Παναγής Χ. Κουμάντος: Το δίκτυο G5 και ο δημοτικός φωτισμός της Καλαμάτας


Κυρία Αποστολάκη,
η έγκριτη εφημερίδα σας φιλοξένησε πρόσφατα [2.11.2019] εκτεταμένη συνέντευξη – ενημέρωση δύο διευθυντικών στελεχών της εταιρείας WIND σχετικά με το πιλοτικό δίκτυο 5G που εγκαταστάθηκε στην πόλη μας. Σπεύδω να συμφωνήσω ότι ουδείς εχέφρων άνθρωπος διανοείται να εναντιωθεί στην τεχνολογική πρόοδο. Επί του παρόντος θα μου επιτραπεί να θίξω μόνον δύο ζητήματα με τη διευκρίνιση ότι το σύνολο των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων που επικαλούμαι τα έχω αντλήσει από δημοσιεύματα του τοπικού και αθηναϊκού Τύπου.
Πρώτον. Όταν ζητήθηκε από τα εν λόγω στελέχη να σχολιάσουν το θόρυβο και τις αντιδράσεις στη πόλη μας για την εγκατάσταση του νέου συστήματος 5G, μεταξύ των άλλων δήλωσαν και τα εξής: «Είναι ένας εύκολος τρόπος κάποιος να αντιδράσει και να φτιάξει είτε την πολιτική του καριέρα, είτε τη δημοτική του καριέρα, είτε ακόμα την επαγγελματική του καριέρα».
Με μια φράση ισοπέδωσαν κάθε αντίθετη φωνή χαρακτηρίζοντας ιδιοτελείς όλους όσοι αντιδρούν ή προβληματίζονται με την εγκατάσταση του νέου συστήματος. Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική τους, το ζευγάρι των ηλικιωμένων που καθόταν δίπλα μου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και παρακολουθούσε με έκδηλη αγωνία τον ομιλητή για τις επιπτώσεις του 5G στη ζωή των μικρών εγγονών του και οι νεαροί φοιτητές που ενδιαφέρονταν ζωηρά για το μέλλον τους, έχτιζαν πολιτική ή επαγγελματική καριέρα.
Δεύτερον. Στην πόλη μας γίνεται συνολική αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED. Το Ελληνικό Δημόσιο, σε ώρες εθνικής κρίσεως, επιβαρύνθηκε με το ποσό 6,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς σοβαρό λόγο, την ώρα που ο κίνδυνος είναι προ των πυλών και οι ανάγκες για την Εθνική Άμυνα της χώρας είναι άμεσες και υπαρξιακές.
Πληρωμένα και μη δημοσιεύματα θριαμβολογούν για το μέγα επίτευγμα. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εισάγει καθολικά την τεχνολογία των LED. Σε όλα σχεδόν τα φωτιστικά σημεία του δημοτικού φωτισμού της Καλαμάτας τοποθετήθηκαν και μικρές κεραίες νέας τεχνολογίας σε μέγεθος μικρού κουτιού αναψυκτικού και εκπέμπουν άγνωστη ποσότητα ακτινοβολίας στο περιβάλλον, με άγνωστες συνέπειες στους ζώντες οργανισμούς. Ποία είναι ακριβώς η αποστολή τους; Οι απόψεις διίστανται.
Συντάκτης της εφημερίδας σας χθες [3/11/2019] ισχυρίζεται ότι αυτό το ρυθμιστικό αντικείμενο [controller] αποσκοπεί στον έλεγχο του φωτιστικού, δέχεται και διαβιβάζει εντολές και δεν μπορεί να υποστηρίξει καμία άλλη λειτουργία. Αντίθετα, την ίδια ημέρα, στο ένθετο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, στο ενυπόγραφο άρθρο «Η πεμπτουσία της Τεχνολογίας» του Άλκη Γαλδαδά γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη νέα τεχνολογία και τις μικρές κεραίες που έχουν τοποθετεί για τις ανάγκες του 5G και καλύπτουν τον έξυπνο φωτισμό, τη στάθμευση των οχημάτων και άλλες αυτοματοποιημένες δημόσιες λειτουργίες, μαζί με τη μετάδοση δεδομένων. Οι μικρές αυτές κεραίες τεχνολογίας ΜΙΜΟ [Multiple In Multiple Out] έχουν μικρή ενέργεια ακτινοβολίας και τα όργανα καταγραφής τα έχει παραχωρήσει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε ιδιωτική εταιρεία στις τρεις πόλεις Καλαμάτα – Τρίκαλα – Ζωγράφου, που έσπευσαν άκριτα να υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία.
Συμπεραίνεται, όθεν ότι υφίσταται σοβαρό θέμα και τούτο επιβεβαιώνεται πρωτίστως από το γεγονός ότι η επίβλεψη για τη σωστή εκπομπή των ακτινοβολιών βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας και δευτερευόντως από την απόφαση των Βελγικών Αρχών να παγώσουν την εγκατάσταση δικτύου 5G στη χώρα τους.
Ο κόσμος ανησυχεί μήπως, με πρόσχημα την εξέλιξη, σύγχρονος «Τύραννος των Συρακουσών» κρέμασε όχι μία «Δαμόκλειο σπάθη» – κεραία, αλλά δεκαπέντε χιλιάδες [15.000 ]-καλά διαβάσατε- πάνω από τα κεφάλια των άτυχων Καλαματιανών και τις φώτισε, μάλιστα, με άπλετο δημοτικό φωτισμό δωρεάν.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας με την WIND, την «Πρωτεύς ΑΤΕΕ» και με την Εταιρεία που ανέλαβε να εγκαταστήσει στην πόλη μας το σύστημα Οπτικών Ινών, προκειμένου να εξακριβωθεί ποίες είναι οι συμβατικές δεσμεύσεις του Δήμου Καλαμάτας για την προσεχή δεκαετία, προκειμένου να παύσει το κυνήγι των μαγισσών και να καταλαγιάσουν οι υπερβολές και υπεραπλουστεύσεις για σύνθετα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα.

Με εκτίμηση,
Παναγής Χ. Κουμάντος
Δημότης Καλαμάτας