλου. Τίτλος της «Η ψυχή της ελιάς».
Θέμα που η νεαρή εικαστικός δεν επέλεξε τυχαία. Η ελιά είναι ένα δέντρο που τη συνδέει με τα παιδικά της χρόνια, καθώς κατάγεται από το Πετροχώρι.
Το «Θάρρος» μίλησε με την Ιωάννα Μιχοπούλου για τη συγκεκριμένη έκθεση, αλλά και την πορεία της στα Εικαστικά μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ενώ παραδίδει μαθήματα και
στη «Φάρις».

Πείτε μας για τη σχέση σας με την Καλαμάτα και πώς βρεθήκατε στη «Φάρις».
Στην Καλαμάτα βρέθηκα πριν από 2 χρόνια, όταν είχαμε έρθει με τη Σχολή Καλών Τεχνών για να ζωγραφίσουμε την πόλη και συνεργαστήκαμε με το Εικαστικό Εργαστήρι. Έτσι ξεκίνησα να εργάζομαι εκεί. Επιπλέον, η καταγωγή μου είναι από το Πετροχώρι Μεσσηνίας, επομένως ήταν ένας ακόμα λόγος να έρθω πιο κοντά στην Καλαμάτα.

Στην τελευταία έκθεσή σας το επίκεντρο ήταν η ελιά.  Πώς αποφασίσατε αυτό το θέμα;
Αποφάσισα να ασχοληθώ με την ελιά, διότι είναι ένα θέμα αρκετά γνώριμο. Αντίκριζα αυτά τα δέντρα από την παιδική μου ηλικία κάθε φορά που ερχόμουν διακοπές στο χωριό.

Και πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα έργα;
Δημιουργήθηκαν στο διάστημα ενός έτους με έντονα και καθαρά χρώματα, με στόχο να δείξουν τη δύναμη που κρύβει το αιωνόβιο αυτό δέντρο.


Ο κόσμος που βρέθηκε στην έκθεση σας ρωτούσε για αυτό το δέντρο;
Φυσικά, οι περισσότεροι ρωτούσαν, καθώς σε αρκετούς τα έργα  δημιουργούσαν πολλά συναισθήματα. Είναι ένα θέμα προσιτό, κατανοητό και αναγνωρίσιμο στον κόσμο.

Τα σχέδιά σας από εδώ και πέρα;
Είναι αρκετά. Θα συνεχίσω να συμμετέχω σε εκθέσεις ομαδικές και, φυσικά, να οργανώσω την επόμενη ατομική μου έκθεση. Επιπλέον, θα ήθελα να προχωρήσω και σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση